Η τελευταία σύνεντευξη του Κλαρούδα δύο μέρες πριν την παραίτηση του!

21:33 17/1/2014 - Πηγή: AEK365

Συνέντευξη στον Λουκά Μαστροδήμο

Το ότι «με την ΑΕΚ δεν πλήττεις ποτέ» είναι μια πραγματικότητα που συχνά επιβεβαιώνεται και όχι πάντα ευχάριστα. Οι σημερινές εξελίξεις στο τμήμα βόλεϊ, για παράδειγμα, ήρθαν να ταράξουν τα ύδατα ενός τμήματος που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο μαχητικότητας για το σύλλογο. Να του δείξουν και την άλλη όψη του νομίσματος- «έκπληξη».

Την Τετάρτη, λίγες ώρες πριν από την προπόνηση και το ραντεβού που θα ακολουθούσε με τη διοίκηση της ΑΕΚ,

ο Γιώργος Κλαρούδας είχε μιλήσει εκτενώς στο aek365. Στο πλαίσιο συνέντευξης που θα δημοσιευόταν αύριο, επιβεβαίωνε τους υψηλούς φετινούς στόχους, που τέθηκαν στην πορεία της χρονιάς (είσοδος στην 4άδα), αλλά και τους πιθανούς μελλοντικούς (πρωτάθλημα).

Αναφερόταν στις ημέρες της μεγάλης αγωνίας του καλοκαιριού και το χρονικό του σχεδιασμού της ομάδας. Εξηγούσε πως: «δεν έφυγα, επειδή έβλεπα ότι ο κ. Κοτσάτος και ο κ. Αλεξίου έκαναν ότι ήταν δυνατό για να αγωνιστούμε στην Α1», αλλά και επειδή οι παλιότεροι «είχαμε αγαπήσει την ομάδα, έστω και αν κάποιοι δεν ήμασταν ΑΕΚ». Δήλωνε δε ξαφνιασμένος από το κριτήριο των φιλάθλων της ομάδας, εντόπιζε τα σημαντικότερα προβλήματά της (βάθος πάγκου, ώρα προπονήσεων), μιλούσε για τους «υποτιμημένους» παίκτες του και εξέπεμπε μήνυμα αισιοδοξίας.

Δεν έκρυβε τον ενθουσιασμό του για το γεγονός πως η ομάδα απείχε μόλις δύο αγώνες (και δύο εβδομάδες) από το πρώτο της τρόπαιο. «Είναι θέμα βραδιάς», τόνιζε, εξηγώντας πως οι διαφορές των κιτρινόμαυρων με τον (γηπεδούχο) Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον Φοίνικα Σύρου δεν είναι μεγάλες, παρά το γεγονός ότι αποτολμούσε την πρόβλεψη πως ο πρωταθλητής φέτος θα είναι πιθανότατα μία από αυτές τις δύο ομάδες.

Οff the record, αναφερόταν στη σημασία και τους λόγους της επικείμενης συνάντησης με τον γενικό γραμματέα της Ερασιτεχνικής, Αλέξη Αλεξίου, ωστόσο η παραίτησή του δύο ημέρες πριν από την αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ συνιστά έκπληξη και μάλιστα δυσάρεστη. Σε επικονωνία που είχε το aek365 μαζί του στο άκουσμα του «διαζυγίου», ο πρώην τεχνικός της Ένωσης, προς τιμήν του, προτίμησε να μην αναστατώσει περισσότερο την ομάδα με δηλώσεις του πριν από τον αγώνα της Κυριακής, προτείνοντας να μιλήσει τη Δευτέρα και κάνοντας λόγο για μια απόφασή που πάρθηκε για το καλό της ΑΕΚ, καθώς δεν ήταν πλέον ψυχολογικά σε θέση να συνεχίσει στον πάγκο της.

Σταχυολογώντας τις πιο ενδιαφέρουσες ατάκες του:

-«Καταφέραμε να πάρουμε περισσότερους βαθμούς απ'ότι περιμέναμε, ανέβηκε η αυτοπεποίθησή μας, ανέβηκαν οι προσδοκίες της ομάδας και των ανθρώπων που την περιστοιχίζουν, αλλάξαμε στόχους».

-«Θα μπορούσαμε να έχουμε πάει ακόμη καλύτερα, χάσαμε ορισμένα παιχνίδια, γιατί δεν είχαμε την λύση, να μπει κάποιος και να φρεσκάρει την ομάδα όταν έπεφτε η απόδοσή μας. Τώρα, έχοντας ένα πιο εύκολο πρόγραμμα, ευελπιστούμε ότι θα κάνουμε ακόμη καλύτερη πορεία».

-«Πιστεύω πως θα κυνηγήσουμε τον μεγάλο μας στόχο, που είναι η είσοδος στην 4άδα. Όχι ότι μια 5η ή 6η θέση θα είναι αποτυχία για μια νεοφώτιστη ομάδα με τις συνθήκες που φτιάχτηκε και παίζει στην Α1. Αλλά και με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τώρα.

Μπορεί να κάνουμε προπόνηση σε ένα πολύ ωραίο γήπεδο, αλλά την κάνουμε σε ακατάλληλη ώρα, στις 2 το μεσημέρι. Έτσι, δεν μπορώ να προσθέσω ώρες το πρωί, όπως κάνουν οι άλλες ομάδες, που έχουν διπλές προπονήσεις, και μ' αυτόν τον τρόπο μπορούν και κάνουν και παραπάνω πράγματα στο γήπεδο από εμάς. Ακόμη και τα βάρη πρέπει να τα κάνουμε κολλητά, χωρίς να υπάρχει χρόνος ξεκούρασης από την προπόνηση. Επίσης, το γήπεδο είναι αρκετά μακριά από την παραδοσιακή έδρα μας. Αν παίζαμε στην Νέα Φιλαδέλφεια, το γήπεδο θα γέμιζε ασφυκτικά σε κάθε παιχνίδι, ενώ στην Γλυφάδα δεν συμβαίνει αυτό. Πάντως, έχουμε προσαρμοστεί στις συνθήκες και παλεύουμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

-«Είδαμε ότι μπορούμε να "χτυπήσουμε" 4άδα, γιατί οι περισσότερες ομάδες δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Βέβαια, αν μπούμε στην 4άδα, πάλι οι στόχοι θα ανανεωθούν. Πάλι παίζεις με τις πιθανότητες που έχεις, ενώ υπάρχει και ο κόσμος δίπλα μας. Είναι μεγάλο όπλο μια ομάδα να διαθέτει φανατικό κοινό, πολυάριθμο, που συμμετέχει και βοηθά και δυσκολεύει τον αντίπαλο».

-«Έχω εκπλαγεί από την αντίληψη των πραγμάτων που έχουν αρκετοί φίλοι της ΑΕΚ. Παρακολουθούν από κοντά βόλεϊ και το καταλαβαίνουν σε τεχνικό επίπεδο, παρότι είναι ένα δύσκολο άθλημα. Ο κόσμος της ΑΕΚ όμως έχει μάθει με τα χρόνια, και με τους άντρες και με τις γυναίκες, έρχεται συνέχεια πιο κοντά μας και αυτό είναι ότι καλύτερο για εμάς».

- «...αυτοί οι άνθρωποι (Κοτσάτος, Αλεξίου), όπως το αντιλαμβάνομαι, θέλουν να πάνε την ομάδα πολύ ψηλά από του χρόνου, που θα έχουμε καλύτερες συνθήκες, που θα ξέρουμε τι μας γίνεται, και θα μπορούμε να επιλέξουμε από νωρίς παίκτες».

- «Είναι νωρίς ακόμη (για τα πλάνα της νέας σεζόν). Γενικά, όμως, είμαι από τους προπονητές που δεν θέλουν να κάνουν μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ, δεν θέλω να βαδίζω στο άγνωστο, γι'αυτό οι επιλογές μου πολλές φορές είναι από παίκτες που ξέρω και εκτιμώ. Επίσης, δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει κάθε χρόνο μια ομάδα να αλλάζει στο 80% ή εξ ολοκλήρου, γιατί αυτό δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Ναι μεν συνέβη φέτος αυτό για συγκεκριμένους λόγους, όμως μ' αρέσει να δουλεύω με τους ίδιους παίκτες, να τους βλέπω να ανεβαίνουν σταδιακά και να το καρπώνεται αυτό η ομάδα. Θέλω το δέσιμο, τη χημεία. Μην τα ψάχνουμε αυτά κάθε χρόνο με καινούριους παίκτες ή με επιλογές ρίσκου και ότι συνεπάγονται αυτές. Βέβαια, όταν ο στόχος της ομάδας του χρόνου μπορεί να είναι το πρωτάθλημα, αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν κάποιες αλλαγές προς το καλύτερο. Αλλά δεν θα αλλάξει όλη η ομάδα. Αυτό το απεχθάνομαι ως προοπτική».

-«Έχουμε πάρει παίκτες που είναι υποτιμημένοι. Υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να έχουμε πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ για να τους φέρουμε. Η δικιά μου η δουλειά είναι να βγάζω το καλύτερο από τον καθένα. Νομίζω σε μεγάλο βαθμό έχει συμβεί αυτό το πράγμα και έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα που όλοι λένε τα καλύτερα λόγια. Άνθρωποι του χώρου, προπονητές, παίκτες, παράγοντες, αλλά και φίλοι της ΑΕΚ και αντιπάλων μας που αναγνωρίζουν ότι το χαρακτηριστικό μας είναι η μαχητικότητα, ότι είμαστε σκληρή ομάδα, ανταγωνιστική, ότι παίζουμε αυτό που μπορούμε».

- «Προσωπικά, είπα να κάνω υπομονή, να μην πάω κάπου αλλού, επειδή έβλεπα ότι οι άνθρωποι που είχαν αναλάβει, ο κ. Κοτσάτος και ο κ. Αλεξίου, ήθελαν τη συμμετοχή της ΑΕΚ στην Α1 και έκαναν ότι ήταν δυνατό για να συμβεί αυτό.

Ή θα έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα, ένας διακανονισμός, να κοπούν κάποια χρήματα για να συμμετάσχει η ομάδα στην Α1 ή -αν περνούσαν κάποια χρόνια- δεν θα μπορούσε ποτέ ξανά να συμμετάσχει στην Α1, καθώς τα χρέη από 600 χιλιάδες ευρώ θα γίνονταν ίσως και 1,5 εκατομύριο με τις προσαυξήσεις. Άρα νομίζω ότι ήταν μονόδρομος».

-«Πρόσπαθησα κάποια παιδιά που ήταν στην ομάδα και τα ήθελα και για αυτήν την χρονιά να τα κρατήσω "ζεστά"», αλλά από την άλλη δεν ήθελα να... τους πάρω και στον λαιμό μου και κάποια στιγμή να βρεθούν κι αυτά χωρίς ομάδα. Τους εξήγησα τι συνέβαινε και έπρεπε να πάρουν τις αποφάσεις μόνοι τους. Πολλά παιδιά, είχαμε δεθεί και με τον κόσμο της ΑΕΚ, βλέπαμε ότι ήταν κοντά μας, μας ακολουθούσε παντού. Στην Ορεστιάδα, για παράδειγμα, είχαν έρθει φίλαθλοι από το Άργος και από πολλά μέρη της Ελλάδας, μας συμπαραστέκονταν, είχαμε αγαπήσει την ομάδα, έστω και αν κάποιοι δεν ήμασταν ΑΕΚ. Έτσι, είπαμε να περιμένουμε... Ειδικά ο Ηρακλής Παπαδόπουλος και ο Κρέτσης ήταν παιδιά που είχαν προτάσεις από πολλές ομάδες (Αλεξίου και Ρουμελιωτάκης οι άλλοι δύο)».

-«Δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να γίνει αντιληπτό αυτό από μένα (αν οι παίκτες παίζουν και για τον προπονητή τους). Παίζουν πρωτίστως για τον εαυτό τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καλοί αθλητές έχουν έναν υπέρμετρο εγωισμό , αναζητούν την επιβεβαίωση. Μετά είναι η ομάδα. Αν μέσα σε αυτό, την ομάδα, περιλαμβάνεται και ο προπονητής, υπάρχει δηλαδή αγαστή σχέση με τους παίκτες, αυτό βγαίνει και μέσα από το αποτέλεσμα. Σε εμάς υπάρχει μια κοινή προσπάθεια για το καλό της ομάδας, αλλά παίζει ρόλο και ο καλώς εννοούμενος εγωισμός του αθλητή».

-« Δε νομίζω, όχι (αν είναι φαβορί ο Ολυμπιακός για τον τίτλο). Έβγαλε ένα πρόβλημα τραυματισμού με τον Κοκκινάκη, που χάνει τη σεζόν, έχει ντεφορμέ κάποιους παίκτες-κλειδιά, όπως ο Χριστοφιδέλης και ο Καλντέιρα, έχει θέματα Ιορντάνοφ, που καταπονείται, κι εκτιμώ ότι το έργο του είναι πολύ δύσκολο, αν δεν γίνουν αλλαγές στο ρόστερ. Βλέπω να γίνεται κάποια έκπληξη από επαρχειακή ομάδα φέτος...».

- «Είναι δύο παιχνίδια (για το Λιγκ Καπ) που δίνουν δυνατότητες στα αουτσάιντερ, όπως είμαστε εμείς και η διαφοροποιημένη Λαμία, να κάνουν την έκπληξη. Η Αλεξανδρούπολη έχει τον πρώτο λόγο, γιατί παίζει μπροστά στο κοινό της, σε ένα γήπεδο στο οποίο προπονείται και το ξέρει. Όμως, ένα παιχνίδι είναι, αν εμείς είμαστε σε καλή ημέρα, μπορούμε να νικήσουμε. Δεν έχουμε πολύ μεγάλη διαφορά αγωνιστικά. Μπορούμε να κερδίσουμε, επίσης, και τη Σύρο, που χάσαμε μεν εύκολα στην έδρα της, αλλά τώρα θα είναι τελείως διαφορετικά τα δεδομένα. Όλες οι ομάδες έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους, το θέμα είναι σε τι βραδιά θα συναντηθούμε».

-«Ναι, ναι, σίγουρα (αν τον «ιντριγκάρει» ο θεσμός)! Είναι σοβαρός, η ΕΣΑΠ του δίνει βαρύτητα, θέλει να τον ενισχύσει κι άλλο, συμμετέχουν οι καλύτεροι και είναι πολύ σημαντικό για μια νεοφώτιστη ομάδα να διεκδικεί τρόπαιο».

Keywords
Τυχαία Θέματα