Νίκησε το «παράρτημα» και το… χορτάρι (VIDEO)

09:27 2/5/2015 - Πηγή: AEK365

Μπορεί να ακούγεται πολύ παράξενο στους νεότερους φιλάθλους, όμως μια νίκη της πανίσχυρης ΑΕΚ του 1993 στην έδρα της σχεδόν πεσμένης Κορίνθου (που έκτοτε δεν επέστρεψε ποτέ στην Α' Εθνική) ήταν πολύ σημαντική. Όχι μόνο επειδή έφερνε την ΑΕΚ ακόμα πιο κοντά στον τίτλο, αλλά και επειδή επετεύχθη στην έδρα μιας ομάδας σε... διατεταγμένη υπηρεσία.

Είναι γνωστό ότι η Κόρινθος αποτελούσε ένα από τα παραδοσιακά «παραρτήματα» του Παναθηναϊκού

επί Βαρδινογιάννη. Ένα χρόνο νωρίτερα, το 1992, ο τότε παίκτης της (και πρώην του Παναθηναϊκού) Σάκης Χατζηαθανασίου είχε κατηγορήσει τον τότε πρόεδρο της ΑΕΚ ότι τον είχε «πλησιάσει». Εννοείται ότι η λάσπη δεν βρήκε στόχο...

Το 1993 η Κόρινθος δεν μπορούσε να κρατηθεί στην κατηγορία. Είχε περάσει μάλιστα όλη τη σεζόν 1992-93 με έδρα τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, την οποία είχε εγκαταλείψει ο Παναθηναϊκός από το 1984. Κι όμως, όταν ήρθε η ώρα για τον αγώνα με την ΑΕΚ στις 2 Μαϊου του 1993, το γήπεδο της Κορίνθου ήταν «έτοιμο».
Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ομάδα που το επισκέφθηκε και πέρασε ένα ημίχρονο προσπαθώντας να παίξει ποδόσφαιρο στη... ζούγκλα. Το γρασίδι ήταν ακούρευτο και η μπάλα κυλούσε με δυσκολία. Το πρώτο 45λεπτο έληξε με 0-0 και η Κόρινθος απείχε πια ένα ημίχρονο από το... όνειρο (του αφεντικού της).

Η ανωτερότητα της ΑΕΚ, όμως, επιβλήθηκε. Δύο γκολ του Αλέξη Αλεξανδρή στο 51' και στο 58' έβαλαν την ομάδα του Μπάγεβιτς μπροστά στο σκορ με 0-2. Ο Σπύρος Δημόπουλος μείωσε στο 61', αλλά στη συνέχεια ο Βασίλης Δημητριάδης ανέλαβε να... αποτελειώσει τα όνειρα των γηπεδούχων. Σκόραρε στο 79' (στη φωτογραφία) και στο 85' και ο αγώνας έληξε με 1-4.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός την ίδια ώρα έχανε με 3-2 από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ (με πρωταγωνιστή τον πρώην -και μετέπειτα- παίκτη της ΑΕΚ) Ντανιέλ Μπατίστα και έμενε τέσσερις βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ. Έτσι, ακόμα και η ήττα της «Ενωσης» μία εβδομάδα μετά στην Καλαμαριά δεν ήταν αρκετή στον Παναθηναϊκό για να την φτάσει. Η ΑΕΚ τελείωσε το πρωτάθλημα με τρεις νίκες και διατήρησε την πρωτοπορία ως το τέλος.

Η σύνθεση της ΑΕΚ: Μήνου, Κοπιτσής, Μ. Παπαδόπουλος, Σταματής, Σαμπανάτζοβιτς, Παπαϊωάννου, Αλεξανδρής, Σαβέβσκι, Δημητριάδης, Τσιάρτας, Μητρόπουλος (63' Σλίσκοβιτς)

Στις 2 Μαϊου

2/5/32 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-2 (Πρωτάθλημα Ελλάδας)
2/5/71 AEK-Απόλλων Αθηνών 2-0 (Α' Εθνική)
2/5/76 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (Α' Εθνική -το γκολ του Γκουερίνο στο τέλος καταδίκασε την ΑΕΚ και έδωσε τον τίτλο στον ΠΑΟΚ)
2/5/82 AEK-Εθνικός 3-1 (Α' Εθνική)
2/5/99 Άρης-ΑΕΚ 2-0 (Α' Εθνική -τα δύο γκολ του Λιολίδη διαμόρφωσαν ένα σερί πέντε ηττών για την ΑΕΚ στην έδρα του Αρη)
2/5/10 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 2-1 (Play off -καραμπινάτη αλλοίωση αποτελέσματος από τον διαιτητή Τριτσώνη που στο 84' δεν μέτρησε καθαρό γκολ της ΑΕΚ με τον Μανωλά, καθώς... ανακάλυψε φάουλ στον Νικοπολίδη)
2/5/12 ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 1-0 (Play off -πικρή ήττα με γκολ του Σερραίου Γεωργιάδη στο 87')

Keywords
Τυχαία Θέματα