Ο Παντελής Βούλγαρης, τιμάει την κοπή πίτας των παλαιμάχων της ΑΕΚ

11:02 13/1/2014 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν απόψε το βράδυ στη Λεωφόρο Μιχαλακοπούλου 50, που βρίσκεται το ξενοδοχείο Crowne Plaza και το οποίο στις 8μμ είναι προγραμματισμένη να αρχίσει η εκδήλωση της κοπής πίτας του Συνδέσμου βετεράνων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ. Και είναι λογικό αφού η εκδήλωση αυτή -που θα διεξαχθεί σήμερα για 25η φορά- είναι ιδιαίτερα λαμπρή και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον από την οικογένεια της ΑΕΚ.

Μια εκδήλωση, που θα είναι αφιερωμένη στον «παν-ουράνιο» πια Γιώργο Αμερικάνο(σ.σ. όσο χτυπούσε η καρδούλα του ήταν παγκόσμιος), αλλά και τον Μιχάλη Παυλή, που αποχώρησε πρόωρα από την ενεργό δράση

Και επειδή οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ με την δράση τους χαρακτηρίζουν το παρελθόν-αλλά σηματοδοτούν και το μέλλον-διάλεξαν ως κεντρικό τιμώμενο πρόσωπο στην σημερινή τους εκδήλωση, να είναι ένας καλλιτέχνης που στις περισσότερες δημιουργίες του «κοιτάει» το παρελθόν. Ο λόγος για τον Παντελή Βούλγαρη. Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε με τον Παντελή Βούλγαρη στη Νάουσα, όταν επιχείρησε να κινηματογραφήσει το δρώμενο «γενίτσαροι και μπούλες», που διαδραματίζεται στην όμορφη πόλη της Ημαθίας, από το 1821. Και όταν τον είχαμε ρωτήσει γιατί οι ταινίες του «κοιτάζουν» το παρελθόν, μας ξάφνισε με την απάντησή του. « Προσπαθώ να λύσω και δικά μου προβλήματα επιδιώκοντας να απαντήσω σε πράγματα που πιστεύω ότι απασχολούν τον θεατή. Για μένα ο θεατής είναι πάντα παρών. Δεν μπορώ να σκεφτώ το σινεμά αποκομμένο από το κοινό του. Η τέχνη, οποιαδήποτε μορφή και εάν έχει, δεν έχει σταματήσει να επισημαίνει πράγματα που συμβαίνουν στον τόπο. Μπορεί να μη δίνει λύσεις, όμως έχει τη δυνατότητα να προβληματίσει. Θεωρώ πολιτική χειρονομία το να γυρίσεις μια ταινία που έχει σημασία -χωρίς να μιλάει για το πρόβλημα καθαυτό- προσφέροντας μια συγκίνηση. Έστω και πέντε λεπτά να μιλήσουν οι θεατές για την ταινία μου μετά την προβολή της είναι ένα κέρδος» μας είχε πει. Και αναφερόμενος στο «σήμερα» χωρίς κόμπεξ επεσήμανε: «Βγάζω το καπέλο στους ηθοποιούς που εξακολουθούν να παίζουν χωρίς να πληρώνονται, στα νέα μουσικά γκρουπ που δημιουργούν, στους νέους σκηνοθέτες που βλέπουν με φρέσκια ματιά τον τόπο και τα προβλήματά τους»

Ο 73χρονος σεναριογράφος και σκηνοθέτης, ολοκλήρωσε πριν μερικούς μήνες την δωδέκατη ταινία του, η οποία «μεταφέρει» για πρώτη φορά στην οθόνη ένα μυθιστόρημα της συζύγου του Ιωάννας Καρυστιάνη. Η «Μικρά Αγγλία», όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, (σ.σ. έκανε πρεμιέρα τον περασμένο Δεκέμβρη στους κινηματογράφους)μας μεταφέρει στο νησί της Άνδρου στη δεκαετία του '30, και αφηγείται έναν ανομολόγητο έρωτα ο οποίος διαβρώνει τη γαλήνη μιας ευτυχισμένης οικογένειας.

Και κάνουμε αναφορά στην ταινία, γιατί τόσο η Άνδρος, όσο και η δεκαετία στην οποία εξελίσσεται η ιστορία της ταινίας, έχουν άμεση σχέση με την ΑΕΚ. Από το όμορφο κυκλαδονήσι, ήταν ο Νίκος Γκούμας! Ο πρώτος πρόεδρος που κατάφερε γιγαντώσει με την δράση του την ΑΕΚ. Τόσο με την δημιουργία του γηπέδου της-που σχεδόν 30 χρόνια μετά πήρε και το όνομά του- όσο και με την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος(1963) από την «Ένωση» σε επίπεδο Εθνικής κατηγορίας. Και ο δεύτερος λόγος γιατί στην εποχή που αναφέρεται η «Μικρά Αγγλία», δημιουργήθηκε η ΑΕΚ! Όμως ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Παντελής Βούλγαρης, που γεννήθηκε στα Πατήσια στις 23 Οκτωβρίου 1940 στην σχεδόν μισό αιώνα καριέρα του, έχει κάνει κινηματογράφο ο οποίος προάγει το ήθος και τιμάει την ιστορία. Η πρώτη του ταινία ήταν το 1965 με τον «κλέφτη» και η τελευταία εφέτος με την «Μικρά Αγγλία». Ενώ κανείς δεν ξεχνάει μεγάλες δημιουργίες του, όπως είμαι μεταξύ άλλων, το «Happy Day» που δημιούργησε το 1976, τα «Πέτρινα χρόνια» -το 1985-, τις «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου»-1991-, το «Όλα είναι δρόμος»-το 1998-, τις «Νύφες»-το2004- την ταινία «Ψυχή Βαθιά»-το2009- αλλά και τη «φανέλα με το "9"», που είχε γυριστεί στο Στάδιο της ΑΕΚ το 1988, πριν ακόμη μετονομαστεί σε «Νίκος Γκούμας». Και επειδή η σχέση του Παντελή Βούλγαρη με την ΑΕΚ είναι ιδιαίτερη-ποτέ δεν έκρυψε άλλωστε ότι είναι φίλαθλός της-γι αυτό και τόσο γι αυτόν , όσο και για τους παλαίμαχους της ΑΕΚ, η σημερινή βραδιά θα είναι ξεχωριστή.

