Το νησί του κασσίτερου που «βιάζεται» για να έχουμε όλοι smartphone (ΦΩΤΟ)

15:18 11/12/2014 - Πηγή: AEK365

Σχεδόν όλοι πλέον έχουν το δικό τους smartphone κινητό. Αυτό όμως που λίγοι από εμάς ξέρουν είναι ότι για να κατασκευαστούν τα κινητά αυτά απαραίτητο υλικό είναι ο κασσίτερος, ένα ορυκτό το οποίο βρίσκεται κάτω από τη γη.

Το νησί Μπάνγκα, κάπου στην Ινδονησία, έχει χαρακτηριστεί η πηγή του κασσίτερου, καθώς από εκεί αντλείται το μεγαλύτερο μέρος του κασσίτερου που χρησιμοποιείται στα smartphone, αλλά και σε άλλες ηλεκτρικές συσκευές.. Δυστυχώς όμως για την εξόρυξη του κασσίτερου όλο το νησί μετατράπηκε από τροπικός παράδεισος σε ανοιχτό ορυχείο.

Ο Ιταλός φωτογράφος Ματίλντε Γκατόνι και ο δημοσιογράφος Ματέο Φαγκότο ταξίδεψαν στο μακρινό νησί με σκοπό να καταγράψουν την καταστροφή,

«Αποφασίσαμε να πάμε και να δούμε την καταστροφή με τα ίδια μας τα μάτια. Θέλαμε να δούμε πως λειτουργεί το εμπόριο κασσιτέρου και πώς εξορύσσεται», αναφέρει ο Φαγκότο.

Στην εξόρυξη παίρνουν μέρος όλοι οι κάτοικοι του νησιού δημιουργώντας συνεχώς καινούργια παράνομα ορυχεία. Για τη δημιουργία τους κόβουν ολόκληρα δάση και ξεκινούν την αναζήτηση με εργαλεία όπως τσεκούρια και κασμάδες. Ακόμα κι αν οι αρχές κλείσουν ένα ορυχείο, λίγο αργότερα ανοίγει ένα άλλο.

Παράλληλα, ο κασσίτερος είναι κρυμμένος και στο βυθό της θάλασσας. Έτσι, οι εργάτες χρησιμοποιούν μπαμπού για να ξύσουν την επιφάνεια και μετά τραβούν με σωλήνες τον κασσίτερο στην επιφάνεια καταστρέφοντας έτσι τους κοραλλιογενείς υφάλους, αλλά και τη θαλάσσια ζωή. Οι μεγάλες εταιρίες για την ίδια διαδικασία χρησιμοποιούν σκάφη βυθοκόρησης, ζημιώνοντας με τον ίδιο τρόπο το περιβάλλον.

Η διαδικασία είναι δύσκολη και επικίνδυνη, αφού οι αυτοσχέδιοι λάκκοι που βρίσκονται στο βυθό, μπορεί να καταρρεύσουν και να εγκλωβίσουν τους εργάτες. Μάλιστα κατά μέσο ένας εργάτης πεθαίνει κάθε εβδομάδα.

Το εμπόριο κασσίτερου έχει αποφέρει μεγάλα κέρδη όχι μόνο για τους ιδιοκτήτες των ορυχείων, αλλά και για τους εργάτες, οι οποίες κερδίζουν έως και 15 δολάρια την ημέρα, ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι θα τους απέφερε οποιαδήποτε άλλη δουλειά.

Έτσι, κανείς δεν προτίθεται να εγκαταλείψει την εξόρυξη παρά τον απίστευτο βιασμό της φύσης. Υπολογίζεται ότι οι εξορύξεις έχουν καταστρέψει περίπου το 60% του κοραλλιογενούς υφάλου, όπως και την αλιεία στην περιοχή.

Όλο το νησί σκάβει για κασσίτερο και πολλοί φτάνουν μέχρι και το σημείο να γκρεμίσουν τα σπίτια τους για να ψάξουν στα θεμέλιά τους για το ορυκτό! Το νησί δεν διαχωρίζεται από τον κασσίτερο, μάλιστα αποτελεί μέρος της τοπικής κουλτούρας η πεποίθηση ότι η φύση, με κάποιο τρόπο, θα γιατρέψει τον εαυτό της.

Μετά από τις πιέσεις από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις οι μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής smartphone και ηλεκτρικών ειδών υποσχέθηκαν ότι θα λάβουν μέτρα για την περιοχή και το περιβάλλον, αλλά μέχρι στιγμής η δράση τους παραμένει στα λόγια.

Keywords
Τυχαία Θέματα