Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε κυβερνητικό κτίριο στο Ντονέτσκ

21:06 6/4/2014 - Πηγή: AEK365

Φιλορώσοι διαδηλωτές εισέβαλαν σήμερα, Κυριακή, στην έδρα της επαρχιακής διοίκησης στην πόλη Ντονέτσκ, στη ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Ανάλογες κινήσεις επιχειρήθηκαν και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, όπως στο Λουχάνσκ, όπου φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ

Τουρτσίνοφ ακύρωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία για να χειριστεί την κατάσταση.

Στο Ντονέτσκ περισσότερα από 2.000 άτομα διαδήλωσαν κοντά στο κτίριο το οποίο φυλασσόταν από την αστυνομία. Στο τέλος της συγκέντρωσης περίπου 150 άτομα αποσπάστηκαν από τη διαδήλωση για να επιτεθούν στο κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από την αστυνομία, ωστόσο περίπου 50 εξ αυτών κατάφεραν να εισβάλουν στο κτίριο. Οι διαδηλωτές κατέβασαν την ουκρανική σημαία από το δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της μια ρωσική σημαία.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Ντονέτσκ, ρωσική πόλη», «Δώστε μας δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία και την επανασύνδεση με τη Ρωσία ή «Έξω το ΝΑΤΟ».

Διαδηλώσεις φιλορώσων πραγματοποιήθηκαν σήμερα και σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας και επιχειρήθηκαν ανάλογες κινήσεις. Στο Λουχάνσκ οι διαδηλωτές κατέλαβαν την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Κατόπιν αυτών, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη Δευτέρα στη Λιθουανία, προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσεν Αβάκοφ δήλωσε ότι η κατάσταση σύντομα θα τεθεί υπό έλεγχο, χωρίς βιαιότητες και αιματοχυσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα