«Πρώτα εκλογές, μετά δημοψήφισμα»

09:23 21/5/2012 - Πηγή: AEK365

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό της Ιρλανδίας, ο Γιώργος Παπανδρέου αφού υπεραμύνθηκε της πρότασης του για δημοψήφισμα μετά την Σύνοδο Κορυφής της 26ης Οκτωβρίου στην συνέχεια, με αφορμή την επαναφορά του θέματος τις τελευταίες μέρες, υποστήριξε πως πρώτα θα πρέπει να γίνουν εκλογές

και μετά είναι θέμα της νέας κυβέρνησης να αποφασίσει για δημοψήφισμα.
Ο πρώην Πρωθυπουργός εξήγησε τους λόγους για τους οποίους τότε είχε προτείνει ο ίδιος δημοψήφισμα λέγοντας: "Θεώρησα δικαίωμα του ελληνικού λαού να διατυπώσει την απόφασή του όχι μονο για το ευρώ, για το οποίο η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ήταν υπέρ αλλά και για τα άλλα μεγάλα θέματα που προέκυψαν ως απόρροια της Συμφωνίας της 26 Οκτωβρίου, όπως και για τις δυσκολίες εφαρμογής του προγράμματος. Αυτά τα μεγάλα διλήμματα έπρεπε να τεθούν υπόψη του Ελληνικού λαού και να αποφασίσει δημοκρατικά ο ίδιος".
Για τις αντιρρήσεις που είχαν Μέρκελ και Σαρκοζί στις Κάννες ο Παπανδρέου τόνισε: "Δεν μπορούμε να ακολουθούμε μόνο τις άμεσες απαιτήσεις των αγορών. Χρειάζεται να έχουν τη δυνατότητα οι λαοί να εκφραστούν, με στόχο την προστασία τους. Εναπόκειται σε μας να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας".
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, τόνισε ότι είναι απόλυτα πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν πολύ χειρότερο για τον ελληνικό λαό, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, από το πράγματι δύσκολο πρόγραμμα μετάβασης που εφαρμόζεται σήμερα. Πέραν τούτου, σημείωσε ότι το γεγονός αυτό θα αποτελέσει ταυτοχρόνως και αρνητικό προηγούμενο για άλλες χώρες και άρα ολόκληρη την ευρωζώνη που θα απειληθεί.

Σύμφωνα με τον Παπανδρέου δεν πρόκειται για ελληνικό και μόνο πρόβλημα, αλλά για ευρωπαϊκό και αμερικανικό πρόβλημα, πρόβλημα των αναπτυγμένων οικονομιών. Όπως τόνισε: «Εάν δεν κινηθούμε με ένα πρόγραμμα επενδύσεων σε μια ανταγωνιστική και πράσινη Ευρώπη, δεν θα επιλυθεί η κρίση, δεν θα έχουμε πραγματική ανάπτυξη, ούτε καταπολέμηση της ανεργίας, ούτε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις αναδυόμενες οικονομίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα