Στήνουν «Νέα Ίμια» στο Αιγαίο οι Τούρκοι

11:52 19/4/2012 - Πηγή: AEK365

«Νέα Ίμια» -αλλά στο Βόρειο Αιγαίο- ονειρεύονται οι «πασάδες» της Άγκυρας, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία της Ελλάδας. Στόχος των προκλητικών Τούρκων, όπως γράφει το περιοδικό «Επίκαιρα», αυτή τη φορά είναι η ελληνική βραχονησίδα Ζουράφα ή Λαδόξερα στο Θρακικό Πέλαγος, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω στα σύνορα Ελλάδας - Τουρκίας, σε ένα στρατηγικής σημασίας σημείο για τη χώρα μας.

Η τελευταία πρόκληση των Τούρκων στη Ζουράφα έγινε στις 7 Απριλίου

2012. Την ημέρα εκείνη είκοσι περίπου τουρκικά αλιευτικά σκάφη με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού εισέρχονται παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα και προσεγγίζουν τη βραχονησίδα Ζουράφα, στο Θρακικό Πέλαγος.

Ο «αλιευτικός στόλος» των Τούρκων ξεκινά προκλητικά το ψάρεμα, πέντε ελληνικές τράτες που βρίσκονται στην περιοχή ενημερώνουν το Υπολιμεναρχείο Σαμοθράκης. Αμέσως σπεύδουν στη βραχονησίδα τρία περιπολικά του ελληνικού Λιμενικού Σώματος, που παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των Τούρκων.

Λίγη ώρα αργότερα, τόσο τα τουρκικά όσο και τα ελληνικά σκάφη αποχωρούν χωρίς να προκληθεί επεισόδιο.
Τέτοια επεισόδια τείνουν να γίνουν ρουτίνα τα τελευταία χρόνια, με τους έλληνες ψαράδες να έχουν πλέον αναλάβει το ρόλο του φύλακα της περιοχής, καθώς τα ελλιπή μέσα του Λιμενικού Σώματος στο Θρακικό Πέλαγος καθιστούν τη χώρα μας ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τις συνεχείς και προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στη Ζουράφα. Μόλις στις 21 Μαρτίου 2012 ένα τουρκικό περιπολικό είχε προσεγγίσει τη νησίδα κι είχε αρχίσει να φωτογραφίζει το φάρο που βρίσκεται πάνω σε αυτή, την ίδια ώρα που δύο τουρκικά αλιευτικά ψάρευαν σε απόσταση τριών μιλίων από τη Ζουράφα.

Θα πρέπει, βεβαίως, να είναι κάποιος αφελής, σύμφωνα με τα «Επίκαιρα», για να πιστέψει ότι οι Τούρκοι «κόπτονται» τόσο για τα ψάρια της Ζουράφας ή ότι το τουρκικό επιτελείο ασχολείται ολημερίς με την πορεία των ελληνικών αλιευτικών. Στόχος τους είναι ξεκάθαρα να δημιουργήσουν «καθεστώς» στην περιοχή, που την κατάλληλη στιγμή θα το αξιοποιήσουν προς όφελός τους.

Η στρατηγική σημασία της νήσου Ζουράφα

Η Ζουράφα, ένα νησάκι έκτασης μόλις ενός στρέμματος στο Θρακικό Πέλαγος, στα βορειοανατολικά της Σαμοθράκης, αποτελεί το ανατολικότερο χερσαίο σύνορο της Ελλάδας και συνεπώς της Ευρώπης. Με μήκος ακτογραμμής μόνο 32 μέτρων, η εθνική σημασία της είναι αντιστρόφως ανάλογη του μεγέθους της, αφού ο μικρός αυτός βράχος και ο φάρος που βρίσκεται πάνω του διαδραματίζουν στρατηγικό ρόλο στη θαλάσσια συνοριογραμμή Ελλάδας - Τουρκίας, επεκτείνοντας τη θαλάσσια κυριαρχία μας στον ευαίσθητο χώρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ξεχασμένη εδώ και δεκαετίες, παρατημένη στο έλεος της φυσικής φθοράς, η χαμηλής επιφάνειας Ζουράφα κινδυνεύει κυριολεκτικά να εξαφανιστεί λόγω διάβρωσης και να μεταμορφωθεί σε ύφαλο, γεγονός που ενδέχεται να αλλοιώσει το σημαντικό ρόλο της στα ελληνικά χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα μας.

Κι αν για την ελληνική Πολιτεία η Ζουράφα είναι απλώς ένας βράχος που κάποια στιγμή θα βουλιάξει και θα χ

Keywords
Τυχαία Θέματα