Google Project Treble: Πόσο βοήθησε στην ταχύτερη αναβάθμιση του Android;

Techblog.gr

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Google σταμάτησε να παρέχει τα νούμερα για την πρόοδο της διάθεσης του Android σε μηνιαία βάση. Η τελευταία ενημέρωση έγινε κατά τη διάρκεια του I/O 2019 τον Μάιο. Πριν από το Android Dev Summit 2019, η Google μοιράστηκε μία σειρά

από νέα στατιστικά τα οποία υπογραμμίζουν τον επιτυχημένο αντίκτυπο του Project Treble στις ενημερώσεις του Android.

Το Project Treble και το πρόγραμμα Beta Partner

Με το Project Treble, η Google έθεσε ως στόχο να βοηθήσει τους κατασκευαστές να ενημερώνουν γρήγορα τις συσκευές τους, διαμορφώνοντας κατάλληλα το λειτουργικό σύστημα. Η αλλαγή αυτή ανακοινώθηκε το 2017 και έκανε το ντεμπούτο της με το Android Oreo. Από τότε χρησιμοποιείται σε όλες τις εκδόσεις του Android.

Επιπλέον, η Google ξεκίνησε το πρόγραμμα Beta Partner το οποίο αφορούσε τη δοκιμή των επόμενων εκδόσεων του Android από τρίτους. Έτσι, η Android 9 Pie Beta δοκιμάστηκε το 2018 σε 7 μοντέλα από 7 διαφορετικούς κατασκευαστές.

Φέτος, στο πρόγραμμα συμμετείχαν 18 smartphones από 12 διαφορετικούς κατασκευαστές. Η εταιρεία θεωρεί ότι το πρόγραμμα Beta Partner και το Project Treble έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης και ενημέρωσης του Android.

Τι λένε τα νούμερα

Τον Ιούλιο του 2018, μόνο το 8,9% των smartphones έτρεχαν Android 8.0, λίγο πριν την κυκλοφορία του Android 9 Pie. Αντίστοιχα, πριν από την κυκλοφορία του Android 10, τον Αύγουστο του 2019 το 22,6% των smartphones έτρεχε ήδη Android 9 Pie. Συγκριτικά, το Android 7.0 Nougat χρειάστηκε 18 μήνες για να αγγίξει αυτό το ποσοστό, παρά το γεγονός ότι το Android 8.0 Oreo έγινε διαθέσιμο το καλοκαίρι του 2017.

Από την κυκλοφορία του Oreo, η Google ξεκίνησε τη συνεργασία της με τους κατασκευαστές ημιαγωγών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου χρόνου αναβάθμισης κατά περίπου 3 μήνες, και σύμφωνα με την εταιρεία η μετάβαση από το Android 9 στο Android 10 είναι πιο γρήγορη και πραγματοποιείται πιο ομαλά.

Η Google πραγματοποιεί αναβαθμίσεις ταυτόχρονα με τις Xiaomi και Essential, και εκθειάζει τα beta προγράμματα της OnePlus. Τέλος, ο τεχνολογικός κολοσσός βλέπει θετικά το γεγονός ότι η Samsung θα ξεκινήσει την κυκλοφορία της νέας έκδοσης του Android 10 στις 12 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την 15η Νοεμβρίου πέρυσι, για το Android 9 Pie.

Keywords
Τυχαία Θέματα