Έπιασαν τους 100 με το ζόρι...

21:25 14/10/2013 - Πηγή: AEK365

Περισσότερο με φιλικό προετοιμασίας, παρά με ντέρμπι «αιωνίων» έμοιαζε η πρώτη φετινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Οι «παγωμένες» εξέδρες σε συνδυασμό με την αγωνιστική κατάσταση των δύο ομάδων, δεν επέτρεψαν να δούμε μπάσκετ ανάλογο της ποιότητας των δύο ομάδων και το τελικό 55-45 αποδεικνύει του λόγου το αληθές.

Ο Ολυμπιακός περισσότερο φρέσκος, ενδεχομένως πιο έτοιμος, επικράτησε

του Παναθηναϊκού με +10 , «έσβησε» στην ουσία το -2 της τιμωρίας και πλέον χρειάζεται νίκη στο ΟΑΚΑ στον δεύτερο γύρο για να «καπαρώσει» το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ, εφόσον βέβαια δεν υπάρξει άλλη απώλεια μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας.

Ο Λοτζέσκι ήταν η αποκάλυψη για τους νικητές, ενώ εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησαν οι Πρίντεζης και Σλούκας που βοήθησαν σε διαφορετικές περιόδους του παιχνιδιού. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ κακός επιθετικά (18/61 εντός πεδιάς), είχε πολλά λάθη (16) και μόλις 5 ασίστ, δείγμα της έλλειψης χημείας, δεδομένης της εποχής.

Το πιο φυσιολογικό από το να «ψάχνονται» οι παίκτες και να κάνουν παιδαριώδη λάθη σε μια τέτοια εποχή; Τόσο οι «ερυθρόλευκοι» όσο και οι «πράσινοι» αναζητούν την χημεία τους και μερικά από τα λάθη τους αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Τέσσερις φορές για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός επιχείρησε να παίξει το high - low, αλλά ισάριθμες κακές πάσες, έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να κερδίσει την κατοχή. Άλλες τόσες φορές οι πρωταθλητές Ευρώπης υποχρεώθηκαν να κάνουν επίθεση στο τέλος του χρόνου των 24΄΄ , ενώ είναι ενδεικτικό πως «επέστρεψαν» από το -4, όταν ο Σπανούλης κάθισε στο παρκέ, παραχωρώντας τη θέση του στον Λοτζέσκι...

Τον δικό του... Κάρι βρήκε ο Ολυμπιακός στο πρόσωπο του Λοτζέσκι. Παίκτης οικονομίας, που θα εκτελέσει χωρίς δισταγμό και που μπορεί να σουτάρει μετά από ντρίπλα ή μετά από πάσα. Ο Αμερικανός είχε 8 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με σχεδόν αλάνθαστα ποσοστά και ήταν η βασική αιτία που το -4 (13-9) μετατράπηκε σε +8 (22-14). Την ίδια στιγμή ήταν σαφές πως ο Παναθηναϊκός ήξερε τι ζητούσε στο παρκέ, αλλά δεν μπορούσε να το πάρει, λόγω της ανετοιμότητας κάποιων παικτών του. Για παράδειγμα, η συνεργασία Διαμαντίδη - Μαυροκεφαλίδη και τα σουτ του δεύτερου από μέση απόσταση βγήκαν, αλλά πολλά εξ αυτών ήταν απελπιστικά άστοχα...

Η εμπειρία που προσθέτει ο Φώτης φάνηκε στη φάση με τον Πρίντεζη και ήταν η αρχή για την αντεπίθεση του Παναθηναϊκού. Σαν να λέει «ξέρω τι έκανες δύο χρόνια πριν στην Κωνσταντινούπολη», ο Φώτσης τάπωσε τον αντίπαλό του σε... πρώτο χρόνο - όπως θα λέγαμε και στο βόλεϊ - αποδεικνύοντας πόσο καλά ξέρει να διαχειρίζεται την εμπειρία του.

Ταυτόχρονα, δύο... ακροβατικά του Διαμαντίδη, ένα μετά από άστοχο δίποντο, κι άλλο ένα στη λήξη του χρόνου επίθεσης που προκάλεσε μάλιστα και τα χαμόγελα του ίδιου, επέτρεψαν στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει από το -8 (22-14) και να προηγηθεί με 24-22!

Μόνο και μόνο από το γεγονός πως οι διαφορές... εξατμίζονταν μέσα σε δίλεπτα, τρίλεπτα, καθιστούσε σαφές πως οι «αιώνιοι» ήταν απροετοίμαστε για ένα τέτοιο ντέρμπι, σ' αυτή την εποχή, πόσο μάλλον που το παιχνίδι γινόταν σ' ένα «παγωμένο» γήπεδο.

Ήταν σαφές πως για να κερδίσεις ένα τόσο κακό ποιοτικά παιχνίδι χρειαζόσουν έναν καλό γκαρντ κι έναν καλό ψηλό. Ο Πρίντεζης έδωσε τους πέντε σερί πόντους που χρειαζόταν ο Ολυμπιακός, ο Λοτζέσκι συνέχισε απτόητος (14π. στο 30') και οι «ερυθρόλευκοι» πήγαν ξανά στο +5 (36-31). Για περισσότερα από τρία λεπτά, ο Παναθηναϊκό έμεινε χωρίς πόντο, καθώς δεν είχε τρόπο να απειλήσει.

Ο Μπατίστ έδειξε σε κακή κατάσταση, ο Λάσμε έκανε τρία γρήγορα - γρήγορα επιθετικά φάουλ και ο Μαυροκεφαλίδης σούταρε με 4/12 (!) μέχρι το 32'! Ετσι, οι «πράσινοι» άρχισαν να ψάψνουν τα μακρινά σουτ, αυτά δεν βγήκαν, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να φτάσει μέχρι το +9 (40-31), έχοντας μάλιστα σε πολύ κακή μέρα τον Σπανούλη (2π. ως το 33΄) και όλους τους Αμερικανούς να... περνάνε και να μην αγγίζουν.

Ο Ολυμπιακός δεν χρειαζόταν να αλλάξει πολλά, έναν επιπλέον παίκτη στην επίθεση να «έβγαζε», θα απλοποιούσε τα πράγματα. Κι έτσι κι έγινε... Ο Σλούκας με πέντε κρίσιμους πόντους, διατήρησε το προβάδισμα στο +8 (51-43) για τον Ολυμπιακό στο 37', την στιγμή που ο Παναθηναϊκός σταμάτησε κάθε λογική προσπάθεια στην επίθεση και προσπάθησε με τον Διαμαντίδη να γυρίσει στο παιχνίδι. Ο αρχηγός ήταν απελπιστικός μόνος, κατάφερε να πάει το σκορ μέχρι το -5 (46-41), αλλά από την στιγμή που η ομάδα του σούταρε με 18 στα 61 εντός πεδιάς (!), δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη.

Δεκάλεπτα: 16-13, 29-27, 44-36, 55-45.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ 3, Ντάνστον 3, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 3, Σλούκας 9, Σίμονς 2, Λοτζέσκι 14, Μπέγκιτς, Πρίντεζης 12, Μάντζαρης 7 (δεν χρησιμοποιήθηκαν Κατσίβελης, Αγραβάνης).

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Μπράμος 3, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 5, Ούκιτς 1, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 16, Γκιστ, Παππάς 6, Ματσιούλις (δεν χρησιμοποιήθηκε ο Γιάνκοβιτς).

Keywords
Τυχαία Θέματα