Καταστροφές σε υπό κατάληψη σχολεία

15:05 10/10/2011 - Πηγή: AEK365

Καταστροφές σημειώθηκαν σε σχολεία που τελούν υπό κατάληξη από αγνώστους. Την ίδια ώρα οι μαθητές οργανώνουν τη δράση τους και το Πανελλαδικό Συντονιστικό Όργανό τους ζητά να κλείσουν τα σχολεία από τις 19 έως 21 Οκτωβρίου.

Το Σαββατοκύριακο, μετά από 15 ημέρες κατάληψης, εκπαιδευτικοί αντίκρισαν βομβαρδισμένο τοπίο στο 5ο λύκειο Ζωγράφου. Συγκεκριμένα,

γραφεία, καρέκλες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και κάθε είδους εξοπλισμός είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ τρεις αίθουσες προκάτ του ισογείου έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Την ίδια ώρα, πέντε εξωσχολικοί - ένας 16χρονος, τρεις 17χρονοι και ένας 21χρονος -επιχείρησαν να εισέλθουν στο ενιαίο λύκειο Αρκαλοχωρίου Κρήτης, απειλώντας με απομίμηση πιστολιού μαθητές που περιφρουρούσαν την κατάληψη του σχολείου τους.

Το περιστατικό συνέβη όταν οι μαθητές προσπάθησαν να απαγορεύσουν την είσοδο των πέντε εξωσχολικών μέσα στο σχολείο. Τότε ένας 17χρονος έβγαλε από την μέση του το πιστόλι και το έστρεψε προς το μέρος 16χρονης μαθήτριας, ακουμπώντας την κάνη στο μέτωπό της.

Επικράτησε πανικός και μόλις οι μαθητές κάλεσαν την αστυνομία, οι δράστες αποχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση για να συλληφθούν λίγο αργότερα.

Στη συνέχεια αστυνομικοί διενήργησαν έρευνες στα σπίτια των δραστών όπου στο σπίτι του ενός εκ των τριών 17χρονων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα πλήρες φυσίγγιο πολεμικού όπλου, ένα φυσίγγιο κυνηγετικού όπλου, μια σιδερογροθιά, και ένας σουγιάς.

Επίσης αναζήτησαν και συνέλαβαν τις μητέρες των ανήλικων συλληφθέντων, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων.

Εν τω μεταξύ, μαθητές, εκπρόσωποι σχολείων απ' όλη τη χώρα, που συνεδρίασαν, συγκρότησαν Πανελλαδικό Όργανο Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων και αποφάσισαν να καλέσουν όλους τους μαθητές να κλείσουν τα σχολεία τους στις 19, 20 και 21 Οκτωβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργία της 19ης Οκτωβρίου, ενώ όρισαν ως «ημέρα δράσης» την 13η Οκτωβρίου, οπότε καλούν τους μαθητές να κάνουν συγκεντρώσεις έξω από όλα τα σχολεία.

Παράλληλα προτίθενται να οργανώσουν συναυλίες στις πλατείες των μεγάλων πόλεων, αθλητικά τουρνουά, ενώ κάνουν λόγο για «οργανωμένες παρεμβάσεις στις σχολικές εορτές και παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου».

Η λίστα των αιτημάτων που εξέδωσαν έχει ως εξής:

-Χρηματοδότηση τώρα των σχολείων για την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

-Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.

-Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων.

-Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία.

-Δωρεάν μετακινήσεις για όλους τους μαθητές.

-Κανένα κενό σε καθηγητές. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών.

-Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία και σε όλα τα είδη λαϊκής κατανάλωσης παντού.

-Κανείς μαθητής να μην τιμωρηθεί επειδή συμμετείχε σε αγώνες.

-Να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα