Ο Καντάφι «καίει» τον Σαρκοζί

09:44 29/1/2014 - Πηγή: AEK365

Νέο πονοκέφαλο προκαλεί στον Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έχει βάλει ξανά πλώρη για πρόεδρος της Γαλλίας, ένα ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ακούγεται για πρώτη φορά να υποστηρίζει ότι χρηματοδότησε την καμπάνια του πρώην προέδρου το 2007.
Τον Μάρτιο του 2011, έξι μήνες πριν από τον θάνατό του, ο δικτάτορας της Λιβύης

είχε αποκαλύψει στη δημοσιογράφο της Figaro, Ντελφίν Μινουί, ότι την άνοδό του στην εξουσία ο Σαρκοζί την οφείλει στην οικονομική ενίσχυση που του παρείχε.
«Ο Σαρκοζί έχει νοητική αναπηρία..., χάρη σε μένα ανήλθε στην προεδρία», ακούγεται να λέει ο Καντάφι στο ντοκουμέντο, το οποίο αναμενόταν να δοθεί χθες στη δημοσιότητα από το γαλλικό κανάλι France 3.
«Εμείς είμαστε εκείνοι που παρείχαμε τα κεφάλαια που του επέτρεψαν να κερδίσει», ανέφερε σε συνέντευξή του πριν από τρία χρόνια στην τηλεοπτική εκπομπή «Pieces a conviction», διευκρινίζοντας ότι ο «Σαρκό» «ήρθε να με δει όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών και μου ζήτησε οικονομική ενίσχυση».
Σε ερώτηση, γιατί χρηματοδότησε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί, ο Καντάφι απάντησε, χωρίς ωστόσο να δώσει το ακριβές ποσό ούτε έγγραφα που να αποδεικνύουν τη συναλλαγή: «Για εμάς, ως Λίβυους, αν ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας κέρδισε τις εκλογές με τα χρήματά μας, είναι πραγματικά κέρδος». Το ντοκουμέντο αναμενόταν να μεταδοθεί αργά χθες το βράδυ από το France 3 σε μια ειδική εκπομπή με τίτλο «Καντάφι - Σαρκοζί: επικίνδυνοι δεσμοί;».
20 εκατ. δολάρια
Ο επίσημος γαλλόφωνος διερμηνέας του Καντάφι, που ήταν παρών στη συνέντευξη, ανέφερε πάντως ότι του είχε εκμυστηρευτεί ότι το ποσό ανερχόταν σε «περίπου είκοσι εκατομμύρια δολάρια». Το επίμαχο κομμάτι της συνέντευξης του Καντάφι, η οποία προβλήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης της Δύσης στη Λιβύη και αφού ο Σαρκοζί είχε καταδικάσει το καθεστώς Καντάφι, δεν συμπεριλαμβάνεται στο περιεχόμενο της συζήτησης που έχει ανεβάσει το κανάλι στην ιστοσελίδα του, αλλά υπάρχει στο βιβλίο της δημοσιογράφου Μινουί με τίτλο «Tripoliwood» το 2011 από τον εκδοτικό οίκο Grasset.

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα