Οι μεσήλικες που πίνουν πολύ κινδυνεύουν με πρόωρη απώλεια μνήμης

12:49 17/1/2014 - Πηγή: AEK365

Αν είστε μεσήλικες ή κοντεύετε να φτάσετε σ' αυτή την ηλικία και πίνετε πολύ θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Πέρα από τα όποια άλλα προβλήματα προκαλεί το ποτό, οι ερευνητές τώρα υποστηρίζουν ότι επηρεάζει και τη μνήμη.

Σύμφωνα με την έρευνα του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Σέβεριν Σάμπια του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας ιι άνδρες που στη μέση ηλικία πίνουν πολύ αλκοόλ (πάνω από 36 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα), είναι

πιθανότερο ότι θα αρχίσουν να εμφανίζουν νωρίτερα τα κλασικά σημάδια απώλειας μνήμης λόγω γήρανσης.

Συγκεκριμένα, οι εθελοντές που πληρούσα αυτά τα χαρακτηριστικά εμφάνιζαν πρόωρη απώλεια μνήμης και έκπτωση των άλλων νοητικών λειτουργιών τους, από 18 μήνες έως έξι χρόνια νωρίτερα σε σχέση με αυτούς που πίνουν από λίγο έως καθόλου.

Η γενικότερη πρόωρη νοητική επιδείνωση ισοδυναμούσε με δύο πρόσθετα χρόνια γήρανσης, ενώ ειδικότερα η επιδείνωση της μνήμης ισοδυναμούσε με έξι πρόσθετα χρόνια γήρανσης. Όσοι όμως έπιναν με μέτρο (λιγότερα από 20 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα) ή ήταν πρώην πότες, δεν εμφάνισαν τέτοια πρόωρη νοητική γήρανση.

Ωστόσο, δεν έγινε όμως δυνατό να προσδιοριστεί ένα ελάχιστο επίπεδο κατανάλωσης, πέρα από το οποίο αρχίζει ο κίνδυνος πρόωρης νοητικής γήρανσης για τους άνδρες.

Για τις γυναίκες, η έρευνα δεν κατέληξε σε ανάλογο οριστικό συμπέρασμα, επειδή ήταν το μικρό δείγμα που έπιναν πολύ σε καθημερινή βάση. Η πρόωρη απώλεια μνήμης μπορεί να αποτελεί πρόδρομο φαινόμενο άνοιας ή νόσου Αλτσχάιμερ.

Keywords
Τυχαία Θέματα