Μαζική φυγή γυναικών από την Συρία

13:27 14/1/2013 - Πηγή: AEK365

Η μη κυβερνητική οργάνωση "Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης" αναφέρει πως ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών εγκαταλείπει την Συρία με τον βιασμό να είναι ο κυριότερος λόγος για την απόφαση τους.
Όπως αναφέρει η οργάνωση: "Στη διάρκεια των ερευνών που πραγματοποίησε η IRC στο Λίβανο και την Ιορδανία, οι γυναίκες από τη Συρία δήλωσε πως οι βιασμοί είναι ο βασικός λόγος που εγκατέλειψαν μαζί με τις οικογένειές τους την πατρίδα τους. Πολλές γυναίκες και κορίτσια δήλωσαν πως δέχτηκαν επιθέσεις δημόσια ή στα σπίτια τους, συνήθως

από ένοπλους άντρες. Οι βιασμοί αυτοί, αρκετές φορές ομαδικοί, έγιναν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς τους".
Η ΜΚΟ σημειώνει πως οι βιασμοί είναι ένα "σοβαρό και ανησυχητικό φαινόμενο του πολέμου στην Συρία" ενώ οι γυναίκες που ρωτήθηκαν αποκάλυψαν πως σε ορισμένες περιπτώσεις τα θύματα απήχθησαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.
Τα θύματα που επιβιώνουν των επιθέσεων αυτών σπάνια μιλούν, "εξαιτίας των κοινωνικών κανόνων και της ατίμωσης που φέρνει ο βιασμός στα θύματα και τις οικογένειές τους", διευκρινίζει η οργάνωση.
Πολλές από τις γυναίκες που ρωτήθηκαν αποκάλυψαν πως φοβούνται αντίποινα από την πλευρά των ανδρών που τους επιτέθηκαν ή ακόμα ότι μέλη της ίδιας της οικογένειάς τους θα τις σκοτώσουν για να "ξεπλύνουν την ντροπή".
Οι γυναίκες αυτές στερούνται ιατρικής φροντίδας και ψυχολογικής στήριξης και ζουν κάτω από επικίνδυνες συνθήκες στους καταυλισμού προσφύγων. Επίσης συχνά πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, τονίζει η οργάνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα