Τι προβλέπει το νέο πρόγραμμα που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ

15:25 24/2/2015 - Πηγή: AEK365

Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις- Σε βάθος χρόνου η αύξηση του κατώτατου μισθού
Ενοποιήσεις των πολιτικών κοινωνικής ασφάλισης και σταδιακή κατάργηση των τελών υπέρ τρίτων συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Βαρουφάκη για το ασφαλιστικό. Επίσης, στο κείμενο του έλληνα υπουργού Οικονομικών γίνεται λόγος για εξορθολογισμό των παροχών. Ειδικά για τις πρόωρες συντάξεις η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται σε πολιτικές για τον περιορισμό τους. Προτείνει πρόγραμμα Κατώτατου Εγγυημένου Εισοδήματος προκειμένου να μειωθούν οι πιέσεις για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Σε ότι αφορά στα εργασιακά στην επιστολή αναφέρεται

πως θα επιδιωθεί εξορθολογισμός των κατώτατων μισθών σε βάθος χρόνου, μέσω διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους και τους θεσμούς.

Διαβάστε αναλυτικά τα σχετικά αποσπάσματα από την επιστολή Βαρουφάκη:

Μεταρρύθμιση του προγράμματος κοινωνικής ασφάλισης.
Ελλάδα δεσμεύεται να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού προγράμματος . Οι ελληνικές αρχές θέλουν: να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιχειρησιακά μέτρα για την ενοποίηση και εξισορρόπηση πολιτικών συνταξιοδότησης και την εξάλειψη της φοροδιαφυγής αλλά και των κινήτρων που αυξάνουν σε υπερβολικό βαθμό την πρόωρη συνταξιοδότηση στο χώρο της οικονομίας , και πιο συγκεκριμένα στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα .
-Εδραίωση συνταξιοδοτικών κεφαλαίων για την εξοικονόμηση πόρων
Σταδιακή κατάργηση των τελών για λογαριασμό "τρίτων" κατά έναν δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
-Εδραίωση μιας στενής σχέσης μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και του εισοδήματος , εξορθολογισμό των παροχών , ενίσχυση των κινήτρων που δηλώνουν την αμοιβούμενη εργασία και παροχή στοχευμένης βοήθειας σε εργαζόμενους ηλικίας 50 έως 65 ετών , συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος του Κατώτατου Βασικού Εισοδήματος , έτσι ώστε να εξαλειφθεί η κοινωνική και πολιτική πίεση για πρόωρη συνταξιοδότηση που επιβαρύνει τα συνταξιοδοτικά ταμεία.

Αγορά εργασίας
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
-Να υιοθετήσει την βέλτιστη πρακτική της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της υπόλοιπης τεχνικής συνδρομής.
-Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και όταν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια. Παράλληλα να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
-Προχωρήσει σε μια σταδιακή νέα προσέγγιση στους συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάσσει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης.
Η έκταση και το timing των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και Διεθνούς Θεσμούς, (συμπεριλαμβάνεται το ILO) και θα λάβει σοβαρά υπόψη τις συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις της αγοράς προϊόντων και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το σχέδιο για αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που είχε συμπεριληφθεί στο λεγόμενο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης ενσωματώθηκε στη λίστα μεταρρυθμίσεων που προτείνονται από την ελληνική πλευρά στους Ευρωπαίους δανειστές, προκειμένου να συνεχιστεί για τέσσερις μήνες η ισχύουσα δανειακή συμφωνία.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στον κατάλογο που εστάλη στα λεγόμενα «θεσμικά όργανα» περιλαμβάνεται ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Για την απόλυτη φτώχεια, δηλαδή την παροχή πολύτιμης αρωγής σε όσους δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος, σχεδιάζονται στοχευμένες ενέργειες με μη χρηματικά μέσα, όπως η διανομή κουπονιών τροφίμων.
Το οικονομικό επιτελείο τονίζει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και δεσμεύεται να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.

Διαβάστε τι αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη, στο κεφάλαιο με τίτλο: Ανθρωπιστική κρίση
Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πλάνο για να:
* Αντιμετωπίσει ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
* Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά διαφθοράς/γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
* Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του πανελλαδικά.
* Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

«Πάγωμα» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας
Με κύριο στόχο την διάκριση μεταξύ εκείνων των οφειλετών που κατά σύστημα είναι κακοπληρωτές και εκείνων που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία αποπληρωμής των χρεών τους κινείται η λογική προσέγγισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων από τη νέα κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση δεσμεύεται πως ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση "θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές", με δυο λόγια στη βάση των κοινών κανόνων ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται πλήρως η κεφαλαιοποίησή τους.
Την ίδια στιγμή όμως η κυβέρνηση δεσμεύεται πως το σχέδιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα είναι επωφελές και για τους περισσότερο πληγέντες Έλληνες οφειλέτες, κατά τρόπο όμως τέτοιο που να μην διακινδυνεύει η θέση των τραπεζών και να μην υπάρχει "αρνητική δημοσιονομική επίπτωση".
Συνοπτικά με τη λίστα Βαρουφάκη η Ελλάδα δεσμεύεται ότι στον τραπεζικό κλάδο θα γίνει πλήρης χρήση του ΤΧΣ για να διασφαλιστεί πλήρως, σε συνεργασία με ΕSM, ΕΚΤ και Κομισιόν, η σταθερότητα του τραπεζικού τομέα.
Την ίδια ώρα η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα λαμβάνει υπόψιν τόσο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο και την κατάσταση στην αγορά ακινήτων αλλά και τα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης.
Στην ίδια λογική προβλέπεται πως θα υπάρχει συνεργασία των διοικήσεων των τραπεζών και του δικαστικού συστήματος ώστε να αποφευχθούν την επόμενη περίοδο πλειστηριασμοί κύριων κατοικιών με αξία χαμηλότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο που θα δημοσιοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω. Πλην της κοινωνικής παραμέτρου, αυτή η εξέλιξη στόχο έχει και την αποτροπή περαιτέρω μείωσης στις τιμές των ακινήτων και την αποφυγή αύξησης του αριθμού των αστέγων!
Στον αντίποδα όμως θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του πτωχευτικού Δικαίου και διευθέτηση των υποθέσεων που εκκρεμούν για να παταχθούν τα φαινόμενα δόλιας και στρατηγικής χρεοκοπίας από τους κατά σύστημα... μπαταχτζήδες!

