Εκτελέστηκε Ιρανός ποιητής και ακτιβιστής

21:49 7/2/2014 - Πηγή: AEK365

Ο Ιρανός ποιητής και ακτιβιστής Χασέμ Σαμπανί εκτελέστηκε μαζί με 14 ακόμα άτομα τον περασμένο Ιανουάριο, με κατηγορίες που συμπεριλάμβαναν «πόλεμο κατά του Θεού», σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε σήμερα το Radio Free Europe.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Σαμπανί απαγχονίστηκε στις 27 Ιανουαρίου μετά από πρόταση του προέδρου Χασάν Ρουχανί, η οποία εγκρίθηκε. Η οργάνωση Freedom

House δήλωσε στις 5 Φεβρουαρίου ότι ο Σαμπανί υποβλήθηκε σε σκληρά βασανιστήρια και σε ανακρίσεις κατά τη διάρκεια των τριών χρόνων που πέρασε στη φυλακή.

Η Human Rights Voices αναφέρθηκε επίσης στην εκτέλεση, γράφοντας: «Για όσους τον γνώριζαν, ο Χασέμ Σαμπανί ήταν ένας άνθρωπος της ειρήνης και της κατανόησης που αγωνιζόταν για την επέκταση της ατομικής ελευθερίας μέσα σε ένα δεσποτικό σύστημα...».

Σε μια από τις επιστολές του από τη φυλακή, η οποία διατίθεται από την οικογένειά του, ο Σαμπανί έγραψε ότι δε θα μπορούσε να έχει παραμείνει σιωπηλός στα «ειδεχθή εγκλήματα κατά των Αχβάζι που διαπράττονται από τις ιρανικές αρχές, ειδικότερα κατά των αυθαίρετων και άδικων εκτελέσεων. Έχω προσπαθήσει να υπερασπιστώ το νόμιμο δικαίωμα του κάθε λαού σε αυτόν τον κόσμο το οποίο είναι το δικαίωμα να ζει ελεύθερα με πλήρη πολιτικά δικαιώματα. Ενάντια σε όλες αυτές τις αθλιότητες και τις τραγωδίες, δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ ένα όπλο για την καταπολέμηση αυτών των φρικτών εγκλημάτων, εκτός από την πείνα».

Keywords
Τυχαία Θέματα