Ομπάμα: Δε θα παρακολουθώ και τζετ για έναν 29χρονο χάκερ

19:27 27/6/2013 - Πηγή: AEK365

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα προσπαθεί να ρίξει τους τόνους γύρω από το θέμα της έκδοσης του Σνόουντεν δηλώνοντας από τη Σενεγάλη, όπου βρίσκεται: «Δεν θα παρακολουθώ και τζετ για έναν 29χρονο χάκερ».

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της Σενεγάλης, ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας για το θέμα.

«Δεν το έκανα, πρώτον γιατί δεν θα έπρεπε να το κάνω και δεύτερον, επειδή έχουμε πολλά

διμερή θέματα με τις δύο χώρες. Κατά συνέπεια δεν πρόκειται η υπόθεση ενός υπόπτου, του οποίου την έκδοση προσπαθούμε να πετύχουμε, να γίνει ξαφνικά μια υπόθεση για την οποία να πρέπει να διαπραγματευθούμε και να παζαρέψουμε ένα ολόκληρο φάσμα άλλων θεμάτων» εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, ο Ισημερινός ανακοίνωσε ότι παραιτείται των προνομιακών δικαιωμάτων που έχει βάσει μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ για να δείξει ότι προσεγγίζει βάσει αρχών το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο.

Αξιωματούχοι στο Κίτο πρόσθεσαν ότι δεν έχουν ακόμη επεξεργαστεί την υπόθεση του Αμερικανού φυγά, επειδή ο τελευταίος δεν έχει φθάσει ακόμη σε κάποια διπλωματική αποστολή του Ισημερινού.

Στη Μόσχα, πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται το πρακτορείο Ria Novosti, δήλωσε πως ο Σνόουντεν δεν μπορεί να εγκαταλείψει το αεροδρόμιο της Μόσχας επειδή δεν έχει έγκυρο διαβατήριο.

Ο Σνόουντεν θεωρείται ότι βρίσκεται ακόμη στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, αναμένοντας τη χορήγηση ασύλου από κάποια από τις χώρες που το έχει ζητήσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα