Στο 4,4% το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε νέα δημοσκόπηση

18:31 19/1/2015 - Πηγή: AEK365

Προβάδισμα 4,4% διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Alco για το protothema.gr που δείχνει ότι η επόμενη κοινοβουλευτική σύνθεση θα είναι μάλλον επτακομματική και πιθανότητα χωρίς αυτοδύναμη μονοκομματική

πλειοψηφία.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 31,7% (+0,5% από την προηγούμενη έρευνα της Alco) και προηγείται κατά 4,4% της Νέας Δημοκρατίας, η δύναμη της οποίας είναι στο 27,3% (-0,5%). Στην τρίτη θέση παραμένει το Ποτάμι με 5,1% και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 4,8% (-0,2%), το ΠΑΣΟΚ με 4,1% (+0,5%) που ισοψηφεί με το ΚΚΕ (+0,1%). Πάνω από το όριο του 3% περνάνε οριακά οι ΑΝ.ΕΛ. που φθάνουν στο 3,2% (+0,6%).

Με τα συγκεκριμένα ποσοστά και αναλογική κατανομή των αναποφασίστων, ο ΣΥΡΙΖΑ, με το μπόνους των 50 εδρών που θα λάβει ως πρώτο κόμμα, εκλέγει 147 βουλευτές και θέλει τουλάχιστον μια επιπλέον μονάδα για να επιτύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Αν, ωστόσο, μείνουν τελικώς εκτός Βουλής οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ή αυξηθεί το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει αρκετά ψηλότερα. Υπενθυμίζεται ότι αν τα κόμματα που δεν θα βγάλουν βουλευτές συγκεντρώσουν ποσοστά της τάξης του 10%, τότε το πρώτο κόμμα έχει αυτοδυναμία με 36,4%, ενώ αν το αθροιστικό ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων πέσει στο 8%, τότε για να είναι αυτοδύναμο το πρώτο κόμμα απαιτείται να λάβει άνω του 37,2%.

Ο αριθμός των αναποφάσιστων παραμένει αρκετά υψηλός και φτάνει το 10,9% στην αναγωγή επί των εγκύρων.

Ταυτόχρονα, η πλειονότητα (47%) προεξοφλεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβιβαστεί με τους Ευρωπαίους εταίρους και παραμένουν στο 35%, όσοι ανησυχούν για τις καταθέσεις ή το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Η έρευνα διενεργήθηκε με δείγμα 1.000 άτομα από όλη την Ελλάδα την περίοδο 15-17 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα