Αίγυπτος: 51 οι νεκροί, απειλούν οι Αδερφοί Μουσουλμάνοι

17:24 8/7/2013 - Πηγή: AEK365

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η Αίγυπτος μετά το αιματοκύλισμα με 51 νεκρούς έξω από στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι καλούν πλέον ανοιχτά σε εξέγερση κατηγορώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις ότι θέλουν να κάνουν τη χώρα «νέα Συρία» εξωθώντας σε εμφύλιο πόλεμο.

Αντικρουόμενες είναι οι εκδοχές που δίνουν Αδελφότητα και Ένοπλες Δυνάμεις για το λουτρό αίματος έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς στο ανατολικό προάστιο Νασρ Σίτι του Καΐρου, που εξωθεί την κατάσταση

στα άκρα και δημιουργεί φόβους για γενικευμένη ανάφλεξη.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανεβάζει στους 51 από 42 τον αριθμό των νεκρών, ενώ περισσότεροι από 300 είναι οι τραυματίες.

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι δηλώνουν ότι ο στρατός επενέβη ανοίγοντας πυρ ενόσω εκείνοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία. Ο στρατός διατείνεται από την πλευρά του ότι «ομάδα τρομοκρατών» αποπειράθηκε να εισβάλλει στο στρατόπεδο της Φρουράς.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του μεταβατικού προέδρου της Αιγύπτου Αντλί Μανσούρ προειδοποιούνται ταυτόχρονα οι διαδηλωτές να μην πλησιάσουν στρατιωτικές ή άλλες «ζωτικές εγκαταστάσεις», και διαμηνύεται ότι τα αιματηρά επεισόδια δεν θα εκτροχιάσει τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης.

Ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (FJP) -που έλαβε σχεδόν τις μισές έδρες στις ιστορικές βουλευτικές εκλογές στα τέλη του 2011 και αρχές του 2012- κάλεσε τους Αιγύπτιους να εξεγερθούν εναντίον όσων «επιχειρούν να κλέψουν την επανάστασή τους με τα τανκς».

Καλείται, επίσης, η διεθνής κοινότητα να επέμβει για να «εμποδίσει άλλες σφαγές» και να σταματήσει την Αίγυπτο από το να «γίνει η νέα Συρία».

Ο στρατός επιμένει ότι υπήρξε απόπειρα εφόδου στο στρατόπεδο και αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως συνελήφθησαν 200 άτομα, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν όπλα, πυρομαχικά και βόμβες μολότοφ. Η κρατική τηλεόραση προέβαλε εικόνες «διαδηλωτών να πυροβολούν στρατιώτες».

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό πως εισαγγελείς διέταξαν το κλείσιμο της έδρας του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Κάιρο, μετά την ανακάλυψη όπλων στο εσωτερικό των γραφείων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση («εύφλεκτα υγρά, μαχαίρια και όπλα»).

Keywords
Τυχαία Θέματα