Σαν σήμερα, 24 Δεκεμβρίου

02:51 24/12/2011 - Πηγή: AEK365

563

η Αγία Σοφία εγκαινιάζεται για δεύτερη φορά καθώς αναστυλώνεται μετά την καταστροφή της από σεισμό.

1491

γεννιέται ο άγιος Ιγνάτιος του Λογιόλα, Ισπανός εκκλησιαστής, που ίδρυσε την "Κοινωνία του Ιησού", το τάγμα των Ιησουητών.

1524

πεθαίνει ο Πορτογάλος εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα.

1726

ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Μπρούνο Μαουρίσιο δε Σαβάλα, ιδρύει την πόλη Μοντεβιδέο.

1777.

ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον νησί Κιριτιμάτι γνωστό ως Νησί των Χριστουγέννων.

1809

γεννιέται ο Κρίστοφερ Χιούστον Κάρσον, γνωστότερος

ως Κιτ Κάρσον, από τους πρωτοπόρους της μετανάστευσης στη Δύση. (Θαν. 23/5/1868)

1814

η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράφουν τη συνθήκη της Γκεντ, στο Βέλγιο λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές, που είχαν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, έπρεπε να επιστραφούν εκεί, που ανήκαν, ενώ έγινε η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων, μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά

1818

γεννιέται ο Άγγλος φυσικός Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης, η οποία φέρει το όνομά του.

1818

ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι «Silent Night» (Άγια Νύχτα) και την επόμενη μέρα θα παρουσιαστεί στο κοινό και θα παραμείνει μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων

1823:

ο λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι.

1837

γεννιέται η Πριγκίπισσα Σίσσυ, μετέπειτα αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ. Παντρεύτηκε τον τελευταίο αυτοκράτορα των Αψβούργων Φραγκίσκο Ιωσήφ Α.

1851

φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

1865

ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί των ΗΠΑ η ρατσιστική οργάνωση Κου Κλουξ Κλαν, από ομάδα μελών του Στρατού των Νοτίων. Η Κου Κλουξ Κλαν, μετατρέπεται γρήγορα από μικρή μυστική αδελφότητα σε παραστρατιωτική δύναμη, που προσπαθεί να αναστείλει κυβερνητικές ενέργειες και πολιτικές σχετικές για την αναβάθμιση των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών. Η ΚΚΚ έχει ιδιαίτερη δύναμη σε περιοχές, όπου οι φυλετικές διακρίσεις είναι έντονες και η δράση της έχει ως στόχους Αφροαμερικανούς αλλά και λευκούς Ρεπουμπλικάνους και περιλαμβάνει από απλούς εκφοβισμούς μέχρι καταστροφή περιουσίας, επιθέσεις και φόνους.

1871

κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο της Αιγύπτου η όπερα του Βέρντι "Αΐντα", την οποία συνέθεσε για τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της Διώρυγας του Σουέζ.

1873

πεθαίνει ο Τζονς Χόπκινς, αμερικανός επιχειρηματίας, ο οποίος χρηματοδότησε την ίδρυση του ονομαστού πανεπιστημίου που φέρει το όνομά του. (Γεν. 19/5/1795)

1881

γεννιέται ο Ισπανός νομπελίστας ποιητής Χουάν Ραμόν Χιμένες, ηγετική μορφή του ισπανικού λογοτεχνικού κινήματος των μοντερνιστών

1889

πατεντάρεται το ποδήλατο με

Keywords
Τυχαία Θέματα