Έναρξη με Βούλγαρη, επίλογος με Παυλή

Και εάν η εκδήλωση των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών της ΑΕΚ, θα έχει ως εναρκτήριο πρόσωπο που θα τιμηθεί τον Παντελή Βούλγαρη, ο επίλογος των τιμητικών διακρίσεων, θα γίνει με την βράβευση στον Μιχάλη Παυλή. Το νεαρό ποδοσφαιριστή, που τόσα χρόνια αγωνιζόταν με 'σκλήρυνση κατά πλάκας' όμως το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τον υποχρεώνει να ρίξει πρόωρα αυλαία στην καριέρα του. Από τους εν ενεργεία ασους, πλακέτα θα δοθεί και στον Κορδέρο, ενώ από βετεράνους άσους, οι Γιώργος Πεπές και Τάκης Νικολούδης, θα έχουν την τιμητική τους. Ο πρώτος, είχε τιμήσει την «κιτρινόμαυρη» φανέλα από τον Σεπτέμβριο του 86 μέχρι τον Ιούνιο του 1992. Και ο δεύτερος, που έμεινε γνωστός στην ιστορία της ΑΕΚ με το παρατσούκλι 'τανκ' σε δυο περιόδους. Από το 1976 μέχρι το 1979 την πρώτη και από το 1982 μέχρι το 1985 την δεύτερη. Επίσης θα τιμηθεί η νταμπλούχος Ελλάδος 2012-13 ανδρική ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ, αλλά και η ξιφομάχος της «Ένωσης» Θεοδώρα Κουντούνα, που γύρισε με το ασημένιο μετάλλιο από το παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων του 2013. Ο Αλέξανδρος Μαργαρίτης, θα πάρει απόψε πλακέτα για την πολυετή ανιδιοτελή και σημαντικότατη προσφορά του στην ΑΕΚ. Και από παράγοντες, ο πρώην πρόεδρος του σωματείου Ανδρέας Ανατολιωτάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ και νυν μέλος στην διοίκηση της, Μάκης Αγγελόπουλος, αλλά και την επί σειρά ετών υπεύθυνη στο Γραφείο Τύπου της ποδοσφαιρικής ομάδα και θυγατέρα του αείμνηστου Μιχάλη Αρκάδη, Αγγελική. Και από δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΤ Αντώνης Αντωνόπουλος και ο Χρήστος Τριανταφυλλόπουλος, που καλύπτει το ρεπορτάζ της ΑΕΚ, σε τηλεοπτικό σταθμό.

Θα τιμηθούν όμως για την κοινωνική τους προσφορά και οι υπεύθυνοι της παιδόπολης ανηλίκων «Αγίου Ανδρέα», που έχει έδρα τον Άλιμο. Και για την επιτυχία της, να γυρίσει με το ασημένιο μετάλλιο στο μήκος από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα των ΑΜΕΑ που έγινε το 2013 στη Λιόν, η Παρασκευή Κάντζα. Δυο γιατροί επελέγησαν να τιμηθούν για την προσφορά τους ως επιστήμονος. Ο επίκουρος καθηγητής υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης, αλλά και ο γενικός διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Μανώλης Μαρκόπουλος.

Τέλος θα τιμηθούν ο ηθοποιός Αντώνης Αντωνίου, οι τραγουδιστές Πάνος Κιάμος και Γιώργος Μαργαρίτης. Οι διοικούντες στον Σύνδεσμο επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους χορηγούς της σημερινής εκδήλωσης, αφού χωρίς αυτούς, δεν θα μπορούσε να είχε τόση λάμψη η βραδιά. Και συγκεκριμένα τους Δημήτρη Μελισσανίδη(σ.σ. όλοι ελπίζουν να τον δούνε σήμερα, αφού έχει να πάει σε πίτα των παλαιμάχων από την εκδήλωση του 2006), και οι Παναγιώτης Βουλγαρίδης(τύπωσε προσκλήσεις-προγράμματα)Αναστάσιο Μαυροφιδόπουλο, Γεώργιο Γρισμπολάκη, Κώστα Μάρκου, Ιωάννη Σουρτζή, Τάκη Ζαχόπουλο, Παναγιώτη Κωστογιάννη, Γεώργιο Μπαϊρακτάρη, Μάκη Αγγελόπουλο, Σεραφείμ Σοφιανίτης, Ανδρέα Ανατωλιοτάκη. Αλλά και τους πρώην συμπαίκτες τους Γιώργο Σκρέκη, Κοσμά Πεσιρίδη(χορήγησε και φρόντισε για τον εκπληκτικό διάκοσμο με τα εντυπωσιακά μπαλόνια) και Παντελής Νικολάου, για την τεράστια οικονομική τους στήριξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα