Παραλίγο λιντσάρισμα στην Αυστραλή πρωθυπουργό(VIDEO)

12:16 26/1/2012 - Πηγή: AEK365

Παραλίγο... λιντσάρισμα θα δεχόταν η πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, η οποία σώθηκε πραγματικά την τελευταία στιγμή από τα χέρια των έξαλλων πολιτών.

Η Γκίλαρντ είχε βρεθεί μαζί με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Τόνυ Άμποτ, σε περιοχή της Καμπέρας για την απονομή μεταλλίων ανήμερα του εορτασμού της «Ημέρας της Αυστραλίας», της εθνικής εορτής της χώρας, όταν η πρώτοι Βρετανοί έφτασαν στο Σίδνεϊ το 1788.

Τελικά βρέθηκαν παγιδευμένοι στο λόμπι ενός εστιατορίου που βρισκόταν κοντά

στο παλιό κοινοβούλιο όπου γινόταν η εκδήλωση.

Οι δυο τους εγκλωβίστηκαν από 1000 περίπου Αβορίγινες, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για τα δικαιώματά της μειονότητας πλέον των γηγενών της Αυστραλίας.

Οι Αβορίγινες είχαν ξεκινήσει πορεία για να διαδηλώσουν 40 χρόνια μετά την εγκατάσταση μίας σκηνή Αβοριγίνων έξω από την παλαιά βουλή της Αυστραλίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Την σκηνή αυτή οι Αβορίγινες αποκαλούν «Πρεσβεία σε Σκηνή» και είναι γι' αυτούς ιστορική. Οι Αβορίγινες με την πορεία τους ζητουν να αναγνωριστεί η «κυριαρχία των Αβοριγίνων επί της αυστραλιανής γης» που τους την άρπαξαν από τα χέρια κατά την άφιξή τους οι λευκοί. Γι' αυτό και την «Ημέρα της Αυστραλίας» οι ιθαγενείς την χαρακτηρίζουν «επέτειο εισβολής».

Μετά την πορεία οι ιθαγενείς έστησαν μια σκηνή μπροστά από το παλιό κοινοβούλιο προς ανάμνηση της «Πρεσβείας σε Σκηνή», ώσπου ο Άμποτ τους ζήτησε να την απομακρύνουν και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Ήταν σαν να ανέμιζες ένα κόκκινο πανί σε ταύρο», είπε εκπρόσωπός τους που πρόσθεσε πως οι ιθαγενείς δεν θα υποκύψουν ποτέ. Οι Αβορίγινες συγκεντρώθηκαν έξω από το εστιατόριο, όπου δειπνούσαν οι δυο τους και χρειάστηκε να επέμβουν δεκάδες αστυνομικοί των ειδικών δυνάμεων, για να τους φυγαδεύσουν.

Ένας από τους ιδρυτές της «Πρεσβείας» των Αβοριγίνων, ο Μάϊκλ 'Αντερσον, είπε στους διαδηλωτές πριν τα επεισόδια:

«Στο διάβολο η κυβέρνηση και τα δικαστήρια αυτής της χώρας. Δεν έχετε καμιά ελπίδα να μας νικήσετε», ενώ αργότερα επέρριψε την ευθύνη για τα επεισόδια στον Τόνι 'Αμποτ λέγοντας ότι τα «προκάλεσε» με τις δηλώσεις του.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους στήθηκε πριν 40 χρόνια η «Πρεσβεία» αλλά «από τότε πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για τους Αβορίγινες, που έχουν κερδίσει τον σεβασμό κάθε Αυστραλού και τώρα έφτασε πλέον ο καιρός να κλείσει».

Η πρωθυπουργός και ο Άμποτ χρειάστηκε να περάσουν μέσα από το εξαγριωμένο πλήθος με μια «ασπίδα» προστασίας των αστυνομικών. Στη... μάχη μάλιστα η Γκίλαρντ έχασε το ένα της παπούτσι!

Keywords
Τυχαία Θέματα