Ο Ομπάμα νίκησε με ένα μικρό καρδιοχτύπι!

19:22 29/6/2012 - Πηγή: AEK365

Μια τεράστια νική πέτυχε ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, ίσως τη μεγαλύτερη της καριέρας του, αφού μπόρεσε να αλλάξει το νόμο περί ασφάλειας στην υγεία.

Το Ανώτατο Δικαστήριο με ψήφους 5-4 έκρινε σύννομη την επίμαχη διάταξη για την υποχρεωτική ασφάλιση, λέγοντας ότι μπορεί εύλογα να θεωρηθεί φόρος και ως τέτοιος είναι επιτρεπτός από το Σύνταγμα.

Σε άλλο σημείο δέχτηκε ότι το Κογκρέσο υπερέβη τις αρμοδιότητές του ζητώντας από τις πολιτείες να επεκτείνουν το Medicaid,

αλλά δέχτηκε ότι αυτό διορθώνεται με την απαγόρευση της κυβέρνησης να αποσύρει τα υπάρχοντα κεφάλαια του Medicaid από τις πολιτείες που δεν επέκτειναν το πρόγραμμα ως όφειλαν.

Συνολικά 26 Πολιτείες, μία Ένωση Επιχειρηματιών και τέσσερις ιδιώτες είχαν προσφύγει ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου με τον ισχυρισμό ότι υιοθετώντας τον νόμο εδώ και δύο χρόνια, το Κογκρέσο παραβίασε το Σύνταγμα.

Ωστόσο, ο Μπάρακ Ομπάμα πέρασε ένα «μίνι καρδιοχτύπημα» όταν άκουσε την απόφαση του δικαστηρίου, καθώς αρχικα παράκουσε και νόμισε ότι είχαν ψηφίσει κατά του νόμου!

Ισως γιατί είχε ανοικτές πολλές τηλεοράσεις στο γραφείο του, οπότε επικράτησε σύγχυση: ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπιασε τη λέξη «αντισυνταγματικός» και πίστεψε ότι έχασε.

Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται σε τηλεγράφημα του ισπανικού πρακτορείου Efe.

Αμέσως όμως μπήκαν στο γραφείο οι συνεργάτες του και όλα άλλαξαν ή μάλλον αποκαταστάθηκε η αλήθεια για τα γεγονότα.

Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε το Δικαστήριο για την απόφαση που πήρε και χαρακτήρισε την απόφαση νίκη για τους Αμερικανούς.

Η απόφαση, όπως σημείωσε, επιβεβαιώνει την αρχή ότι όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα να έχουν ασφάλιση υγείας έχουν και την ευθύνη να την αγοράσουν. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση και την βελτίωση του νόμου.

Πέραν του μέτρου υποχρεωτικής ασφάλισης των Αμερικανών, η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει μέτρα, ορισμένα από τα οποία εφαρμόζονται ήδη, όπως η κάλυψη των παιδιών από την ασφάλεια των γονέων μέχρι τα 26 τους χρόνια.

Ο νόμος απαιτεί ακόμη από τις ασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν κάλυψη σε όλους ανεξαρτήτως της κατάστασης της υγείας τους ή της ηλικίας τους με λογικό αντίτιμο και προβλέπει την επέκταση της υγειονομικής κάλυψης στα 16 εκατομμύρια των φτωχότερων Αμερικανών.

Το όριο εισοδήματος για να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στην υγειονομική κάλυψη θα αυξηθεί κατά 133% και η κυβέρνηση εγγυάται τη χρηματοδότηση κατά 100% των νεοεισερχόμενων.

«Θα καταργήσουμε το νόμο»

Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν εξαρχής κατά του νόμου και πολλά από τα στελέχη τους τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ακυρώσουν τον νόμο.

Ο αντίπαλος του Ομπάμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, Μιτ Ρόμνεϊ, χαρακτήρισε το νόμο «κακή πολιτική» που καταργεί θέσεις εργασίας

Keywords
Τυχαία Θέματα