Ελλάδα-Γερμανία: Το ντέρμπι του χρέους

16:02 21/6/2012 - Πηγή: AEK365

Παρά την προσπάθεια των Ελλήνων αθλητών να ξεχωρίσουν τον αυριανό αγώνα μεταξύ Ελλάδας-Γερμανίας από τα πολιτικά, οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή τους.

Χαρακτηριστικό είναι το αφιέρωμα που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο οποίο χαρακτηρίζει την αυριανή αναμέτρηση ως «το ντέρμπι του χρέους», αλλά δεν σταματά εκεί.

Το AFP παραλληλίζει το ματς της εθνικής με τα «πάντσερ» με ιστορικές ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις που είχαν πολιτικές διαστάσεις.

Ως τέτοιους αγώνες αναφέρει:

- Δυτική Γερμανία-Ουγγαρία

3-2 (Τελικός Μουντιάλ 1954): Η επιστροφή των Γερμανών στο διεθνές ποδόσφαιρο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνδυάζεται με έναν απροσδόκητο θρίαμβο απέναντι στη θρυλική «αράντσιπατ» του Φέρεντς Πούσκας. Οι Μαγυάροι είχαν επικρατήσει 8-3 στην αναμέτρηση των δύο ομάδων στην Α΄ φάση της διοργάνωσης, ενώ στον τελικό προηγήθηκαν 2-0 μόλις στο 8ο λεπτό.

- Ανατολική Γερμανία-Δυτική Γερμανία 1-0 (Μουντιάλ 1974): Στις 22 Ιουνίου 1974, ακριβώς 38 χρόνια πριν την αυριανή αναμέτρηση, τα δύο γερμανικά κράτη που προέκυψα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο τίθενται για πρώτη και μοναδική φορά αντιμέτωπα, σε ένα ματς που συμβόλιζε τη σύγκρουση των δύο στρατοπέδων του «ψυχρού πολέμου». Η Ανατολική Γερμανία έκανε την έκπληξη και πήρε τη νίκη, όμως η Δυτική Γερμανία ήταν αυτή που έφτασε στην κατάκτηση του τροπαίου.

- Αργεντινή-Αγγλία 2-1 (Προημιτελικός Μουντιάλ 1986): Η αναμέτρηση που έμεινε στην (ποδοσφαιρική) ιστορία για το «χέρι του θεού», ήταν η πρώτη συνάντηση των δύο ομάδων μετά τον πόλεμο των Φόκλαντ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα, που είχε καταλήξει σε συντριβή της Αργεντινής. Η παρέα του Ντιέγκο Μαραντόνα πήρε μία μικρή (αθλητική) ρεβάνς, στο δρόμο για την κατάκτηση του τροπαίου στο Μεξικό.

- Ιρλανδία-Αγγλία 1-0 (EURO 1988): Κάτι παραπάνω από μία νίκη, ένας εθνικός θρίαμβος για τους Ιρλανδούς απέναντι στη «μισητή» Αγγλία. Στην παρθενική συμμετοχή τους σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, οι Κέλτες επικράτησαν κι έστειλαν... σπίτι τους τα «τρία λιοντάρια» που είχαν πάει στη Γερμανία ως ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

- Ιράν-ΗΠΑ 2-1 (Μουντιάλ 1998): Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες από το 1979, όταν στο Ιράν επικράτησε η Ισλαμική Επανάσταση. Για την αραβική χώρα, οι ΗΠΑ αποτελούν πάντα το «κόκκινο πανί» και η νίκη στο συγκεκριμένο αγώνα πανηγυρίστηκε δεόντως. Πάντως, η εικόνα των 22 ποδοσφαιριστών, με λουλούδια στα χέρια, να φωτογραφίζονται αγκαλιασμένοι πριν την έναρξη, προσέδωσε στην αναμέτρηση τον χαρακτηρισμό του «αγώνα της ειρήνης»

Keywords
Τυχαία Θέματα