Εκλογές ως τον Ιούνιο στην Αίγυπτο

23:15 22/11/2011 - Πηγή: AEK365

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κανονικά τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου και οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2012, υπόσχεται τώρα το κυβερνών Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, όπως αναφέρουν πολιτικοί. Ουσιαστικά, το Συμβούλιο υποχώρησε στα αιτήματα των διαδηλωτών που κατακλύζουν για άλλη μία ημέρα την πλατεία Ταχρίρ

στο Κάιρο χωρίς ωστόσο να τα ικανοποιήσει στο σύνολό τους. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν σθεναρά τις προτάσεις και εξακολουθούν να ζητούν, όπως κάνουν εδώ και μέρες, άμεση πολιτειακή αλλαγή.

Η κυβερνούσα αρχή φέρεται να συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας εντός των ημερών και σε ταχύτερη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών. Πάντως στη σύσκεψη δεν μετείχαν όλα τα κόμματα από τα δεκάδες που σκοπεύουν να κατέλθουν στις προσεχείς εκλογές, πάντως πήραν μέρος οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι που θεωρείται ότι θα κερδίσουν.

Επιπλέον, το Συμβούλιο αποδέχτηκε την παραίτηση σύσσωμης της κυβέρνησης του Εσάμ Σαράφ που είχε υποβληθεί από την Κυριακή αλλά δεν είχε γίνει εξαρχής δεκτή. Ακόμη δέχτηκε να απελευθερώσει τους κρατούμενους που συνελήφθησαν από το Σάββατο.

Σε ό,τι αφορά την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, ένα από τα πειστικότερα αιτήματα των διαδηλωτών, το Συμβούλιο υπόσχεται να παραδώσει την εξουσία του σε κυβέρνηση ως την 1η Ιουλίου 2012.

Αρχικά, οι προεδρικές εκλογές είχαν προγραμματιστεί μάλλον αόριστα για το τέλος του 2012 ή τις αρχές του 2013, σχεδόν δύο χρόνια μετά την επανάσταση που προκάλεσε την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
Παραταύτα, η είδηση της παραίτησης δεν έγινε αποδεκτή από τους χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ οι οποίοι απαιτούν ανοιχτά την αποχώρηση του επικεφαλής του Συμβουλίου, στρατάρχη Χουσεΐν Ταντάουι, και επί 20 χρόνια υπουργό Άμυνας.

«Δεν φεύγουμε εμείς, να φύγει αυτός», φωνάζουν αψηφώντας τα δακρυγόνα και την καταστολή. Επιμένουν ότι το Συμβούλιο πρέπει να παραδώσει αμέσως όλη την εξουσία την οποία ασκεί από τις 11 Φεβρουαρίου, μετά την πτώση του Μουμπάρακ.

Από το Σάββατο, οπότε ξέσπασαν σφοδρότατες συγκρούσεις με την αστυνομία (και όπως καταγγέλλουν διαδηλωτές παρακρατικούς), έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36 διαδηλωτές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ έχουν τραυματιστεί πάνω από 2000. Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι τους χτυπούν με πλαστικές σφαίρες και, σε πολλές περιπτώσεις, πραγματικά πυρά.

Αφορμή υπήρξε η πρόταση του κυβερνητικού συμβουλίου, το οποίο γενικά θεωρούνταν ότι ήταν κάτω από την επιρροή του Στρατιωτικού Συμβουλίου, να προστατευτεί ο στρατός από τον έλεγχο των εκλεγμένων πολιτικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα