Αντικατάσταση έως και 10 υπουργών σχεδιάζει ο Ερντογάν

22:32 23/12/2013 - Πηγή: AEK365

Μεγάλης κλίμακας ανασχηματισμό, στον οποίο αναμένεται να αλλάξουν χέρια 10 υπουργικά χαρτοφυλάκια, σχεδιάζει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που ταλανίζει την Άγκυρα λόγω της πολύκροτης έρευνας για διαφθορά, που «αγγίζει» τέσσερις υπουργούς.

Ο ανασχηματισμός θεωρείται σχεδόν δεδομένος, ωστόσο, άγνωστο παραμένει το εύρος των αλλαγών στη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος.

Η κυβέρνηση Ερντογάν

πλήττεται από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς έχει ξεσπάσει κατά την 11ετή θητεία του τούρκου ηγέτη στον πρωθυπουργικό θώκο.

Έως τώρα, κατηγορίες έχουν απαγγελθεί κατά 24 ατόμων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι υιοί δύο υπουργών, Εσωτερικών και Οικονομίας, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης μεγαλύτερης κρατικής τράπεζας, της Halkbank. Οι δύο υπουργοί έχουν αρνηθεί οιαδήποτε εμπλοκή στο σκάνδαλο.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει επανειλημμένα αποδώσει το σκάνδαλο σε απόπειρες υπόγειων κύκλων να αποδυναμώσουν και να σπιλώσουν την κυβέρνησή του. Δεκάδες αξιωματικοί της Αστυνομίας που εμπλέκονται στις τρεις διαφορετικές έρευνες για το σκάνδαλο έχουν απολυθεί, παραιτηθεί ή μετατεθεί κατά τις τελευταίες έξι ημέρες.

Διεθνείς παρατηρητές αλλά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν αποδώσει το σκάνδαλο στο χάσμα που έχει εμφανιστεί μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του ισχυρού ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στην Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Γκιουλέν, επί σειρά ετών σύμμαχος του κ. Ερντογάν και του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, διαθέτει εκατοντάδες υποστηρικτές στους κόλπους της Αστυνομίας και του δικαστικού σώματος.

Αφορμή για τη σύγκρουση φέρεται να ήταν η απόφαση της Άγκυρας να κλείσει σειρά ιδιωτικών σχολείων που ελέγχονται από τον κ. Γκιουλέν, αποφέροντας σημαντικά έσοδα στο κίνημά του.

Πηγή:skai.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα