Σκέψεις στην UEFA για Πρωτάθλημα Εθνών

13:36 11/10/2013 - Πηγή: AEK365

Δημοσίευμα της νορβηγικής εφημερίδας Dagblatet αποκάλυψε πως στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA τον προηγούμενο μήνα στην Κροατία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο δημιουργίας πρωταθλήματος στο οποίο θα συμμετέχουν και τα 54 μέλη της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.
Το σκεπτικό αφορά διαχωρισμό των χωρών σε 9 κατηγορίες, βασισμένες σε πρόσφατα αποτελέσματα. Στη λειτουργία του πρωταθλήματος θα περιλαμβάνονται οι έννοιες του πρωταθλητή, του υποβιβασμού και του προβιβασμού μεταξύ των 9 κατηγοριών. Ο πρωταθλητής

θα λαμβάνει ένα αξιοσημείωτο έπαθλο, ο τελευταίος κάθε κατηγορίας (πλην της 9ης) θα υποβιβάζεται και ο πρωτοπόρος κάθε κατηγορίας (πλην της 1ης) θα προβιβάζεται μετά από κάθε γύρο αγώνων.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Ίνγκβε Χάλεν, ο οποίος βρίσκεται στην επιτροπή της UEFA για τις διεθνείς διοργανώσεις, δήλωσε: «Είναι αλήθεια ότι ένα μοντέλο που συζητείται είναι μία σειρά αγώνων».
Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Η επιτυχία του Champions League ήδη έχει εμπνεύσει το Europa League. Αυτό είναι κάτι που προσπαθούν να μεταφέρουν και στο Πρωτάθλημα Εθνών, τη διόγκωση της αγοράς. Αυτός είναι ο στόχος. Αλλά έχουν κατατεθεί σαφείς οδηγίες από τις 54 ομοσπονδίες, που θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει εστίαση στο ποδοσφαιρικό - ανταγωνιστικό αντίκτυπο. Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες. Καμία δεν θα πρέπει να προκρίνεται στο τουρνουά, όλες να παίζουν από το πρώτο παιχνίδι. Ακολούθως, υπάρχει η αντίληψη ότι οι κανόνες διοργάνωσης θα πρέπει να σαφείς για τον κόσμο. Όλα αυτά πρέπει να τα δουλέψουμε».
Η σκέψη για το Πρωτάθλημα Εθνών έρχεται στο περιθώριο των αλλαγών που θα προκύψουν σε κάθε επίπεδο από το 2014, αρχής γενομένης από την «ποδοσφαιρική εβδομάδα», όπου προκριματικοί αγώνες θα διεξάγονται κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας.
Η UEFA ανέλαβε προσφάτως τη διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για τα προκριματικά παιχνίδια όλων των μελών της, παρέχοντας εχέγγυα στις μεγάλες ομοσπονδίες για αύξηση των εσόδων. Η πίεση που ασκείται πλέον στη συνομοσπονδία να βρει καλύτερες εμπορικές και τηλεοπτικές συμφωνίες είναι μεγάλη, ακόμα κι αν χρειαστεί να προχωρήσει σε κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
Σε μία προσπάθεια «αναζωπύρωσης» του ενδιαφέροντος από τον κόσμο, οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες της UEFA επιθυμούν να αντικαταστήσουν τα φιλικά παιχνίδια που διεξάγονται κάθε χρόνο μεταξύ εθνικών ομάδων με επίσημα παιχνίδια, τα οποία θα τύχουν και ανάλογης προβολής από τα τηλεοπτικά δίκτυα, προσφέροντας ακόμα μία σημαντική πηγή εσόδων.
Ο εκπρόσωπος της σουηδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Καρλ Έρικ Νίλσον, δήλωσε στην εφημερίδα Aftonbladet: «Έχει διαπιστωθεί ότι είναι δύσκολο να προσελκύσουμε ενδιαφέρον στα φιλικά. Για το 2020 εξετάζεται εάν θα είναι δυνατό να συνδυάσουμε τα παραδοσιακά προκριματικά με μία μορφή πρωταθλήματος, αντί για φιλικά, ώστε να αυξήσουμε το ενδιαφέρον. Αξίζει να το εξερευνήσουμε, αλλά να είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα έχει αντίκτυπο στα φιλικά για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Τα προκριματικά είναι το νο1 κι έχουν απόλυτη προτεραιότητα. Δεν θα υπάρξουν περισσότερα διεθνή παιχνίδια εξαιτίας του Πρωταθλήματος Εθνών».
Αφού τόνισε ότι «δεν είναι αρνητικό» τα 54 μέλη της συνομοσπονδίας να αναζητούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ο Νίλσον πρόσθεσε: «Στην Κροατία βρέθηκαν και τα 54 μέλη και η ιδέα παρουσιάστηκε υπό το πρίσμα εάν αξίζει να την εξετάσουμε. Το γενικό αίσθημα ήταν ας την εξετάσουμε, αλλά να μην έχει αντίκτυπο στα προκριματικά».
Ο Νίλσον σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σκέψεις, όσον αφορά στον διαχωρισμό των ομάδων. Η πρώτη κι επικρατέστερη έχει να κάνει με την κατάταξη της FIFA, ενώ υπάρχει και μία εκδοχή όπου η κατανομή των χωρών στους 9 ομίλους θα πραγματοποιηθεί με βάση γεωγραφικά κριτήρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που προκριθεί ένα τέτοιο σενάριο, πιθανόν να υπάρξουν αντιδράσεις από τις μεγάλες ομοσπονδίες της ευρωπαϊκής ζώνης, αφού θα χάσουν τη δυνατότητα να δίνουν φιλικά παιχνίδια εκτός της ηπείρου, τα οποία συνήθως συνοδεύονται από σημαντικές χρηματικές αποζημιώσεις.
Η πιθανή κατηγοριοποίηση
1η κατηγορία: Ισπανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ιταλία, Αγγλία, Πορτογαλία
2η κατηγορία: Ρωσία, Ελλάδα, Κροατία, Σουηδία, Γαλλία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη
3η κατηγορία: Ουκρανία, Δανία, Ελβετία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Τσεχία
4η κατηγορία: Ιρλανδία, Σερβία, Νορβηγία, Σλοβακία, Τουρκία, Ισραήλ
5η κατηγορία: Σλοβενία, Αυστρία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Φινλανδία
6η κατηγορία: Σκοτία, Αρμενία, Βουλγαρία, Λετονία, Εσθονία, Λευκορωσία
7η κατηγορία: Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία, Αλβανία, Ισλανδία, Λιθουνία, ΠΓΔΜ
8η κατηγορία: Γεωργία, Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Καζακστάν
9η κατηγορία: Λίχτενσταϊν, Νησιά Φαρόε, Μάλτα, Ανδόρα, Σαν Μαρίνο, Γιβραλτάρ

Keywords
Τυχαία Θέματα