ΟΗΕ: Πράξεις ασύλληπτης απανθρωπιάς στο Ιράκ

18:16 1/9/2014 - Πηγή: AEK365

Τουλάχιστον 1.420 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.370 τραυματίστηκαν τον μήνα Αύγουστο σε βίαια επεισόδια στο Ιράκ, όπου ο στρατός επιχειρεί να ανακαταλάβει τις περιοχές που έχουν κατακτήσει οι τζιχαντιστές, ανακοίνωσε τη Δευτέρα στη Βαγδάτη ο ΟΗΕ χαρακτηρίζοντας τις πράξεις «απανθρωπιάς σε ασύλληπτο βαθμό» τα όσα γίνονται στο Ιράκ.

Ο Οργανισμός κατηγορεί τόσο τον στρατό, όσο και τους αντάρτες

για ωμότητες κατά αμάχων. Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών δήλωσαν στη Γενεύη πως τόσο οι ισλαμιστές μαχητές, όσο και οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης έχουν σκοτώσει αμάχους και έχουν διαπράξει ωμότητες στους τρεις μήνες που διαρκούν οι μάχες.

Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, φθάνοντας σχεδόν τους 2.000 τον Ιούνιο - ο υψηλότερος μηνιαίος απολογισμός από το Μάιο του 2007, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.

Υπάρχουν «στοιχεία» ότι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και οργανώσεις που συνδέονται μαζί τους έχουν πραγματοποιήσει στοχευμένες δολοφονίες, έχουν εξαναγκάσει ανθρώπους να αλλαξοπιστήσουν, ενώ έχουν επίσης προβεί σε απαγωγές, σεξουαλικές καταχρήσεις και βασανιστήρια, δήλωσε στο φόρουμ της Γενεύης η Φλάβια Πανσιέρι, αναπληρώτρια του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Συστηματικές και εσκεμμένες επιθέσεις εναντίον αμάχων ενδέχεται να συνιστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Άτομα, ανάμεσα στα οποία και διοικητές, είναι υπεύθυνα γι' αυτές τις ενέργειες» δήλωσε η Πανσιέρι, αναφερόμενη σε εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί από αμφότερες τις πλευρές.

Keywords
Τυχαία Θέματα