Παγκόσμια ανησυχία και πιέσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης

18:55 4/11/2011 - Πηγή: AEK365

Με κομμένη την ανάσα αναμένει όλη η Ευρώπη την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης που θα γίνει τα μεσάνυχτα στη Βουλή, πιέζοντας για επικύρωση της Συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου

«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν επιθυμεί να αναλάβει δεσμεύσεις για την παραμονή της» ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη εθνικής ενότητας στη χώρα.

Ο πρόεδρος

της Κομισόν, Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε «πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου». Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι θεωρεί «κλειδί» την εθνική ενότητα στη χώρα μας, ενώ ο κ. Ρομπάι από την πλευρά του είπε ότι «είναι ακόμη πολύ νωρίς για να έχουμε ένα πλήρες πρόγραμμα για την Ελλάδα».

Θέση πήρε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας την ανάγκη να προχωρήσουν με γοργούς ρυθμούς οι Ευρωπαίοι στην υλοποίηση των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου.

«Τα γεγονότα στην Ελλάδα αποδεικνύουν την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα» τόνισε, λέγοντας ότι και η αμερικανική οικονομία επηρεάζεται από τις εξελίξεις στη Γηραιά Ήπειρο.

Ωστόσοι και οι Γερμανοί και Ολλανδοί σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο.

«Η γερμανική κυβέρνηση θα περιμένει μόνο λίγες ημέρες» δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκέοργκ Στράιτερ.

Διαφορετικά, πρόσθεσε, θα τεθεί σε εφαρμογή η λύση που εξήγγειλε η Μέρκελ -υπονοώντας τη δήλωσή της, ότι η μη αποδοχή θα προκαλούσε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι για το οποίο η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι θα ήταν πλήρως «προετοιμασμένοι».

O Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι το ευρώ είναι «πιο σημαντικό» από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, διαβεβαιώνοντας πάντως ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να διατηρήσει το ενιαίο νόμισμα και να αποφευχθεί μια πτώχευση.

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί μια πτώχευση της Ελλάδας, προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ» δήλωσε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξη Τύπου στη Χάγη, στο τέλος του εβδομαδιαίου υπουργικού συμβουλίου:

«Αλλά τελικά, το ευρώ είναι πιο σημαντικό από την Ελλάδα, και από τη συμμετοχή της στη ζώνη του ευρώ».

Την αισιοδοξία της, ότι θα υπάρξει η απαραίτητη πλειοψηφία στην ελληνική Βουλή για τη νέα δανειακή σύμβαση εξέφρασε η αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.

Η Φέκτερ απέφυγε να σχολιάσει, εάν η ματαίωση τελικά της διεξαγωγής δημοψηφίσματος, που είχε αρχικά εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, αρκεί για να αποδεσμευτεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και η ίδια, όπως σημείωσε, θα αναμένει τη σχετική συζήτηση ως προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, στο Eurogroup.

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί όσο και κορυφαίοι υπουργοί του, έχουν καλέσει την Ελλάδα να αποφασίσει πού θέλει να ανήκει με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να επαναλαμβάνει ότι η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς την Ελλάδα.

Πάντως,

Keywords
Τυχαία Θέματα