Σαν σήμερα, 14 Απριλίου

08:06 14/4/2012 - Πηγή: AEK365

69

ο Βιτέλιος Αύλος, οδηγεί τις ρηνανικές λεγεώνες σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθωνα Μάρκου Σάλβιου και καταλαμβάνει το θρόνο.

1205

διεξάγεται η μάχη της Αδριανούπολης, μεταξύ βουλγαρικών στρατευμάτων και Σταυροφόρων.

1450

στη μάχη του Φορμινί, οι Γάλλοι εκμηδενίζουν τις αγγλικές δυνάμεις, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Αγγλίας, στα εδάφη της βόρειας Γαλλίας.

1528

ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική, ήταν κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάστηκε στην

περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας

1629

γεννιέται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες του 17ου αιώνα, ο Ολλανδός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος Κρίστιαν Χόιχενς.

1632

κατά τη διάρκεια του Τριακονταετούς Πολέμου, οι Σουηδοί υπό τον Γουστάβο Αδόλφο καταφέρνουν νίκη επί της Ιερής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

1759

πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ. Ένα από τα πιο γνωστά έργα του, που συνήθως ακούμε τα Χριστούγεννα είναι το ορατόριο του "Ο Μεσσίας".

1775

ιδρύεται στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο και τον Βενιαμίν Ρας, η πρώτη οργάνωση για την εξάλειψη της δουλείας.

1828

κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο "Αμερικανικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας" η πρώτη έκδοση του γνωστού λεξικού του Αμερικανού λεξικογράφου Νόα Γουέμπστερ.

1828

η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.

1837

ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

1842

γεννιέται η Κάθριν Ίντοουζ. Στα 18 της χρόνια θα γίνει γνωστή ως το τέταρτο αναγνωρισμένο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

1860

ο πρώτος καβαλάρης του έφιππου αμερικανικού ταχυδρομείου "Πόνι Εξπρές" φτάνει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

1865

ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1881

πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τεξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα».

1894

ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει "Κινητοσκόπιο" (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον "Κινηματογράφο" (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.

1900

ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.

1904

γεννιέται στο Κένσινγκτον του Λονδίνου ο Σερ Τζον Γκίλγουντ, κορυφαίος σεξπηρικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

1911

πεθαίνει στο Λονδίνο ο ομογενής Μαρίνος Κοργιαλένιος, γνωστός για τις διάφορες δωρε

Keywords
Τυχαία Θέματα