Ο Ιωαννίδης «έστειλε» τον Διαμαντίδη στον ΠΑΟ

10:09 24/5/2013 - Πηγή: AEK365

Η εκπομπή ΑΥΤΟΨΙΑ στον ALPHA ήταν αφιερωμένη στο ελληνικό μπάσκετ και μίλησαν αρκετοί από τους πρωταγωνιστές του τότε και του τώρα μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Ιωαννίδης ο οποίος έκανε και μια αποκάλυψη που αφορά στον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Αθλητισμού είπε το εξής: "Ο Διαμαντίδης με είχε ρωτήσει τότε, σε ποια ομάδα να πάει. Του είπα θα πας σε αυτή που είναι η πιο οργανωμένη, στον Παναθηναϊκό".

Αναλυτικά όσα δήλωσαν στην εκπομπή ΑΥΤΟΨΙΑ οι πρωταγωνιστές του ελληνικού

μπάσκετ
Δημήτρης Διαμαντίδης:
«Δεν ισχύει ότι το μπάσκετ είναι μόνο για ψηλά άτομα,. Αν έχεις το ταλέντο, μπορείς να τα καταφέρεις. Ο Έλληνας έχει το μπάσκετ μέσα του. Ομπράντοςβιτς και Ίβκοβιτς έχουν επηρεάσει το άθλημα. Μας έμαθαν να δουλεύουμε περισσότερο, συστηματικά, να δίνουμε μεγαλύτερη βάση στις λεπτομέρειες. Επειδή οι Έλληνες είμαστε έξυπνοι, το έχουμε κάνει καλά και εύχομαι να το κάνουμε και στο μέλλον».
-Για τον Γκάλη: «Έβαλε το μπάσκετ στο μυαλό των Ελλήνων. Βοήθησε όλο τον κόσμο, τους ανθρώπους που διοικούσαν το μπάσκετ να το κάνουν μεγαλύτερο, και τα πράγματα πήραν σιγά σιγά το δρόμο τους. Θα είχε θέση σήμερα σε οποιαδήποτε ομάδα».
-Για το γεγονός ότι δεν είχε την ίδια επίδραση το Ευρωμπάσκετ του 1987 και το Euro 2004: «Δεν μπορώ να εξηγήσω. Ο Έλληνας έχει ταλέντο στο μπάσκετ, είναι από τους καλούς στην Ευρώπη. Αν είσαι καλός και δουλεύεις, εξελίσσεσαι και ανεβαίνεις επίπεδο».
-Για το NBA: «Στην Ευρώπη δεν είναι σόου, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες, Στην Αμερική θεωρώ ότι είναι σόου, δεν υπάρχει το άγχος χάνω-κερδίζω. Ο Έλληνας και γενικά οι Ευρωπαίοι είναι διαφορετικοί. Θα θέλαμε να δούμε αυτό που γίνεται κι εκεί. Ο λόγος που δεν πήγα στο ΝΒΑ είναι οτι πρώτον δεν υπήρχε καμία πρόταση, αλλά και δεύτερον θεωρώ ότι ξέρω μέχρι που μπορώ να φτάσω. Εγώ δεν μπορώ να φτάσω μέχρι εκεί. Τα προσόντα τα δικά μου δεν ταιριάζουν να παίξουν εκεί... Θεωρώ, από τα τελευταία χρόνια που θυμάμαι τον εαυτό μου, ένας παίχτης που μπορούσε να σταθεί στο ΝΒΑ είναι ο Βασίλης Σπανούλης και πιστεύω ότι από τους Έλληνες ήταν ο μόνος που μπορούσε να σταθεί
-Για το Final-4 του Λονδίνου: «Σαφώς όταν δεν είσαι στους τελικούς της Ευρωλίγκα και είσαι στην τηλεόραση, ζηλεύεις. Από την άλλη όμως, ότι είναι μια Ελληνική ομάδα στο φάιναλ φορ είναι σημαντικό γιατί δείχνει ότι το Ελληνικό Μπάσκετ είναι εδώ παρά την κρίση και τα προβλήματα που έχει. Ήμουν με την Ελληνική ομάδα και νομίζω το ότι ο Ολυμπιακός κέρδισε το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη φορά και είναι καλό για το Ελληνικό Μπάσκετ . Όταν είσαι στο γήπεδο θέλεις να κερδίσεις, το ίδιο καιο αντίπαλός σου και με αρκετά παιδιά (σ.σ. του Ολυμπιακού) ήμουν και στην Εθνική ομάδα και έχω ζήσει στιγμές που δεν φανταζόμουν ότι θα ζήσω ποτέ και τις έζησα με αυτά τα παιδιά»

Κώστας Τσαρτσαρής:
-Για το Ευρωμπάσκετ του 1987: «Ενώθηκε ο κόσμος, δείξαμε πως έχουμε δυνάμεις. Κερδίσαμε ένα μεγαθήριο, βρεθήκαμε στην κορυφή, υπήρχε και συνέχεια. Κι όλα αυτά σε ενώ δεν μπορούσαμε ούτε στα προκριματικά να περάσουμε αυτή την εποχή.
-Για τη διαφορά μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ: «Υπάρχει διαφορά και είναι το χρήμα. Ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ μπορούν να διαθέσουν χρήματα και να πάρουν τους καλύτερους παίκτες».
-Για το φετινό Final 4: «Έκατσα να το δω, η αλήθεια είναι ότι ζήλεψα. Αλλά είναι μία ελληνική ομάδα που έφτασε στην κορυφή. Θεωρώ ότι και αυτοί το ίδιο ένιωθαν με εμάς. Δεν θα μπορούσα να πω μπράβο στη Ρεάλ αν νικούσε. Χάρηκα για τον Ολυμπιακό. Στην Εθνική βιώσαμε πάρα πολλά, δεν θα μπορούσα να θέλω το κακό αυτών των παιδιών. Θέλω να ελπίζω ότι θα νιώσουν το ίδιο αν είμαστε εμείς του χρόνου».

Κώστας Παπανικολάου:
-Για τα ερεθίσματά του και τον Νίκο Γκάλη: «Το ίντερνετ σε βοηθάει να δεις πολλά πράγματα και να θυμηθείς. Θυμάμαι ότι στα 5-6 είχα βρει μία βιντεοκασέτα με τον Νίκο Γκάλη στο σπίτι, είχα την ευκαιρία να τον δω από πολύ μικρός. Έχουν ειπωθεί τόσα πολλά, ό,τι και να πεις είναι λίγο. Είναι το μπάσκετ (σ.σ. ο Νίκος Γκάλης) στην Ελλάδα, δεν μπορείς να πεις τι ακριβώς ήταν. Είναι λάθος να μπαίνουμε στη λογική αν μπορούσε να παίξει κα σήμερα. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις. Θα είχε αλλάξει και ο ίδιος, θα δούλευε πάνω σε αυτό το κομμάτι. Όταν μπαίνεις σε αυτή τη διαδικασία, το μόνο που κάνεις, είναι να μην τον σέβεσαι. Θαύμαζα επίσης παίκτες όπως ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης, που ήταν από επαρχιακές πόλεις, σαν εμένα».
-Σχετικά με το αν θα πανηγύριζε επιτυχία του Παναθηναϊκού: «Είμαι Έλληνας, κάθε επιτυχία που καταφέρνει μία ελληνική ομάδα, είναι σημαντική»!
-Για το αν βλέπει ποδόσφαιρο: «Βλέπω αλλά όχι ελληνικό πρωτάθλημα. Πανηγύρισα το Euro του 2004. Ο λόγος που δεν είχε συνέχεια είναι γιατί ίσως δεν υπήρξε η ανάλογη στήριξη στα Ελληνόπουλα. Τι να πω δεν είμαι στα πράγματα, δεν μπορώ να ξέρω τι ακριβώς συνέβη».
-Για το λόγο που δεν έχουν "πιάσει" οι Έλληνες στο ΝΒΑ: «Δεν έχουμε υπομονή, ο Έλληνας θέλει να παίξει απευθείας. Ο Σπανούλης αν έμενε μία χρονιά ακόμα, θα ήταν σε τοπ επίπεδο. Όταν ξεκινάς το μπάσκετ, το όνειρό σου είναν το πιο υψηλό επίπεδο. Αν μου δοθεί η ευκαιρία, θα ήθελα να το προσπαθήσω».

Κώστας Σλούκας: «Για το ευρωπαϊκό του 1987: «Είναι χρέος κάθε αθλητή να γνωρίζει την ιστορία του μπάσκετ. Χρωστάμε πολλά σε αυτούς που έκαναν το μπάσκετ επάγγελμα. Μου αρέσει να βλέπω παιχνίδια, είναι η ιστορία του μπάσκετ. Δικαίωσα και τους προέδρους και τον κόσμο, είμαι από τους ευνοημένους της κρίσης».

Νίκος Γκάλης:
«Το 1987 ήταν η ατομική βόμβα στο ελληνικό μπάσκετ. Ποτέ δεν μπορείς να πεις ότι την άλλη χρονιά θα πάρω το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το πιστεύεις μέσα σου, αλλά μετά έβλεπα όσο παίζαμε ότι μπορούμε. Όταν φτάσαμε στα ημιτελικά, είπα ότι δεν θα χάσουμε από εδώ και πέρα. Μας έδωσε φτερά ο κόσμος. Έχω κρατήσει τη στάση του, ήταν απίστευτη η συμπεριφορά που είχε».
-Για το στοιχείο του που έκανε τη διαφορά: «Εγώ πιστεύω πως πρώτα από όλα είναι το ταλέντο, αλλά μετά θα πρέπει να το αξιοποιείς. Εγώ ήμουν από τους πιο γυμνασμένους στην εποχή μου, έκανα σκληρή προπόνηση, αλλά τίποτα δεν πρέπει να αφήνεις. Ό,τι αφήσεις, θα σε αφήσει».
-Για την αλλαγή του παιχνιδιού που έχει γίνει πιο αμυντικό: «Εγώ διαφωνώ, καλή είναι η άμυνα, η επίθεση όμως είναι το θέαμα. Το μπάσκετ είναι και θέαμα, όχι μόνο να κερδίσεις αλλά και τι θα προσφέρεις. Μπορεί τα συμφέροντα να έχουν οδηγήσει το μπάσκετ στο δρόμο να μας ενδιαφέρει μόνο το αποτέλεσμα».
-Για την κόντρα που λεγόταν πως είχε με τον Γιαννάκη: «Δεν υπήρχε τίποτα. Ο Παναγιώτης ήταν πολύ καλός παίκτης και καλό παιδί».
-Για τη διαμάχη με τον Κώστα Πολίτη: «Θα πρέπει να γίνεται συνδυασμός ανάμεσα στον προπονητή και τον παίκτη. Να ρίξουν και οι δύο νερό στο κρασί τους. Ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις για τον εαυτό του».

Παναγιώτης Φασούλας:
«Βοήθησε πολύ η κόντρα ΠΑΟΚ και Άρη. Όλη η Ελλάδα έβλεπε αυτά τα παιχνίδια. Μετά το 1987 το θέμα ήταν πως θα διατηρήσουμε ψηλά αυτή την επιτυχία.
-Για τη επίδραση που δεν είχε το Euro 2004: «Ίσως υπήρχαν άλλες σκέψεις σε αυτούς που ασχολήθηκαν με το ποδόσφαιρο. Οι Ολυμπιακοί διέλυσαν τον ελληνικό αθλητισμό. Δεν χρειαζόμασταν αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Φτιάξαμε γήπεδα παντού που δεν χρειάζονταν».
-Για την δική του κόντρα με Γκάλη και Γιαννάκη: «Μπορεί ο Νίκος Γκάλης να μην ήθελε να πολυμιλάει στους δημοσιογράφους, αλλά έκανε πλάκα στα αποδυτήρια και δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο έδειχνε. Μπορεί να μην έμπαινε στο καφενείο και να τους χαιρετούσε όλους, αλλά ήταν φιλικός. Είναι λογικό 2 μεγάλα ΕΓΩ, όπως ο Γκάλης και ο Γιαννάκης να έχουν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να παίξουν ένα παιχνίδι για να νικήσουν. Στον αθλητισμό και συναγωνίζεσαι και ανταγωνίζεσαι. Δεν γινόταν όμως και σκοτωμός. Και εγώ έχω τσακωθεί με συμπαίκτες. Δεν υπάρχουν πισώπλατα μαχαιρώματα στο μπάσκετ, υπάρχουν ενστάσεις, αλλά μέσα στο γήπεδο αγωνίζονται όλοι για να νικήσει η ομάδα».


