Λείπουν 86 νέα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ

10:42 9/2/2015 - Πηγή: AEK365

Νέες εξελίξεις έρχονται στο φως με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους του ΥΠΟΙΚ, υπάρχουν νέα ονόματα -πέρα από εκείνα που κατηγορείται ότι επιχείρησε να αφαιρέσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου- τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν για ενδεχόμενη φοροδιαφυγή και τα οποία δεν εμπεριέχονται μέσα στην αρχική λίστα που είχε στείλει στην Αθήνα

η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Τα Νέα», από την επεξεργασία των συνολικών δεδομένων και την έρευνα της Διεθνούς Ένωσης Ερευνητών Δημοσιογράφων προέκυψαν επιπλέον στοιχεία για 86 πρόσωπα ελληνικού ενδιαφέροντος με καταθέσεις χιλιάδων ευρώ στο εξωτερικό. Πρόκειται για άτομα που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν ελληνική υπηκοότητα, ωστόσο στην τράπεζα που άνοιξαν λογαριασμό δήλωσαν στοιχεία για τόπο κατοικίας σε άλλη χώρα, με αποτέλεσμα να περάσουν... απαρατήρητα κατά τη διάρκεια της αρχικής έρευνας.

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ των «Νέων» σαράντα ένας από τους Έλληνες που δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα Λαγκάρντ που εστάλη στις ελληνικές αρχές το 2010 είχαν καταθέσεις άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

- Επιχειρηματίας που φαίνεται να δραστηριοποιείται στο Βέλγιο και στην Αφρική
- Ζευγάρι Ελλήνων οι οποίοι είχαν αποσυρθεί και δηλώσει ως τόπο διαμονής το Πριγκιπάτο του Μονακό
- Επιχειρηματίας στο χώρο των ναυτιλιακών που γεννήθηκε στη Χίο
-Μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου
-Γνωστή οικογένεια εβραϊκής καταγωγής, μέλη της οποίας είχαν γεννηθεί σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη
-Εισοδηματίας εβραϊκής καταγωγής που γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και είχε βελγική υπηκοότητα
-Εισοδηματίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα εντοπίστηκε στη λίστα της Βρετανίας με 4,8 εκατ. δολάρια
-Εφοπλίστρια με καταγωγή από τη Χίο βρέθηκε στη λίστα του Μονακό με καταθέσεις 3,2 εκατομμυρίων.
-Τρία αδέρφια που έχουν γεννηθεί Ελλάδα και έχουν δηλώσει στην τράπεζα τα στοιχεία των βραζιλιάνικων διαβατηρίων τους, τα οποία μοιράζονταν καταθέσεις ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων.
-Πελάτης της HSBC με καταθέσεις άνω των 5,5 εκατ.
- Γιατρός που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη με καταθέσεις ύψους 500.000 ευρώ.

Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων καταγγέλλει ότι η HSBC Private Bank (Ελβετία) συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες της σε πελάτες που έχουν εκτεθεί από τον ΟΗΕ και από τα διεθνή μέσα για σχέσεις τους με εμπόριο όπλων, διαμαντιών του πολέμου ή για διαφθορά.
Η ισχύς του τραπεζικού απορρήτου στην Ελβετία έχει περιορισθεί , καθώς αυξήθηκε η πίεση επί των τραπεζών, καθώς πολλές κυβερνήσεις έχουν ενισχύσει τις επιχειρήσεις δίωξης της φοροδιαφυγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα