«ΠΑΟΚ, ένα πιόνι στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας»

09:26 6/4/2015 - Πηγή: AEK365

Η αγγλόφωνη ρωσική ιστοσελίδα, η futbolgrad, ασχολείται με τον Ιβάν Σαββίδη και τον ΠΑΟΚ σημειώνοντας πως η ομάδα της Θεσσαλονίκης αποτελεί ένα πιόνι στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας.
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
ΠΑΟΚ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα και ο ιδιοκτήτης του, Ιβάν Σαββίδης,

βρίσκεται στο top 30 των πλουσιότερων Ρώσων ολιγαρχών, σύμφωνα με το Forbes. Η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε συμφωνία με τον σύλλογο, η οποία θα μπορέσει αποτελεσματικά να απελευθερώσει τον σύλλογο από 20 εκατομμύρια ευρώ χρέη από φόρους.
Η φορολογική ανακούφιση του συλλόγου υπογράφηκε με νομοθετική ρύθμιση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και έτσι δεν χρειάζεται έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Με αυτή την συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χάνει διεκδικήσεις 20 εκατομμυρίων, οι οποίες συγκεντρώθηκαν λόγω των επιτοκίων στους απλήρωτους φόρους του συλλόγου, αλλά μόνο αν ο σύλλογος πληρώσει το καθαρό ποσό των φόρων που αγγίζει τα 11 εκατομμύρια.
Ο Σαββίδης είναι Πόντιος, γεννημένος στο σοβιετικό χωριό Σάντα, το οποίο πλέον βρίσκεται στην ανεξάρτητη Γεωργία και μεγάλωσε στο Ροστόβ. Τα πρώτα του χρήματα τα έβγαλε ως κλόουν και στη συνέχεια εργάστηκε στο εργοστάσιο Donskoi Tabak, του οποίου τον έλεγχο έλαβε τελικά μετά τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης στα τέλη της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο Σαββίδης επίσης συμμετείχε ενεργά στην πολιτική της Ρωσίας. Το 2003 και ξανά το 2007 ψηφίστηκε στη ρωσική Ντούμα ως μέλος του κόμματος του Πούτιν με τίτλο Ενωμένη Ρωσία. Οι οικονομικές δραστηριότητες του Σαββίδη στην Ελλάδα μπορούν να ερμηνευτούν ως πολιτική κίνηση της Ρωσίας για να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, είχε επικοινωνία με τη ρωσική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να βρει ρευστό για να παλέψει με τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.
Επίσης, η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας είναι σε συζητήσεις με τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Πλέον, γίνεται κατανοητό ότι ο Σαββίδης έπαιξε ρόλο σε αυτές τις διαπραγματεύσεις. Ο ίδιος ο Σαββίδης υποστηρίζει εδώ και καιρό την βαθύτερη σύνδεση της Ρωσίας και της χώρας που βλέπει ως γη των προγόνων του. Κατά την άποψη του, η Ελλάδα έπρεπε να είχε προσεγγίσει ήδη τη Ρωσία το 2010 για οικονομική στήριξη, προκειμένου να αποφύγει την απώλεια εθνικής κυριαρχίας και ελευθερίας.
Ο ΠΑΟΚ, έτσι, με πολλούς τρόπους μπορεί να ερμηνευτεί ως πιόνι στα γεωπολιτικά παιχνίδια μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την ελληνική κρίση του ευρώ. Όταν ο Σαββίδης ανέλαβε τον σύλλογο το 2012, υποσχέθηκε στους οπαδούς ότι θα αποπληρώσει ολόκληρο το χρέος και ότι θα δημιουργήσει έναν ανταγωνιστή, ο οποίος τελικά θα κυριαρχούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πλέον, φαίνεται ότι ο Σαββίδης περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να κόψει ένα μεγάλο μέρος από τα χρέη που προκύπτουν από τους φόρους, κάτι που η κυβέρνηση του Τσίπρα δέχθηκε πρόθυμα, έτσι ώστε να διευρύνει τα ελληνο-ρωσικά συμφέροντα. Ενώ η Ελλάδα δίνει μάχη για να επιβιώσει την τρέχουσα οικονομική κρίση, η ρωσική κυβέρνηση κατανοεί ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να αποτελέσει στην πραγματικότητα ένα αποτελεσματικό εργαλείο για επιρροή στην πολιτική της Ευρώπης, κυρίως σε μια στιγμή που η ίδια η Ρωσία αντιμετωπίζει οικονομική αβεβαιότητα, την οποία προκαλούν οι κυρώσεις της Ε.Ε λόγω της διαμάχης στην Ουκρανία".

Keywords
Τυχαία Θέματα