Οδυνηρή η ήττα για την Μέρκελ

02:52 15/5/2012 - Πηγή: AEK365

Το αποτέλεσμα των εκλογών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν μία ήττα για την παράταξη, αναγνώρισε η καγκελάριος της Γερμανίας αλλά επιμένει ότι «η δουλειά στην Ευρώπη δεν θα επηρεαστεί» παρά τις φωνές και τις αναλύσεις εντός και εκτός που επιμένουν ότι επρόκειτο ουσιαστικά για τιμωρία της λιτότητας.

«Δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής και της ανάπτυξης» διευκρίνισε η καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, επαναλαμβάνοντας μία θέση που εξέφρασε και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε ό,τι αφορά τις εκλογές του 2013, η Μέρκελ δήλωσε «πολύ ήρεμη» με την προοπτική τους.

Η αναμέτρηση στο πολυπληθές κρατίδιο στα βόρεια της χώρας, η τελευταία πριν τις ομοσπονδιακές του 2013, έβγαλε νικητή το SPD που κατάφερε να αυξήσει τα ποσοστά του.

Μεγάλοι νικητές και οι Πειρατές που εισέρχονται σε άλλο ένα τοπικό κοινοβούλιο.

Αντίθετα, οι Χριστιανοδημοκράτες υποχώρησαν κατά εννέα μονάδες (από 35% σε 26%) και οι σύμμαχοι τους Φιλελεύθεροι μόλις που κατόρθωσαν να αυξήσουν λίγο τα ποσοστά τους.

Πάντως ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ο ηγέτης του CDU στο κρατίδιο, ομοσπονδιακός υπουργός Περιβάλλοντος και πολιτικό «τέκνος» της Μέρκελ, έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη για την συντριπτική ήττα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να πέσει θύμα της εκλογικής αποτυχίας και να χάσει τη θέση του στο υπουργείο στο Βερολίνο.

Το εκλογικό χαστούκι ενέτεινε τις πιέσεις από το εξωτερικό -αλλά και εντός- που καλούν την Μέρκελ σε επιδείξει λιγότερη αδιαλλαξία και να στραφεί προς την ανάπτυξη

Ο γερμανικός Τύπος γράφει τη Δευτέρα ότι η ήττα της Μέρκελ είναι ουσιαστικά πρόβα τζενεράλε για τις βουλευτικές εκλογές του φθινοπώρου του 2013.

Ικανοποίηση για το εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζουν πάντως και οι εκπρόσωποι της ιταλικής μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς τονίζοντας ότι «η Μέρκελ δεν μπορεί να δίνει εντολές στην Ευρώπη». Ο Μαουρίτσιο Γκασπάρι, εκπρόσωπος του Pdl σημειώνει μάλιστα ότι «οι Γερμανοί άρχισαν να δείχνουν στην καγκελάριο, πού ακριβώς βρίσκεται η έξοδος».

Keywords
Τυχαία Θέματα