«Το μπιτς βόλεϊ σημαίνει ανάπτυξη»

18:19 10/8/2013 - Πηγή: AEK365

Το μπιτς βόλεϊ βάδισε σε νέα μονοπάτια φέτος, με περισσότερα τουρνουά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, με γεμάτες κερκίδες και όμορφα νυχτερινά πλάνα από τη Σύρο και το Allou! FunPark, το οποίο αποδείχθηκε άξιος συνοδοιπόρος της ΕΟΠΕ.

Σκοπός της ομοσπονδίας, όπως δηλώνει ο ταμίας της ΕΟΠΕ και πρόεδρος της επιτροπής διοργανώσεων μπιτς βόλεϊ, Θανάσης Ρέρρας, είναι η ανάπτυξη και όχι η... διαφήμιση του

αθλήματος, εξηγώντας, σε έναν μίνι απολογισμό, τα όσα άλλαξαν στον σχεδιασμό. Επίσης, αναφέρεται και στα όποια προβλήματα υπήρξαν λέγοντας χαρακτηριστικά πως: «η λύση τους έχει ήδη ξεκινήσει».

Το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, τα Αναπτυξιακά πρωταθλήματα οδεύουν προς το τέλος και απομένει, για να κλείσει η χρονιά, το Προολυμπιακό Νέων της Ρόδου και το Διασυλλογικό πρωτάθλημα. Μια πρώτη εκτίμηση για τη φετινή σεζόν;

«Οδεύουμε προς το να κλείσουμε μία πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Απομένουν τα τελικά Κ16 που διεξάγονται αυτό το τριήμερο στο Allou! Fun Park, τα προκριματικά του Continentalστη Ρόδο και το Διασυλλογικό πρωτάθλημα, το οποίο όπως είχαμε προγραμματίσει θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου. Σε αυτό το πρωτάθλημα, ευθύς εξαρχής είχαμε αποφασίσει να συμμετάσχουν ομάδες οι οποίες έχουν τη διάθεση και τις υποδομές να πραγματοποιήσουν ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ. Το συγκεκριμένο πρωτάθλημα δεν θέλαμε να έχει εμπορική εκμετάλλευση, αλλά κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα. Επιθυμούμε λοιπόν, τα ήδη υπάρχοντα σωματεία της σάλας αλλά και κάποια καινούρια που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν, να ασχοληθούν με την ανάπτυξη του μπιτς βόλεϊ με απώτερο σκοπό την παραγωγή αθλητών που θα ανήκουν αποκλειστικά στο άθλημα. Πολλοί αυτό το βλέπουν αρκετά φιλόδοξο έως ουτοπικό, εμείς, όμως, πιστεύουμε ότι είναι μια διαδικασία στην οποία αξίζει να μπούμε. Εκτιμούμε ότι τα σωματεία είναι εκείνα που μπορούν να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις και τις κατάλληλες υποδομές για την ανάπτυξη του αθλήματος. Στην προσπάθειά μας αυτή και μετά από καταγραφή που έχει γίνει μέσα στη χρονιά σε πολλές περιπτώσεις με την αρωγή της ΕΟΠΕ, έχει αυξηθεί αισθητά ο αριθμός των γηπέδων μπιτς βόλεϊ στη χώρα μας».

Πόσα τουρνουά πήραν την έγκριση της ΕΟΠΕ αυτό το καλοκαίρι και τι εικόνα σας άφησαν οι ιδιώτες που ενδιαφέρονται για το άθλημα;

«Η ΕΟΠΕ είναι ο θεματοφύλακας του αθλήματος και έχει υποχρέωση απέναντι στα σωματεία να ελέγχει και να εγκρίνει όλες τις διοργανώσεις που διεξάγονται στη χώρα μας. Όπως ηCEV και η FIVB σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αντίστοιχα, ελέγχουν και εγκρίνουν όλες τις διοργανώσεις, έτσι και η ΕΟΠΕ σε εθνικό επίπεδο έχει αυτή την υποχρέωση. Έτσι λοιπόν φέτος, δώσαμε εκατοντάδες εγκρίσεις. Ελάχιστα τουρνουά, αντίθετα, τα οποία έχουμε υπόψιν μας, πραγματοποιήθηκαν χωρίς την έγκρισή μας. Η διαδικασία αδειοδότησης ενός τουρνουά είναι πάρα πολύ απλή και δεν απορρίφθηκε καμία αίτηση, απλά δεν εγκρίθηκαν αυτά που δεν μπήκαν στη διαδικασία έγκρισης. Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας που από την πρώτη στιγμή εταιρίες και φυσικά πρόσωπα όπως η Forthnet, ο κύριος Μανιάτης, ο κύριος Γκολίτσης, η κυρία Σφυρή, ακόμη και η ΕΣΑΠ, συνεργάστηκαν με την ΕΟΠΕ μέσα σε κλίμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού. Πραγματικά, μας είχε κατατεθεί μια πρόταση από την ΕΣΑΠ για διεξαγωγή διασυλλογικού πρωταθλήματος, επειδή όμως, η συγκεκριμένη πρόταση ήταν έξω από αυτό που εμείς έχουμε σχεδιάσει ως διασυλλογικό πρωτάθλημα δεν μπορούσε να δοθεί έγκριση. Ο κύριος Ταρνατόρος με κατανόηση υπέβαλε νέα πρόταση για διεξαγωγή τουρνουά της κατηγορίας Satelite. Φυσικά αυτό έγινε αμέσως δεκτό και έτσι πραγματοποιήθηκε το συγκεκριμένο τουρνουά. Κι αυτοί που μας κατηγορούν σήμερα ότι θέλουμε να ελέγχουμε όλα τα τουρνουά, προσπερνούν το γεγονός ότι αρνήθηκαν να συνεργαστούν μαζί μας, χωρίς μάλιστα να ζητήσουν εγκρίσεις για τα τουρνουά που έκαναν, παρόλο που είχαν καταθέσει πρόταση η οποία ήταν περίπου στην ίδια λογική με τη δική μας. Θα πρέπει να καταλάβουν όμως όλοι ότι το μπιτς βόλεϊ δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης κάποιων οι οποίοι με τις προσωπικές τους γνωριμίες και δυνατότητες προβολής που έχουν, προσπαθούν να επισκιάσουν τις εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας».

Στη διάρκεια της σεζόν ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για τις σχέσεις ΕΟΠΕ - αθλητών. Τελικά τι ισχύει;

«Η αλήθεια είναι ότι για τα τουρνουά του Πανελληνίου πρωταθλήματος πολλοί φέτος πίστεψαν ότι δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Παρά ταύτα η διοργάνωση διεξήχθη με καινοτομίες και με περισσότερα τουρνουά από ότι άλλες χρονιές. Είναι αλήθεια ότι υπήρξαν προβλήματα, όχι πιο σοβαρά από ότι τα παλαιότερα έτη, για ατό το λόγο από την πρώτη τεχνική σύσκεψη στο Allou! Fun Park συμφωνήσαμε με τους αθλητές και τις αθλήτριες για συνάντηση τον Σεπτέμβρη έτσι ώστε από κοινού να πραγματοποιήσουμε τον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι υπήρχε ένα έλλειμμα αξιοπιστίας από μικρή μερίδα αθλητών προς την ΕΟΠΕ. Με ενέργειές μας, που οι αθλητές και οι αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ γνωρίζουν καλά, χτίζουμε μία σχέση αξιοπιστίας μεταξύ μας. Μάλιστα, όσοι αθλητές του πανελληνίου πρωταθλήματος ζήτησαν άδεια να παίξουν σε άλλα τουρνουά, την πήραν. Οι αθλητές και οι αθλήτριες του μπιτς βόλεϊ έχουν εδώ και πολύ καιρό ορίσει τους εκπροσώπους τους με τους οποίους θα συζητήσουμε τον επόμενο μήνα για τον σχεδιασμό της επόμενης σεζόν και αναμφίβολα δεν έχουνε ανάγκη από αυτόκλητους σωτήρες. Μπορεί κάποιοι να προσπαθούν να πάρουν δημοσιότητα χρησιμοποιώντας τους αθλητές του μπιτς βόλεϊ. Θεωρώ περιττό να απαντήσω στον ΠΑΣΑΠ γιατί μιλάει για προβλήματα των οποίων η λύση έχει ήδη ξεκινήσει. Στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία τους θέλουμε όλους δίπλα μας. Και θέλουμε την ανάπτυξη του αθλήματος. Κάποιοι θέλουν απλά να βρίσκονται στην επικαιρότητα. Θα περίμενα από αυτούς που αγωνιούν για το μπιτς βόλεϊ να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι για το γεγονός ότι κάποιες Ενώσεις δεν κατάφεραν να κάνουν Regional, όπως επίσης ότι σε κάποιες άλλες οι συμμετοχές στα Regionalήταν πάρα πολύ λίγες. Θα περίμενα να τους απασχολεί περισσότερο το γεγονός ότι η παραγωγή νέων αθλητών και αθλητριών είναι πάρα πολύ μικρή».

Tο πρόσημο της χρονιάς που κλείνει είναι θετικό ή αρνητικό και τι σχεδιάζετε για τη νέα σεζόν;

«Αυτό που κρατάμε από τη φετινή χρονιά είναι ότι ξεκινήσαμε να νοικοκυρεύουμε τα οικονομικά των διοργανώσεων, ότι αυξήθηκαν αισθητά οι αθλητές που μετέχουν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα και ότι πληθαίνουν οι εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ σε όλη τη χώρα. Το συγκεκριμένο άθλημα για κάποιους έχει μόνο εμπορική αξία. Είναι εκείνοι οι οποίοι το διαφημίζουν ως άθλημα όλων των ηλικιών. Δεν είμαστε ενάντιοι σε αυτό. Το μέλημα, όμως, της ομοσπονδίας είναι η ανάπτυξή του στις μικρές ηλικίες γιατί η ομοσπονδία θέλει αθλητές και όχι πελάτες. Όπως επίσης, θέλουμε δίπλα μας εκείνους που αγαπούν το μπιτς βόλεϊ και όχι τις δωρεάν διακοπές στα ελληνικά νησιά. Μέσα από την ανάπτυξη, την παραγωγή αθλητών και τις επιτυχίες, θα έρθουν και οι χορηγοί και η οικονομική ευρωστία. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος για το μέλλον γιατί φέτος το καλοκαίρι είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους με όρεξη, με κέφι και όραμα για το μπιτς βόλεϊ. Αυτούς θέλουμε δίπλα μας και έχω την απόλυτη βεβαιότητα ότι θα είναι κοντά μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα