Μακελειό στη Συρία με χημικά όπλα (ΦΩΤΟ/VIDEO+18)

19:40 21/8/2013 - Πηγή: AEK365

Κάθε πρόβλεψη ξεπερνούν οι νεκροί στη Συρία από την επίθεση με νευροτοξικά αέρια, ο αριθμός των οποίων ανεβαίνει ώρα με την ώρα στις ανακοινώσεις που εκδίδονται από οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες πληροφορίες ήλθαν διά στόματος του Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερους από για 1.300 νεκρούς. Θάνατοι έχουν αναφερθεί στις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.

Παράλληλα, σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνοντας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, νεκρούς από την

επίθεση, και θύματα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που υποφέρουν από σπασμούς και δύσπνοια. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά.

Δεν είναι στην παρούσα φάση δυνατή η πλήρης επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, πάντως το BBC αναφέρει πως βάσει πρόσθετων ελέγχων εκτιμάται πως είναι γνήσια.

Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις δηλώνουν ότι η επίθεση με χημικά όπλα σημειώθηκε στο πλαίσιο σφοδρού βομβαρδισμού στο ανατολικό προάστιο Γκούτα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανακατάληψης της περιοχής από τα χέρια των ανταρτών.

«Η επίθεση άρχισε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τεράστιος αριθμός αμάχων επλήγη από τα αέρια. Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια για να σωθούν» αναφέρει η αντιπολίτευση.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν το συριακό λαό» είπε ο Ζορζ Σάμπρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η σφαγή αυτή δίνει τη χαριστική βολή στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Όμως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν το λαό» υπογράμμισε.

Την ίδια στιγμή ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα, προκειμένου να ερευνήσει προγενέστερες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ.

Το καθεστώς Άσαντ και ο στρατός αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους επιθεωρητές.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγείρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να δηλώνει ότι εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση θα πρόκειται «για σοκαριστική κλιμάκωση στη χρήση χημικών στη Συρία».

Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Στοκχόλμη ζήτησαν να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στην ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ να μεταβούν στην περιοχή. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων «όχι μόνο θα πρόκειται για σφαγή, αλλά για θηριωδία άνευ προηγουμένου».

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε, εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία «για την υιοθέτηση μιας ξεκάθαρης απόφασης που θα βάλει τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση, ωστόσο ο Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι θεωρεί την χρήση χημικών ως «κόκκινη γραμμή».

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, δήλωσε ότι οι πληροφορίες για σημερινή επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο πρέπει να διερευνηθούν, επισημαίνοντας ότι έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

Προσοχή: Οι εικόνες ειναι σκληρές

Keywords
Τυχαία Θέματα