Τουρκική πρόκληση για το Καστελόριζο

19:17 2/4/2012 - Πηγή: AEK365

Σε μια ακόμα πρόκληση προχωρά η Τουρκία σχετικά με το Καστελόριζο. Η Άγκυρα θέτει και πάλι ζήτημα υφαλοκρηπίδας του νησιού, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση τους ότι τα νησιά δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα. Επιπλέον επαναφέρουν άλλο αίτημά τους για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Μάλιστα, η τουρκική πρόκληση συνοδεύτηκε και με ρηματική διακοίνωση (notam) προς την ελληνική κυβέρνηση περί δήθεν παραβίασης του καθεστώτος της Σαμοθράκης λόγω στρατιωτικής

άσκησης.

Ακολουθώντας την πάγια τακτική της, η Τουρκία με άλλη notam δέσμευσε και πάλι μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για την πραγματοποίηση αεροναυτικών ασκήσεων, ορισμένες από τις περιοχές αυτές βρίσκονται εντός FIR Αθηνών.

Ο επικεφαλής αεροναυτικών θεμάτων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτζιγιές υποστήριξε ότι στην περιοχή του Καστελόριζου είναι η Ελλάδα που προσπαθεί να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

Ανέφερε μάλιστα ότι οι διεθνείς αποφάσεις και η νομοθεσία του ΕΔΑΔ δεν δίνουν τέτοιο δικαίωμα στην Ελλάδα: «Δεν αποδεχόμαστε το αίτημα της Ελλάδας. Αυτό που ζητά η Ελλάδα δεν αποτελεί μια τέτοια ΑΟΖ. Η δική μας άποψη συμφωνεί με τους διεθνείς κανόνες. Τα νησιά δεν αποτελούν πλήρως θαλάσσια ζώνη» είναι ο Τούρκος αξιωματούχος.

Την ίδια ώρα η Άγκυρα επέδιδε ρηματική διακοίνωση στην Ελλάδα για την κοινή άσκηση που πραγματοποίησε η χώρα μας με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην περιοχή της Σαμοθράκης. Κατά την Άγκυρα, η Σαμοθράκη βρίσκεται υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και η Ελλάδα παραβιάζει αυτό το καθεστώς.

Keywords
Τυχαία Θέματα