Η επιστροφή του Γκέκου το 1991

16:32 16/2/2015 - Πηγή: AEK365

Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει σε λίγες ώρες (16/2, 19:00) τον Παναθηναϊκό στην κοινή έδρα τους, το ΟΑΚΑ, για την 16η αγωνιστική της Basket League ΣΚΡΑΤΣ και από τους αγώνες του αθηναϊκού ντέρμπι που έμειναν στην ιστορία ήταν η επιστροφή του Μηνά Γκέκου στο «Γεώργιος Μόσχος» για πρώτη φορά ως αντιπάλου της Ένωσης.

Το καλοκαίρι

του 1991 και μετά από 15 χρόνια παρουσίας στην ΑΕΚ, στα περισσότερα εκ των οποίων ήταν αρχηγός της ομάδας, ο Μηνάς Γκέκος... γύρισε σελίδα στην καριέρα του. Ένα χρόνο πριν μείνει ελεύθερος (με βάση την τότε νομοθεσία περί 12 συνεχόμενων χρόνων παρουσίας και συμπλήρωσης 32 ετών), φόρεσε την φανέλα του Παναθηναϊκού, με την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης της Ένωσης, η οποία εισέπραξε 35 εκατομμύρια δραχμές, σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο της εποχής.

Η παραχώρηση του Γκέκου στον Παναθηναϊκό, ο οποίος με τους Παύλο και Θανάση Γιαννακόπουλο στο «τιμόνι» τότε βρισκόταν στην δημιουργία της ομάδας που κατέκτησε τίτλους στον ευρωπαϊκό και ελληνικό χώρο τα επόμενα χρόνια, ενώ οι Σωκράτης Κόκκαλης, Γιάννης Ιωαννίδης... αφύπνιζαν τον «κόκκινο γίγαντα» Ολυμπιακό, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φίλων της Ένωσης. Η κλήρωση του Πρωταθλήματος της σεζόν 1991-92 έφερε την ΑΕΚ να υποδέχεται τον Παναθηναϊκό μόλις στην 2η αγωνιστική της Α1, το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 1991.

Ο Μηνάς Γκέκος μόλις έκανε την εμφάνιση του με την φανέλα των «πρασίνων» στο «Γεώργιος Μόσχος» και αποθεώθηκε από τους φίλους της ΑΕΚ. Σε αντίθεση με τον Γκέκο στο γήπεδο δεν εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τάκης Δημητρακόπουλος, ο οποίος μια εβδομάδα νωρίτερα είχε αποδοκιμαστεί από τους φίλους της ΑΕΚ που βρέθηκαν στο Περιστέρι για την αναμέτρηση της πρεμιέρας του Πρωταθλήματος κόντρα στην τοπική ομάδα.

Ο Μηνάς Γκέκος πριν τον αγώνα είχε δηλώσει ότι: «Ποντάρω στην προσαρμοστικότητα μου». Και όντως αυτό το στοιχείο του χαρακτήρα του τον βοήθησε να κάνει εξαιρετική εμφάνιση και να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην νίκη με 79-77, πετυχαίνοντας 23 πόντους. Άξιοι συμπαραστάτες του ήταν ο Αντόνιο Ντέιβις, που έκανε μεγάλη καριέρα στο ΝΒΑ στην συνέχεια και ο μόλις 17 ετών Φραγκίσκος Αλβέρτης. Από την ΑΕΚ προσπάθησαν περισσότερο ο Τόμας Τζόρνταν, ο Κώστας Παταβούκας και ο Φώτης Κατσικάρης, σήμερα προπονητής της Εθνικής ομάδας, για τον οποίο ο αείμνηστος Κρέζιμιρ Τσόσιτς, προπονητής της Ένωσης, δήλωσε ότι η αποβολή του με 5 φάουλ κόστισε την νίκη στην ομάδα του.

Μετά το τέλος της συνάντησης, το πρόσωπο του αγώνα, Μηνάς Γκέκος, στάθηκε μπροστά στην κάμερα του Mega, για να κάνει δηλώσεις. Κάποιοι φίλοι της Ένωσης, που βρίσκονταν κοντά στις θέσεις των επισήμων, τον αποδοκίμασαν και του πέταξαν αντικείμενα. Ο Γκέκος τους «απάντησε»: «Τι τα λέτε σε μένα, εκεί είναι η διοίκηση που με πούλησε. Πείτε τα σ' αυτούς».

Το απόγευμα στο «Γεώργιος Μόσχος» εξελίχθηκε σε... διαδήλωση κατά της διοίκησης του Δημητρακόπουλου. Οι λίγες αποδοκιμασίες εναντίον του Γκέκου μετατράπηκαν σε έντονες εναντίον του προέδρου της ΑΕΚ και το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: «Συρτέξ παραιτήσου». Κάτι που έγινε άμεσα, καθώς ο Δημητρακόπουλος ανακοίνωσε μετά από λίγες ώρες την παραίτηση του από την προεδρία της Ένωσης. Η... ειρωνεία; Ο Δημητρακόπουλος ήταν από τους πρωταγωνιστές της δημιουργίας του «Γεώργιος Μόσχος» και της λύσης του προβλήματος γηπέδου της ΑΕΚ.

AEK (Τσόσιτς): Παταβούκας 16 (6/6 β., 2/7 διπ., 2/9 τριπ., 6 α., 3 κλεψ.), Παπασαράντου 8 (1), Κατσικάρης 13 (2/4 διπ., 3/4 τριπ.), Πανταζής 2, Μπάλκλεϊ 2, Αριδάς 2, Ποδαράς, Τζόρνταν 24 (3/5 β., 9/12 διπ., 1/2 τριπ., 5-0 ριμπ., 4 λ.), Κουντουράκης 10 (1/2 β., 3/4 διπ., 1/1 τριπ.).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Παβλίσεβιτς): Σκροπολίθας 2, Γκέκος 23 (10/12 β., 5/11 διπ., 1/2 τριπ.), Ανδρίτσος 10 (2/3 β., 1/2 διπ., 2/2 τριπ.), Οικονόμου 4, Πεδουλάκης 7, Παπαπέτρου 6, Ντέιβις 15 (3/9 β., 6/8 διπ., 9-1 ριμπ.), Αλβέρτης 6, Καλαμπάκος 6.

Πηγή: esake.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα