Προϊστορία: Euro 1968 (VIDEO)

19:42 1/6/2012 - Πηγή: AEK365

Το Κύπελλο Εθνών Ευρώπης μετονομάζεται επίσημα σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (UEFA European Championship), δίνοντας τέλος και στον τρόπο διεξαγωγής των διπλών αναμετρήσεων μεταξύ των ομάδων, την θέση των οποίων πήραν οι όμιλοι, ό, τι ισχύει δηλαδή και σήμερα.

Η τελική φάση έλαβε χώρα στα γήπεδα της Ιταλίας και η «σκουάντρα ατζούρα» του μεγάλου Φερούτσιο Βαλκαρέτζι δεν σκόπευε να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που της παρουσιάστηκε. Η Ελλάδα, αυτή τη φορά αγωνίστηκε

κανονικά, αλλά τερμάτισε στη δεύτερη θέση του 3ου ομίλου της προκριματικής φάσης πίσω από τη Σοβιετική Ένωση, σημειώνοντας σπουδαίες νίκες εντός έδρας, απέναντι στην Φιλανδία με 2-1 και την Αυστρία με 4-1.

Η Δυτική Γερμανία του Γκερντ Μίλερ, αποφασίζει να δώσει το παρόν στη συγκεκριμένη διοργάνωση, τερματίζοντας ωστόσο δεύτερη στον όμιλό της πίσω από τη Γιουγκοσλαβία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1966 Αγγλία, αν και υπέστη ήττα σοκ 2-3 από τη Σκωτία μέσα στο «Γουέμπλεϊ» ,εντούτοις κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση του ομίλου της και την πρόκριση καθώς στο κρίσιμο παιχνίδι, στο «Άπτεν Παρκ», μπροστά σε 130.711 θεατές (αριθμός ρεκόρ) κατόρθωσε να αποσπάσει τον βαθμό της ισοπαλίας 1-1.

Από την εν λόγω διοργάνωση δεν έλειψαν βέβαια και οι εκπλήξεις, καθώς η Πορτογαλία του Εουσέμπιο έμεινε δεύτερη πίσω από τη Βουλγαρία και το Βέλγιο τερμάτισε πίσω από τη Γαλλία. Η Αγγλία απέκλεισε την Ισπανία με 2-1 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, μαζί με την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και τη Σοβιετική Ένωση. Ο πρώτος ημιτελικός ανάμεσα σε Ιταλία και Σοβιετική Ένωση έληξε ισόπαλος χωρίς σκορ, αποτέλεσμα που δεν άλλαξε ούτε και στη διάρκεια της ημίωρης παράτασης. Για το λόγο αυτό, επιστρατεύτηκε το νόμισμα της λιρέττας το στρίψιμο της οποίας θα καθόριζε τον πρώτο φιναλιστ του μεγάλου τελικού. Το νόμισμα ερρίφθη λοιπόν και η πιο τυχερή Ιταλία, προκρίθηκε στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζε τη Γιουγκοσλαβία, που είχε αποκλείσει νωρίτερα την Αγγλία με 1-0 στη Φλωρεντία.

Ο τελικός διεξήχθη στο «Ολίμπικο» της Ρώμης και ανέδειξε Ιταλία και Γιουγκοσλαβία ισόπαλες με 1-1, αποτέλεσμα που αδικεί κατάφωρα τους «Πλάβι» οι οποίοι έκαναν σπουδαία εμφάνιση. Μετά το 1-1 δε τους δόθηκε πεντακάθαρο πέναλτι και ο Ντίνο Τζοφ με τις σπουδαίες επεμβάσεις του κράτησε την Ιταλία στο παιχνίδι. Μετά από την ημίωρη παράταση και ενώ το σκορ παρέμεινε 1-1, ο διαιτητής κάλεσε τους αρχηγούς των δυο ομάδων και αποφάσισε την επανάληψη του τελικού δυο μέρες αργότερα. Έτσι, στις 10 Ιουνίου ο τελικός ξεκινούσε από την αρχή, με εμφανές πλεονέκτημα για τους Ιταλούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν στην αρχική τους ενδεκάδα παίκτες όπως ο Ματσόλα, o Ρίβα, o Σαλβατόρε, οι οποίοι δεν είχαν αγωνιστεί στο προηγούμενο παιχνίδι. Το βάθος του πάγκου των Ιταλών σε σχέση με το μικρό ρόστερ των Γιουγκοσλάβων έγειραν την πλάστιγγα υπέρ των διοργανωτών, οι οποίοι με ένα γκολ του Ρίβα και ένα του Αναστάζι επικράτησαν με 2-0.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 1968

Α' ΟΜΙΛΟΣ

ΕΪΡΕ - Ισπανία 0-0
ΕΪΡΕ - Τουρκία 2-1
Ισπανί

Keywords
Τυχαία Θέματα