Προϊστορία: Euro 1976 (VIDEO)

20:02 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

Τόσο οι ημιτελικοί όσο και ο μικρός τελικός κρίθηκαν στην παράταση, ενώ στον μεγάλο τελικό χρειάστηκε η ψυχοφθόρος διαδικασία των πέναλτι, οπού ο Αντονίν Πανένκα σημείωσε το ομορφότερο ίσως τέρμα, που έχει ποτέ επιτευχθεί από την άσπρη βούλα. Ήταν σίγουρα το ωραιότερο τέλος σε μια διοργάνωση που έλαμψαν τα αστέρια μεγάλων ποδοσφαιριστών όπως ο Γιόχαν Κρόιφ.

Το Ελληνικό συγκρότημα, αν και κυνήγησε μέχρι τέλους την πρόκριση δεν κατάφερε τελικά να πάρει την πρόκριση, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση του ομίλου των προκριματικών, πίσω από την πανίσχυρη Δ. Γερμανία, με την οποία έφερε ωστόσο

δυο ισόπαλα αποτελέσματα. Στον πρώτο ημιτελικό, η Τσεχία απέκλεισε την Ολλανδία με 3-1 κάτω από καταρρακτώδη βροχή στο στάδιο «Μαξιμίρ» του Ζάγκρεμπ, σε ένα παιχνίδι που σημαδεύτηκε από το σκληρό έως «εγκληματικό» τρόπο παιχνιδιού των Τσεχοσλοβάκων. Ο Βρετανός διαιτητής της αναμέτρησης, Κλάιβ Τόμασ έχασε τον έλεγχο του παιχνιδιού, καθώς άφησε ατιμώρητα τα «δολοφονικά» τακλιν των Τσέχων πάνω στους Κρόιφ και Νέεσκενς. Οι Ολλανδοί σαφώς εκνευρισμένοι, αρνήθηκαν να κάνουν σέντρα έπειτα από το δεύτερο γκολ των Τσεχοσλοβάκων με συνέπεια να μείνουν με 9 παίκτες, και να ηττηθούν τελικά με 3-1. Στον δεύτερο ημιτελικό, στο στάδιο FK Crvena Zvezda του Βελιγραδίου, η Δ. Γερμανία επικράτησε στην παράταση 4-2 της Γιουγκοσλαβίας, σε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι. Οι οικοδεσπότες στην αρχή αιφνιδίασαν τους Γερμανούς, προηγούμενοι στο ημίχρονο με 2-0. Στην επανάληψη όμως το σκηνικό άλλαξε άρδην. Οι Γερμανοί πεισμωμένοι και σαφώς ανώτεροι των αντιπάλων τους, κατάφεραν να οδηγήσουν το παιχνίδι στην παράταση, και εκεί να πάρουν τη νίκη με 2 γκολ του Μίλερ.

Ο τελικός ανάμεσα στην Τσεχοσλοβακία και τη Δυτική Γερμανία θα μπορούσε να είναι βγαλμένος μέσα από τα ωραιότερα ποδοσφαιρικά παραμύθια. Μετά από το τελικό 2-2 ακολούθησε 30λεπτη παράταση όπου τίποτα δεν άλλαξε και έτσι ο πρώτος τελικός που θα κρινόταν στα πέναλτι ήταν γεγονός. Το τελευταίο πέναλτι, το οποίο έκρινε και τον τελικό εκτελέστηκε από τον Αντονίν Πανένκα, και έμελλε να μείνει στην ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 1976

Α' ΟΜΙΛΟΣ

Αγγλία - Τσεχοσλοβακία 3 - 0
Αγγλία - Πορτογαλία 0 - 0
Αγγλία - Κύπρος 5 - 0
Τσεχοσλοβακία - Κύπρος 4 - 0
Τσεχοσλοβακία - Πορτογαλία 5 - 0
Κύπρος - Αγγλία 0 - 1
Κύπρος - Πορτογαλία 0 - 2
Τσεχοσλοβακία - Αγγλία 2 - 1
Πορτογαλία - Τσεχοσλοβακία 1 - 1
Πορτογαλία - Αγγλία 1 - 1
Κύπρος - Τσεχοσλοβακία 0 - 3
Πορτογαλία - Κύπρος 1 - 0
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: Τσεχοσλοβακία 9, Αγγλία 8, Πορτογαλία 7, Κύπρος 0

Β' ΟΜΙΛΟΣ

Αυστρία - Ουαλία 2 - 1
Λουξεμβούργο - Ουγγαρία 2 - 4
Ουαλία - Ουγγαρία 2 - 0
Ουαλία - Λουξεμβούργο 5 - 0
Λoυξεμβούργο - Αυστρία 1 - 2
Αυστρία - Ουγγαρία 0 - 0
Ουγγαρία - Ουαλία 1 - 2
Λουξεμβούργο - Ουαλία 1 - 3
Ουγγαρία - Αυστρία 2 - 1
Αυστρία - Λουξεμβούργο 6 -

Keywords
Τυχαία Θέματα