Χωρίς πολεμικό... αέρα οι διαδηλώσεις στην Βραζιλία

14:26 24/6/2013 - Πηγή: AEK365

Ηρεμία επικράτησε για πρώτη βραδιά στη Βραζιλία μετά από μία εβδομάδα τεράστιων διαδηλώσεων με εντάσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας. Ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι έλειψαν οι διαμαρτυρίες το βράδυ της Κυριακής, απλώς αυτές έγιναν σε πιο ειρηνικό κλίμα.

Χιλιάδες κόσμου βγήκαν ξανά στο Ρίο ντε Ζανέιρο, εκατοντάδες στη Φορταλέζα, αλλά δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τη νύχτα προς Δευτέρα, περίπου 4.000 άτομα διαδήλωσαν στις παραλιακές λεωφόρους πάνω από την

Κοπακαμπάνα και την Ιπανέμα. Μερικές εκατοντάδες βγήκαν ξανά στους δρόμους στη Φορταλέζα, όπου τις προηγούμενες νύχτες είχαν σημειωθεί επεισόδια.

Το κλίμα στις διαδηλώσεις ακολούθησε την πορεία του Σαββάτου, οπότε και οι συγκρούσεις είχαν αρχίσει να μειώνονται. Την περασμένη εβδομάδα, οι πορείες είχαν «φουσκώσει» με αποκορύφωμα τη νύχτα της Πέμπτης, οπότε και ένα εκατομμύριο Βραζιλιάνοι σε ουσιαστικά κάθε πόλη της χώρας βγήκαν στους δρόμους.

Η πρώτη απάντηση της κυβέρνησης και της προέδρου Ντιούλμα Ρούσεφ με απτά μέτρα αναμένεται την Τρίτη. Η Μπραζίλια αναμένεται να ανακοινώσει τη χορήγηση επιπλέον κεφαλαίων σε πρόγραμμα υγείας που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση νέων γιατρών.

Η δυσφορία για το κοινωνικό πρόσωπο του βραζιλιανικού κράτους, με τις ελλείψεις σε υγεία και παιδεία που έρχονται σε αντιδιαστολή τόσο με τη φορολογία όσο και με τις υψηλές δαπάνες για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έχει αναλάβει η χώρα, έχει τροφοδοτήσει το κύμα διαδηλώσεων που είχε ξεκινήσει με αφορμή την αύξηση στα εισιτήρια των δημόσιων συγκοινωνιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα