Οι δημοτικές εκλογές στη Γαλλία έληξαν με άνοδο της ακροδεξιάς

09:41 24/3/2014 - Πηγή: AEK365

Μια θεαματική αποχή και μια θεαματική άνοδο της ακροδεξιάς σημάδεψε τον πρώτο γύρο στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Γαλλία, δύο μόλις μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Από τις εκλογές απείχε το 40% των Γάλλων κάτι που «πλήρωσε» η κυβέρνηση Ολάντ, αλλά ευνόησε το Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν.

Συγκεκριμένα, στο Παρίσι στον πρώτο γύρο η υποψήφια

της κεντροδεξιάς Ναταλί Κοσιουσκό Μοριζέ προηγείται με 35,64% έναντι της Ναταλί Ινταλγκό των σοσιαλιστών, η οποία συγκέντρωσε το 34,40%. Το μέτωπο της αριστεράς στο 4,9%.

Ακόμα χειρότερο ήταν το αποτέλεσμα για τους σοσιαλιστές στη Μασαλία, όπου έμειναν στην τρίτη θέση. Ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε με προβάδισμα της κεντροδεξιάς του Ζαν-Κλοντ Γκοντέν με 40%, ακολουθεί το Εθνικό Μέτωπο του Στεφάν Ραβιέ με 22% και οι σοσιαλιστές του Πατρίκ Μενιτσί με 20%.

Στο Στρασβούργο προηγείται η υποψήφια της κεντροδεξιάς Φαμπιέν Κελέρ με 33%, έναντι του δημάρχου και υποψήφιου των σοσιαλιστών Ρολάντ Ρις, ο οποίος έλαβε το 31%. Στην τρίτη θέση οι οικολόγοι με 8,52%.

Μετά από αυτό, η εκπρόσωπος Τύπου των σοσιαλιστών είπε ότι το κόμμα θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να μην κερδίσει η ακροδεξιά στον β΄γύρο.

Η Μαρίν Λεπέν από την άλλη γιόρτασε αυτό που η ίδια αποκάλεσε «το τέλος του δικομματισμού στη Γαλλία», σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα παγιώνουν το κόμμα της, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε τοπικό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, το Εθνικό Μέτωπο με υποψήφιους σε 600 από τους 36.000 δήμους συγκέντρωσε σχεδόν 5%. Τα κόμματα της κεντροαριστεράς κινούνται στο 37% και η κεντροδεξιά στο 46,5%.

Μεταξύ των δήμων όπου προηγείται το κόμμα της Λεπέν είναι η Ενάν - Μπομόν, η Μπεζιέ, η Αβινιόν και η Περπινιάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα