Σενάρια τρόμου για την Ελλάδα από τα ξένα ΜΜΕ

20:33 11/6/2012 - Πηγή: AEK365

Τα χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα εξετάζουν στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο φέρεται να περιλαμβάνει συνοριακούς ελέγχους, περιορισμό αναλήψεων από τα ΑΤΜ και έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη. Από την άλλη όλα τα διεθνή μέσα μαζική ενημέρωσης αναφέρονται συνεχώς

με άρθρα τους στην κατάσταση στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ όλα τονίζουν την κρισιμότητα των εκλογών της 17ης Ιουνίου και στέκονται ειδικά στο τι θα συμβεί αν εκλεγεί πρώτος ο Τσίπρας.

Το Reuters υποστηρίζει ότι οι ιδέες αυτές αποτελούν μέρος των πιθανών έκτακτων σχεδίων που εξετάζονται. Τόνισαν, ωστόσο, ότι οι συζητήσεις αυτές αφορούν απλώς την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο και όχι ότι προετοιμάζονται για κάτι που πιστεύουν ότι θα συμβεί. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι συνομιλίες αυτές έχουν πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιασκέψεων τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Ωστόσο, η Τράπεζα της Ελλάδας αρνείται γνώση τέτοιων συζητήσεων, ενώ το πρακτορείο υπογραμμίζει πως κανείς από τους αξιωματούχους που συνομίλησε δεν αναμένει πως η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ.

Από την άλλη οι New York Times μιλούν για «έντονη ανησυχία σε Ευρώπη και Αμερική εν όψει των ελληνικών εκλογών», ενώ προβάλλεται το αυξημένο ενδεχόμενο ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Η εφημερίδα ωστόσο διατυπώνει σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα της οποιασδήποτε νέας ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η Wall Street Journal σε άρθρο της σχολιάζει ότι υπάρχει ο φόβος ότι εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, οι απώλειες των ισπανικών τραπεζών θα επιταχυνθούν και το εθνικό χρέος της χώρας θα διογκωθεί, με συνέπεια η Μαδρίτη να εξαναγκασθεί σε εθνικό δάνειο.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες για την αποτροπή ενός τέτοιου ενδεχομένου, πίεσαν την ισπανική κυβέρνηση να δεχθεί την τραπεζική διάσωσή της ως ένα τείχος προστασίας στην εξάπλωση του ελληνικού προβλήματος. Σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από τη νομισματική ένωση θα ενταθούν οι ευρέως διαδεδομένοι φόβοι για μια νέα παγκόσμια κρίση, αναφέρει το άρθρο.

Η γαλλική Le Monde σε άρθρο της αναφέρει πως μια ενδεχόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εθνικές εκλογές στις 17 Ιουνίου, θα σήμαινε ταυτόχρονη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη.

Η Washington Post μιλάει για ευθύνη της Ελλάδας όον αφορά την προσφυγή της Ισπανίας σε σχέδιο διάσωσης. Συγκεκριμένα, ανταποκρίτια της εφημερίδας στην Ελλάδα αναφέρει ότι η Ισπανία υποχρεώθηκε να προσφύγει σε σχέδιο διάσωσης λόγω της ελληνικής κρίσης, καθώς υπάρχουν φόβοι νέων αναταράξεων στις αγορές, εξαιτίας των ελληνικών εκλογών.

Keywords
Τυχαία Θέματα