Ψάχνουν κυβέρνηση στην Ιταλία

13:40 13/11/2011 - Πηγή: AEK365

Λίγες ώρες μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, οι Ιταλοί βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης πιθανότατα με ευρεία συμμετοχή τεχνοκρατών υπό την ηγεσία του Μάριο Μόντι -πρώην επιτρόπου της Κομισιόν και νυν ισόβιου γερουσιαστή- με στόχο την ανακοίνωση του σχήματος το συντομότερο δυνατόν, ακόμη και την Κυριακή.

Οι Ιταλοί ετοιμάζονται μεν για κυβέρνηση που θα πρέπει να περάσει σκληρά οικονομικά μέτρα, με άσχημο οιωνό το πρώτο πακέτο λιτότητας που

ήδη κυρώθηκε από τη Γερουσία, αλλά βρήκαν την διάθεση να πανηγυρίσουν την παραίτηση του Μπερλουσκόνι στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι διαβουλεύσεις άρχισαν από το πρωί της Κυριακής, οπότε και ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υποδέχθηκε τον πρόεδρο της Γερουσίας Ρενάτο Σκιφάνι και αμέσως μετά τον πρόεδρο της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι.

Έπειτα άρχισε ο γύρος συναντήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων, που αναμένεται να κρατήσουν μέχρι το απόγευμα.

Το βράδυ του Σαββάτου, πλήθος κόσμου έξω από το πρωθυπουργικό περίμενε την παραίτηση του Καβαλιέρε, μετά την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι Βρυξέλλες στη Γερουσία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μαφιόζοι», «παραιτήσου!», «κλόουν» -με συνοδεία, μάλιστα, ακόμη και ορχήστρας. Δεν έλειπαν πάντως και φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές, αλλά ήταν συγκριτικά ελάχιστοι.

Ο πρόεδρος του Udc Πιερ Φερντινάντο Κασίσι δήλωσε πικραμμένος από τις σκηνές που διαδραματίστηκαν έξω από το Προεδρικό Μέγαρο κατά την αποχώρηση του Μπερλουσκόνι, γράφοντας χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο twitter: «Δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τις προσβολές των νικητών επί των ηττημένων».

Ωστόσο, το κεντρικό πρόσωπο στο οποίο στρέφονται τα βλέμματα της Ιταλίας είναι φυσικά ο ίδιος ο Μόντι. Βγαίνοντας από το ξενοδοχείο που μένει στη Ρώμη, ο Μόντι ρώτησε τους δημοσιογράφους που έπεφταν πάνω του: «Είδατε τι θαυμάσια ημέρα;»

Οι επόμενες εκλογές θα γίνονταν το 2013, κάτι που σημαίνει πως μία κυβέρνηση τεχνοκρατών θα μπορούσε θεωρητικά να έχει ζωή 18 μηνών για να περάσει μεταρρυθμίσεις -για να το καταφέρει όμως, θα χρειάζεται την στήριξη της πλειοψηφίας του Κοινοβουλίου, κάτι καθόλου δεδομένο υπό το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα για την Ιταλία στις αγορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα