Ερντογάν: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας ο σιωνισμός

16:24 1/3/2013 - Πηγή: AEK365

Έντονες επικρίσεις δέχεται ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για δήλωση που έκανε σε φόρουμ του ΟΗΕ ότι ο σιωνισμός αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Ο τούρκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «Όπως ο σιωνισμός, ο αντι-σημιτισμός και ο φασισμός, έτσι και η ισλαμοφοβία θεωρείται έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Οι δηλώσεις προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκάλεσε τα σχόλια «σκοτεινά και ψευδή, τέτοια που θεωρούσαμε ότι είχαν

εκλείψει από αυτό τον κόσμο».

Ο Τζον Κέρι, δήλωσε ότι θα αναφερθεί στο θέμα όταν συναντηθεί με τον τούρκο ηγέτη την Παρασκευή. Ο Τζ.Κέρι βρίσκεται στην Άγκυρα για συνομιλίες σχετικά με την κρίση στη Συρία.

«Είναι ιδιαίτερα προσβλητικό το να αποκαλείται ο σιωνισμός έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» είπε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Έχει πράγματι διαβρωτικές συνέπειες» στις διμερείς σχέσεις, συνέχισε. «Προφανώς, διαφωνούμε βαθιά με αυτή την άποψη».

«Είμαι βέβαιος ότι ο υπουργός (σ.σ. Εξωτερικών) θα εκφράσει με σαφήνεια το πόσο θορυβήθηκε όταν άκουσε την δήλωση αυτή» πρόσθεσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τόμι Βιέτορ, δήλωσε ότι «ο χαρακτηρισμός του σιωνισμού ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας είναι προσβλητικός και λάθος».

Το γραφείο του ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο Μπαν Γκι-μουν άκουσε τα σχόλια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (τα οποία τού μεταφέρθηκαν μέσω μεταφραστή) και δήλωσε ότι «είναι ατυχές που τέτοια βλαβερά και διχαστικά σχόλια ειπώθηκαν σε συνάντηση με θέμα την υπεύθυνη ηγεσία».

Keywords
Τυχαία Θέματα