Δεν σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ
Με μικρές παρεκκλίσεις από τον υπάρχοντα προγραμματισμό θα συνεχιστούν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Με δυο λόγια οι αλλαγές συνοψίζονται στο εξής δόγμα: Ότι έγινε καλώς έγινε, προσοχή στο μοντέλο για ευαίσθητες ΔΕΚΟ όπως είναι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ. Θα προχωρήσει η αξιοποίηση των περιουσίας του Δημοσίου με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις και τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
Κατά τα λοιπά, το ΤΑΙΠΕΔ δεν καταργείται, αλλά αντιθέτως ενισχύεται καθώς ενοποιείται «με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας».
Προφανώς πίσω από την παραπάνω διατύπωση βρίσκεται η ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με την ETΑΔ, δηλαδή αυξάνονται τα περιουσιακά στοιχεία που θα ιδιωτικοποιήσει το ελληνικό δημόσιο.
Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση δεσμεύεται ότι «δεν θα καταργηθούν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία σύμφωνα με τον νόμο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Οι σημαντικότερες περιπτώσεις διαγωνισμών που έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες βρίσκονται πλέον σε διάφορα στάδια (Ελεγκτικό Συνέδριο, έκδοση ΠΔ, σύνταξη σύμβασης κλπ) είναι το Ελληνικό, τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΔΙΕ, ο Αστέρας Βουλιαγμένης και η περιοχή Αφάντου Ρόδου.
Η επιφύλαξη που διατυπώνεται και ανοίγει ένα παράθυρο να αλλάξει αποσπασματικά η στρατηγική των ιδιωτικοποιήσεων, είναι η δέσμευση της κυβέρνησης να διαφυλάξει «την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας.» Υπό το πρίσμα της παραπάνω διατύπωσης είναι πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στο σχεδιασμό ιδιωτικοποίησης όσον αφορά τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ.
Αλλαγές στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων «με στόχο την βελτίωση των όρων ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου» μπορούν να γίνουν σε όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν προκηρυχθεί. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται το Ελ. Βενιζέλος, τα ΕΛΠΕ, η μαρίνα στο Λαύριο και οι υπόλοιπες μαρίνες, τα διόδια της Εγνατίας Οδού κά Οσον αφορά τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου οι ιδιωτικοποιήσεις θα συνεχιστούν αλλά με «μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΦΠΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί όπου είναι τώρα μειωμένος
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας σε νησιά και σε τουριστικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, στους δανειστές (χώρες ευρωζώνης) και τα θεσμικά όργανα (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν).
Η ελληνική κυβέρνηση, αφού δεσμεύεται να εξορθολογίσει την πολιτική του ΦΠΑ και να την εκσυγχρονίσει για να αυξηθούν τα πραγματικά έσοδα επισημαίνει ότι στόχος είναι να μην υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Σκοπός του εξορθολογισμού της πολιτικής για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, όπως αναφέρεται στην επιστολή Βαρουφάκη προς τους δανειστές είναι «να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».

Διαβάστε τι αναφέρεται στην αρχή της επιστολής Βαρουφάκη στο κεφάλαιο με τίτλο «Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές - Φορολογικές πολιτικές».
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
* Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις.
* Τροποποιήσει τη φορολόγηση των συλλογικών επενδύσεων και των δαπανών της φορολογίας εισοδήματος που θα ενσωματωθούν στον κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
* Διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στην φορολογική αμνηστία.
* Εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη.
* Επιβάλει αποφασιστικά και να βελτιώσει την νομοθεσία για τις ενδο-ομιλικές συναλλαγές.
* Εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
νεα κυβερνηση, προγραμμα, κυβερνηση, ελλαδα, ilo, οοσα, νέα, συριζα, θεσσαλονικη, τραπεζες, ΕΚΤ, συγκεκριμένο, ΔΕΚΟ, δεη, ευδαπ, ευαθ, οδιε, βενιζελος, ελπε, διοδια, ΦΠΑ, ΔΝΤ, εκπτωσεις, protothema, σταση εργασιας, αυξηση φπα, φορολογικη δηλωση 2011, θεματα πανελληνιων, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, κοινωνικη συμφωνια, βαρουφακης, δεη πληρωμη, δανεια, εργασια, ευδαπ, νησια, οδιε, οοσα, πιεση, πλαισιο, φτωχεια, ωρα, ilo, αγορα, αγορα εργασιας, αδυναμια, αυξηση, εξαιρεσεις, αμνηστια, ασφαλιστικο, αφαντου, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινεται, δημοσιο, διοικηση, δογμα, ευαθ, εγινε, υπαρχει, ελπε, εξελιξη, ετων, ιδια, υπηρεσιες, ισορροπια, κεφαλαιο, κειμενο, λαυριο, λογια, μηνες, μπλοκο, περιβαλλον, πηγη, πλειστηριασμοι, προγραμματα, πρισμα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνταξη, σχεδια, σχεδιο, φορολογικη, δικαιωματα, εφαρμογη, εμφαση, ιδιαιτερα, οργανα, ουδετερο, protothema, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα