Πλούτισε πουλώντας ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών στον ΟΗΕ και Ιράκ

18:48 2/5/2013 - Πηγή: AEK365

Σε δεκαετή κάθειρξη καταδικάσθηκε Βρετανός επιχειρηματίας, ο οποίος αποκόμισε εκατομμύρια λίρες προμηθεύοντας με ψεύτικους ανιχνευτές εκρηκτικών πελάτες όπως ο ΟΗΕ, το Ιράκ και χώρες στην Αφρική, μία απάτη που, όπως ανέφερε ο δικαστής, προκάλεσε τον θάνατο πολλών αθώων.

Ο 57χρονος Τζέιμς Μακόρμικ θεωρείται πως κέρδισε μέχρι και 50 εκατ. λίρες (περίπου 60 εκατ. ευρώ) από την πώληση των συσκευών έναντι 27.000 λιρών, που βασίζονταν σε ανιχνευτή για μπαλάκια του γκολφ,

ο οποίος στις ΗΠΑ κοστίζει ελάχιστα δολάρια.

Μόνο από τις πωλήσεις στο Ιράκ, ο Μακόρμικ κέρδισε 37 εκατ. λίρες, πουλώντας 6.000 συσκευές.

Ανιχνευτές πούλησε στο Βέλγιο, στον Νίγηρα, την Κένυα, την υπηρεσία φυλακών του Χονγκ Κονγκ, στην Αίγυπτο, στη Γεωργία και στον ΟΗΕ.

«Τα οφέλη σας ήταν αισχροκερδή. Δεν δείχνετε ούτε ντροπή, ούτε τύψεις», είπε απευθυνόμενος στον κατηγορούμενο ο δικαστής Ρίτσαρντ Χόουν κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στο Λονδίνο.

«Είναι προφανές ότι πολίτες και στρατιωτικοί έθεσαν τη ζωή τους σε κίνδυνο, εμπιστευόμενοι αυτές τις συσκευές. Ο Μακόρμικ επέδειξε πλήρη αδιαφορία για την ασφάλεια όσων χρησιμοποιούσαν κι έδειχναν εμπιστοσύνη σε αυτά τα μηχανήματα για την ασφάλειά τους», επισήμανε στο δικαστήριο ο επιθεωρητής της βρετανικής αστυνομίας Εντ Χιθ.

Εμπειρογνώμονες κατέθεσαν επίσης πως οι ψεύτικες συσκευές, που υποτίθεται ότι μπορούσαν να εντοπίσουν «όλες τις γνωστές μορφές απόκρυψης» των εκρηκτικών σε βάθος ενός χιλιομέτρου κάτω από το έδαφος, 5 χιλιόμετρα στον αέρα και 30 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θαλάσσης, «δεν διέθεταν καμία επιστημονική βάση» και δεν λειτουργούσαν «σύμφωνα με τους γνωστούς νόμους της φυσικής».

Πάντως ο Μακόρμικ είπε ότι οι πελάτες ήταν ευχαριστημένοι: «Ποτέ δεν είχα αρνητικές αναφορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα