Η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στο Παρίσι και η άνοδος της ακροδεξιάς

10:35 31/3/2014 - Πηγή: AEK365

Την πρώτη γυναίκα δήμαρχο στην ιστορία του αποκτά το Παρίσι, καθώς η Αν Ινταλγκό (ΦΩΤΟ) του Σοσιαλιστικού Κόμματος φέρεται να επικρατεί με 54,5%, σύμφωνα εκτιμήσεις των ινστιτούτων Ifop και SAS για το τηλεοπτικό δίκτυο i-Télé.

«Είμαι η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού. Έχω επίγνωση της πρόκλησης» δήλωσε η Ινταλγκό στον επινίκιο λόγο της.

Την ίδια ώρα ωστόσο, η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου θριαμβολογεί μετά και το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία,

εκτιμώντας ότι το κόμμα της επικράτησε σε τουλάχιστον 14 πόλεις.

Μεγάλες είναι οι απώλειες των σοσιαλιστών της κυβέρνησης με πολλούς να εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε ανασχηματισμό.

Ο πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό παραδέχτηκε ότι το σοβαρό πλήγμα που υπέστησαν στις δημοτικές εκλογές οι σοσιαλιστές του κυβερνώντος κόμματος ήταν μια αποτυχία για την κυβέρνηση και υποσχέθηκε ότι αυτό το «σαφές μήνυμα» θα «εισακουστεί πλήρως».

Η BVA εκτιμά ότι πάνω από 100 πόλεις με πληθυσμό άνω των 10.000 περνούν στους Συντηρητικούς, ένα αποτέλεσμα που σχεδόν εκμηδενίζει τα κέρδη των Σοσιαλιστών από τις δημοτικές εκλογές του 2008.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN) Φλοριάν Φιλιπό, το ακροδεξιό κόμμα είχε «τις υψηλότερες επιδόσεις στην ιστορία του στις δημοτικές εκλογές», δήλωσε .

Το FN επικράτησε σε «τουλάχιστον έξι πόλεις», μεταξύ τους η Μπεζιέ (νοτιοδυτική Γαλλία) και η Φρεζύς (νότια) δήλωσε η πρόεδρός του Μαρίν Λεπέν.

Σύμφωνα όμως με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε αργότερα το υπουργείο Εξωτερικών, το FN κέρδισε σε 14 ή 15 πόλεις με περισσότερους από 9.000 κατοίκους.

Η προσέλευση των ψηφοφόρων περιορίστηκε στο ιστορικό χαμηλό του 63,5%, και οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η χαμηλή συμμετοχή θα ευνοούσε την ακροδεξιά.

Keywords
Τυχαία Θέματα