Φίλιππος Συρίγος
-Για την επιτυχία του Euro 2004 και του 1987: «Η σπουδαιότερη είναι αυτή που είχε συνέχεια, έπιασε τόπο. Συντελεστής δυσκολίας υπάρχει μεγαλύτερος στο μπάσκετ γιατί στις 100 φορές, τις 99 κερδίζει ο καλύτερος».
-Για τον Νίκο Γκάλη: «Μακράν ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από την Ελλάδα. Ο Διαμαντίδης μπορεί να κατέκτησε περισσότερα τρόπαια, όμως δεν είναι ανάγκη να μετρήσουμε τι έκανε στο γήπεδο, αλλά σε ποιο βαθμό συνέβαλε με την παρουσία του στην εκτίναξη του μπάσκετ. Είναι η ζωντανή διαφήμιση του αθλήματος. Ο Γκάλης του τότε, είναι ζήτημα αν θα μπορούσε να βάλει 10 πόντους σήμερα»!
-Για τον αγώνα με την Γαλλία στο Ευρωμπάσκετ του 1987: «Θα πω κάτι, όχι για να μειώσω την προσπάθεια... για να πετύχεις έναν μεγάλο στόχο δεν φτάνει να έχεις καλούς παίχτες να έχεις καλή ομάδα! Χρειάζεται να είσαι δυνατός και έξω από τις γραμμές του γηπέδου και εκείνη την εποχή είχαμε αρχίσει να είμαστε δυνατοί. Το ξέρεις ότι στον αγώνα με την Γαλλία, ο αγώνας που ήταν "όλα η τίποτα" έπαιξε διαιτητής που δεν είχε δικαίωμα να παίξει; Έπαιξε ο Σοβιετικός Αβαλασβίλι και δεν είχε δικαίωμα να παίξει γιατί η Σοβιετική Ένωση μετείχε στον ίδιο όμιλο με εμάς. Νομίζω ότι έπαιξε γιατί αποτελούσε την εγγύηση ότι δεν θα χάσουμε ποτέ από τους Γάλλους».

Βασίλης Σκουντής:
Για την κόντρα Γκάλη-Γιαννάκη: «Υπήρχε πολύ μεγάλος ανταγωνισμός μεταξύ τους τότε. Την εποχή του Ευρωμπάσκετ δεν μιλούσαν! Κάτι έγινε σε ένα τάιμ άουτ στο παιχνίδι Άρης-Βαλκάν και δεν μιλούσαν για έξι μήνες. Δεν το καταλάβαινε ωστόσο κανείς και δεν επηρέασε κανέναν».

Μπάνε Πρέλεβιτς: «Ήταν ασταμάτητος ο Γκάλης. Μπορεί να ξέραμε όλοι τι θα κάνει, αλλά κανείς δεν μπορούσε να τον σταματήσει».

Κώστας Πολίτης: «Νομίζω ότι έπεσαν μέσα άλλοι τομείς και άλλοι άνθρωποι που άλλαξαν την συμπεριφορά του Νίκου Γκάλη και εκεί προέκυψε αυτή διάσταση και να σταματήσει το μπάσκετ και δεν ήταν η καλύτερη στιγμή για εμένα που είχα έναν αθλητή στα καλύτερα χρόνια της σταδιοδρομίας του να του σταματήσω το Μπάσκετ. Δεν είχα τέτοια πρόθεση...».

Keywords
παο, παναθηναικος, ιωαννιδης, παο, ολυμπιακοί αγώνες, alpha, ευρωμπασκετ, euro, nba, νβα, φορ, ολυμπιακος, ελλαδα, χρεος, ΠΑΟΚ, γαλλια, Αννα Πρελεβιτς, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, το θεμα, γηπεδα, εθνικη, θεμα, ιβκοβιτς, κοντρα, μπαρτσελονα, μπασκετ, νβα, ονειρο, παιχνιδια, ρεαλ, τηλεοραση, alpha, nba, αγχος, αγωνες, αμερικη, αμυνα, αποκαλυψη, ατομικη βομβα, βομβα, γεγονος, γινει, γινεται, γηπεδο, γκαλης, δικη, δειχνει, δοθει, εγινε, εγγυηση, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, ειπωθει, εξι, εποχη, επιτυχια, ευρωπη, ιδια, ιδιο, ιντερνετ, υπηρχαν, υπομονη, ισχυει, υφυπουργος, διαφημιση, καφενειο, κρασι, λαθος, λεπτομερειες, λογο, μηνες, μπορεις, μυαλο, νερο, νικο, νικος γκαλης, ομαδα, παιδια, ποδοσφαιρο, πλακα, προβληματα, πρωταγωνιστες, συγκεκριμενα, συνεχεια, σκεψεις, σλουκας, σοβιετικη ενωση, σοου, σπιτι, φτανει, φορ, φτερα, φορα, χρημα, αγωνας, δημητρης, δικαιωμα, ενωση, euro, κομματι, κωστας, κωστας παπανικολαου, ομαδες, παιχνιδι, θελω να
Τυχαία Θέματα