«Πάντα παρούσα σε διεθνές επίπεδο η ελληνική ομοσπονδία»

19:38 10/1/2013 - Πηγή: AEK365

Υπερθεμάτισε ο Στέφανο Μπόζι στην προχτεσινή του τοποθέτηση στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ότι δεν μπορεί να φανταστεί ευρωπαϊκή διοργάνωση χωρίς την ελληνική ομοσπονδία διότι η Ευρώπη γεννήθηκε από Έλληνες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γραφείο Τύπου της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.

«ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΤΟ»!

Προφανώς δεν είναι από τις πρώτες επισκέψεις σας στην Ελλάδα...

«Έχω έρθει πάρα πολλές φορές στη χώρα σας. Την έχω επισκεφτεί και σαν τουρίστας φυσικά. Άλλωστε, σπούδασα αρχαία ελληνικά

στο λύκειο, πάντα με ενδιέφερε η ιστορία σας και μπορώ να διαβάσω τη γλώσσα σας! Για την επιτραπέζια αντισφαίριση δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω έρθει εδώ, πρέπει να τις μετρήσω! Ως αθλητής τη δεκαετία του ‘70 ερχόμουν τρεις-τέσσερις φορές τον χρόνο και οπωσδήποτε ως πρόεδρος της E.T.T.U. στην Πάτρα, όπου είχε γίνει το Προολυμπιακό τουρνουά του 1999».

Ποιους Έλληνες αθλητές θυμάστε κυρίως από τη δική σας εποχή; Ποιους ξεχωρίζατε;

«Θυμάμαι τις μεγάλες μάχες με τον Χριστοδουλάτο (χαμογελάει). Μεγάλες μάχες...Φυσικά τον Μανώλη (σ.σ. Κολυμπάδη), ακόμα τον Κωστόπουλο, τον Πρίφτη, με τον οποίο υπήρξα και συμπαίκτης στην ομάδα Σαν Ελπίδιο, αλλά και τον Ζήκο».

Σήμερα πόσα πράγματα γνωρίζετε για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση;

«Έχετε μία εθνική ομάδα ανδρών υψηλού επιπέδου, αλλά κάνατε και πολύ καλά αποτελέσματα στα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Γίνεται πολύ καλή δουλειά στο επίπεδο των προπονητών, ενώ γνωρίζω ότι βοήθησε κι εσάς το γεγονός ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες μεταδόθηκαν τηλεοπτικά αρκετές ώρες από το άθλημα. Υπήρξε καλή διάδοση, μεγαλύτερη προβολή. Η σημερινή μου εικόνα είναι ότι έχετε μία ομοσπονδία η οποία μάχεται και σιγά-σιγά αναπτύσσεται περισσότερο. Διαχρονικά οι αναμνήσεις μου και η εντύπωσή μου από αυτή την ομοσπονδία είναι ότι ήταν πάντα παρούσα σε διεθνές επίπεδο. Και πάντα είχε το μερίδιο της, το ειδικό βάρος της στον κόσμο του πινγκ πονγκ».

«ΧΕΙΡΟΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΣ, ΚΑΡΠΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΜΑΣ ΑΓΩΝΩΝ»

Η ελληνική ομοσπονδία σάς βράβευσε για έναν πολύ σπουδαίο λόγο. Ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις όταν ο κύριος Κολυμπάδης σάς ενημέρωσε για την οικονομική κατάσταση πριν το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων και πώς φτάσατε στη γενναία απόφαση;

«Ήταν μία χειρονομία φιλίας. Είναι ο καρπός των δικών μας κοινών αγώνων και της κοινής σκέψης. Ο Μανώλης μού τηλεφώνησε, μου εξήγησε ότι είναι σοβαρό το ενδεχόμενο της ακύρωσης της συμμετοχής και μου ζήτησε να μην βάλουμε πρόστιμο στην ομοσπονδία σας. Πρώτα απ' όλα του απάντησα ότι «ασφαλώς και δεν πρόκειται με τίποτα να επιβάλλουμε ποινή». Όταν έκλεισα το τηλέφωνο σκέφτηκα αν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω από το να μη βάλουμε απλώς το πρόστιμο. Για να δώσουμε τη σωστή εντύπωση και σε όλους τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, γιατί βέβαια είναι κρίση που διασχίζει κάθε χώρα και πρέπει να είμαστε αλληλέγγυοι μεταξύ μας. Έτσι βρήκαμε αυτή τη λύση, που για μένα είχε κι έναν συμβολισμό: Είναι καλή για την Ελλάδα αλλά πολύ σπουδαία και για την υπόλοιπη Ευρώπη γιατί έχει μία μεγαλύτερη διάσταση».

Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σάς βράβευσε και για τη μεγάλη στήριξη της E.T.T.U. στο ετήσιο πρόγραμμα προπονητικών σεμιναρίων, που εφαρμόζει. Πόσο μεγάλη διαπιστώνετε να είναι η ανάγκη για περισσότερη γνώση στους προπονητές ανά την Ευρώπη;

«Μα αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα, που μας καταδικάζει να χάνουμε από την Ασία! Πρέπει να δουλέψουμε πολύ σε αυτόν τον τομέα. Διότι πίσω από τους μεγάλους αθλητές πρέπει να υπάρχουν και μεγάλοι προπονητές. Αυτό που γίνεται τώρα και θα συνεχίσει να γίνεται στην Ελλάδα είναι μία εξαίρετη δραστηριότητα, η οποία πρέπει να στηρίζεται. Απ' ό,τι έμαθα έχουν επιμορφωθεί σε αυτά τα σεμινάρια πάνω από 200 προπονητές. Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν είναι μόνο το τεχνικό μέρος, είναι και η διάδοση, η προβολή του αθλήματος, η αύξηση του κύρους του».

«ΝΑ ΜΕΙΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ»

Οικονομικές δυσκολίες φανταζόμαστε ότι έχουν παρατηρηθεί σε πολλές χώρες. Όχι μόνο με ομοσπονδίες, αλλά και με ομάδες. Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την επιτραπέζια αντισφαίριση και πώς την αντιμετωπίζετε;

«Το άθλημά μας είναι πολύ επηρεασμένο από αυτή την κρίση. Υπάρχουν ομοσπονδίες, που περνάνε πολύ δύσκολες καταστάσεις, δεν είναι μόνο η ελληνική. Κι αυτό έχει ως φυσικό επακόλουθο να επηρεάζονται και οι σύλλογοι, ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ισπανία, ενώ έφερε σε πολύ δύσκολη θέση και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Δεν είναι εύκολο ούτε για μας να βρούμε σπόνσορες και χορηγούς. Η E.T.T.U. είναι ιδιωτικός φορέας, είναι αυτόνομη και ζει από τις χορηγίες κι από τα έσοδα που έρχονται από τους αγώνες. Όλα αυτά τα έσοδα έχουν υποστεί αισθητή μείωση κι αυτό αντανακλά σε όλες τις διοργανώσεις μας. Ψάχνουμε λοιπόν, τρόπους να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας στους διοργανωτές κι όσο μπορούμε να φέρουμε σ' ένα μέτρο την κατάσταση. Βέβαια, δεν είναι εύκολο αυτό το πράγμα διότι είναι αλληλένδετο με την ποιότητα. Όταν δηλαδή, μειώνεις τις απαιτήσεις σου μπορεί να μειωθεί και η ποιότητα του προϊόντος. Από τη μία πλευρά προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε εμείς κι από την άλλη κοιτάμε να εξοικονομήσουν και οι άλλοι».

Επαναφέρατε τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Πώς έχει πάει έως τώρα η διοργάνωση; Την αντιμετωπίζουν οι εθνικές ομάδες με το ενδιαφέρον που περιμένατε; Γιατί στην προηγούμενη ανάλογη διοργάνωση, το European Nations League, δεν το είδαμε αυτό...

«Γι' αυτό αλλάξαμε το πλάνο και επανήλθαμε στα προκριματικά...Και πιστεύουμε ότι μέχρι στιγμής πάει καλά αυτή η διοργάνωση και οι ομοσπονδίες την αντιμετωπίζουν με πολύ καλή διάθεση. Η φιλοσοφία, που υπάρχει πίσω από αυτό, είναι να εγγυηθούμε σε όλες τις ομοσπονδίες ότι θα δίνουν παιχνίδια στην έδρα τους. Να γίνονται οι αναμετρήσεις μεταξύ των εθνικών ομάδων μόνο σε έδρες».

Keywords
Τυχαία Θέματα