Συγκλονιστικό animation για την γενοκτονία των Αρμενίων (VIDEO)

11:46 25/4/2015 - Πηγή: AEK365

Εκατό χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται ότι συνέβη ποτέ κάτι τέτοιο. Οι μαρτυρίες από την εποχή εκείνη που προέρχονται από ανθρώπους που επέζησαν της γενοκτονίας είναι ανατριχιαστικές και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης του τι έγινε.

Οι περισσότερες ωστόσο μαρτυρίες προέρχονται από Αρμένιους κάτι που δίνει βήμα στην τουρκική κυβέρνηση να μιλά για υποκειμενικότητα και για δόλια κίνητρα από πλευράς τους σπίλωσης της Τουρκίας. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τις μαρτυρίες του Μοχάμεντ Αλί Τζαμαλτζαντέχ, ενός από

τους σημαντικότερους συγγραφείς του Ιράν του 20ου αιώνα.

Ο Τζαμαλτζαντέχ το 1915, όταν η Οθωμανική Αυτοκρατορία διέπραττε τα εγκλήματά της κατά της αρμενικής μειονότητας ήταν μέλος μια ομάδας Ιρανών που εργάζονταν στην οθωμανοκρατούμενη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν όμως οι βρετανικές δυνάμεις πλησίασαν την πόλη, ο συγγραφέας μαζί με δύο Σουηδούς αστυνομικούς της περσικής χωροφυλακής και κάποιους άλλους Ιρανούς κατάφεραν να φύγουν από την πόλη και άρχισαν να κατευθύνονται προς την Κωνσταντινούπολη.

Το ταξίδι τους σημαδεύτηκε από τις φρικαλεότητες που αντίκρισαν με τα ίδια τους τα μάτια να διαπράττονται από τους Οθωμανούς στρατιώτες κατά των αμάχων, κυρίως, Αρμενίων.

Στο ημερολόγιο που έγραψε στη συνέχεια ο Τζαμαλτζαντέχ χαρακτήρισε όσα είδε «βάρβαρα και σοκαριστικά», ενώ έκανε λόγο για «μαζική δολοφονία και λεηλασία των Αρμενίων».

Τα γραπτά του ανακαλύφθηκαν από τον Ρένγκιν Αρσλάν και τον Κασαγιάρ Τζονέιντι του BBC και σήμερα αποκτούν μια άλλη δυναμική καθώς μπορούμε να τα ακούσουμε και ταυτόχρονα να δούμε όσα περιγράφει σε ένα βίντεο animation που δημιούργησε ο Μορτέζα Ραχτάλα.

Ο Τζαμαλτζαντέχ θεωρείται ο πατέρας του ιρανικού διηγήματος. Αργότερα στη ζωή του εγκαταστάθηκε στη Σουηδία, όπου και πέθανε το 1997 σε ηλικία 105 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα