Επιτάφιος έπειτα από δεκαετίες στην Αμμόχωστο

21:52 16/4/2014 - Πηγή: AEK365

Πρώτη φορά μετά από 55 χρόνια θα ακουστεί ο Επιτάφιος Θρήνος τη Μεγάλη Παρασκευή στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Στο ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στη μεσαιωνική πόλη, ναού έχει τοποθετηθεί το κουβούκλιο του Επιταφίου, το οποίο θα στολίσουν με άνθη εκτοπισμένες γυναίκες από την Αμμόχωστο.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Θεία Λειτουργία τελείται στο ναό με άδεια του τουρκοκυπριακού καθεστώτος.

Της ακολουθίας του Επιταφίου θα προαστεί ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας-Αμμοχώστου Βασίλειος. Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός, σε συνέντευξη

Τύπου, χαρακτήρισε το γεγονός «πολύ σημαντικό, τόσο από εκκλησιαστικής πλευράς, όσο και γενικότερα». Είπε επίσης ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ θα παραστεί και σημαντικός αριθμός ξένων πρέσβεων.

«Στόχος μας», τόνισε, «είναι μια ενωμένη Κύπρος, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα έχουν κοινούς οραματισμούς [...] Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε να συμβιώσουμε ειρηνικά και να κλείσουμε αυτή την πληγή» ανέφερε.

Ο κ. Γαλανός ευχαρίστησε τις ομάδες δικοινοτικής πρωτοβουλίας Famagusta Initiative και «Αμμόχωστος, η πόλη μας» για τη θέληση που έδειξαν στη διοργάνωση της ακολουθίας του Επιταφίου. Επίσης, ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο συνάδελφό του, Οκτάϊ Καγιάλπ, για την υποστήριξη του.

Εκ μέρους του Μητροπολίτη Κωνσταντίας μίλησε ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος, ο οποίος επεσήμανε ότι η ακολουθία του Επιταφίου θα πρέπει να κρατηθεί μέσα σε εκκλησιαστικά πλαίσια.

Οι οργανωτές αναμένουν πέραν των 3.000 προσκυνητών στην ακολουθία του Επιταφίου. Ο Παύλος Ιακώβου από την ομάδα «Αμμόχωστος, η πόλη μας» δήλωσε ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί 20 λεωφορεία από όλες τις πόλεις.

Το ΡΙΚ ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει απευθείας την ακολουθία του Επιταφίου από τον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Εξορινού. Παρόμοια ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΝΤ1-Κύπρου. Τα δύο κανάλια αποφάσισαν να συνεργαστούν για τη σχετική κάλυψη.

(Φωτογραφία από την πρώτη λειτουργία στο ναό μετά από 55 χρόνια το Δεκέμβριο)

Keywords
Τυχαία Θέματα