Σαμαράς: Μετά την έκθεση της τρόικας η δόση

15:37 19/10/2012 - Πηγή: AEK365

Μόλις βγει η έκθεση της τρόικας για την Ελλάδα, τότε θα υπάρξει και απόφαση για τη δόση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής. Επισήμανε ότι δεν είναι απαραίτητη μια νέα Σύνοδος Κορυφής.

Στην αρχή της συνέντευξης ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα

δεν ήταν στην ατζέντα της Συνόδου, ωστόσο, έγινε ξεχωριστή αναφορά -και μόνο σε αυτήν- στα συμπεράσματα. Αναφορά που είχε να κάνει με την αλλαγή του κλίματος και τις προσπάθειες που έχει κάνει.

«Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Ρώτησαν με ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Ήταν εντελώς διαφορετικό το κλίμα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.

Ανακοίνωσε ακόμα ότι μόλις δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της τρόικας, τότε θα γίνει η εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι εξήγησε στους εταίρους ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εφιαλτική: «ρευστότητα μηδέν, η ανεργία στα ύψη. Τους είπα ότι αυτό δεν είναι Ευρώπη.

» Όσο συνεχίζεται η ύφεση και η ανεργία, τροφοδοτείται ο εξτρεμισμός και ο λαϊκισμός. Μπορώ να πω ότι βρήκα κατανόηση. Πλέον δεν εκφράζεται απλά η ευχή, αλλά η βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει.»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τους κυβερνητικούς του εταίρους για τη συμπαράσταση: «Δεν αισθάνθηκα ποτέ μόνος».

Απαντώντας σε ρωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός προσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα του επόμενου διαστήματος, λέγοντας ότι τα μέτρα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Αναγνώρισε ότι είναι επώδυνα και «δύστροπα», αλλά διαβεβαίωσε ότι είναι το τελευταίο πικρό ποτήρι.

Έκανε επίσης αναλυτική αναφορά στις προσπάθειες που θα γίνουν σε επίπεδο ΕΕ για την ανάπτυξη, με απτά αποτελέσματα μέχρι το τέλος του 2012.

Υπογράμμισε ιδιαίτερα τον αγώνα που κάνει η Αθήνα, ώστε να μην περιοριστούν τα κονδύλια που θα λάβει από το επόμενο ΕΣΠΑ, κίνδυνος που ελλοχεύει λόγω της διαφορετικής εικόνας που υπήρχε για την πορεία της ύφεσης το 2011.

Σε ερώτηση για την «εμμονή» με την Μέρκελ, δεδομένου ότι έχουν υπάρξει απανωτές συναντήσεις, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η καγκελάριος είναι ο κυρίαρχος παίκτης στηνν Ευρώπη, αλλά έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι οι σχέσεις με τον Φρανσουά Ολάντ είναι εξίσου άριστες.

Μάλιστα προανήγγειλε επισκέψεις στην Αθήνα το προσεχές διάστημα, τόσο του Φρανσουά Ολάντ όσο και του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι.

Keywords
Τυχαία Θέματα