Άγιος ο Μπέτο, καταραμένη η Μπενφίκα!

00:38 15/5/2014 - Πηγή: AEK365

EUROPA LEAGUE-ΤΕΛΙΚΟΣ

ΣΕΒΙΛΛΗ-ΜΠΕΝΦΙΚΑ: 0-0 (4-2 πεν.)
Γήπεδο: Γιουβέντους Στάντιουμ

Η Σεβίλλη σήκωσε το 3ο Europa μέσα σε οχτώ χρόνια, καθώς κέρδισε την Μπενφίκα στα πέναλτι με 4-2. 8ος χαμένος Ευρωπαϊκός τελικός για τους «Αετούς της Λισαβόνας» από το 1962 και συνέχεια στην κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν, που το 1962 είχε καταραστεί τους Λουζιτανούς να μην σηκώσουν Ευρωπαϊκή

κούπα για τα επόμενα 100 χρόνια. Και όλα αυτά για μια αύξηση μισθού που δεν έγινε στον Ούγγρο τεχνικό! Αυτός ήταν ο δεύτερος σερί χαμένος τελικός Europa για την Μπενφίκα μετά από τον περσινό κόντρα στην Τσέλσι...

Η Σεβίλλη πίεσε ψηλά από το 1ο λεπτό και στο 6' ο Βιτόλο έκανε το γύρισμα από αριστερά, αλλά ο Αμορίμ έκοψε σωτήρια προ του Μπακά, ενώ στο 15' ο Γκαϊτάν εκτέλεσε από μακριά το φάουλ, ο Μπέτο αιφνιδιάστηκε κι έδιωξε δύσκολα και στη συνέχεια ο Παρέχα έκοψε σωτήρια το πλασέ του Γκαράι. Το ματς γενικότερα δεν είχε καλό ρυθμό και οι δυο ομάδες περιοριστήκαν σε ένα παιχνίδι με πολλά φάουλ και λάθη. Μάλιστα στο 24ο λεπτό ο Ζέσους αναγκάστηκε σε αλλαγή, με τον Σουλεϊμάνι να τραυματίζεται στον ώμο αι τον Αντρέ Αλμέιδα να περνά.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε, με μοναδική καλή στιγμή ένα σουτ του Μορένο από δεξιά στο 37ο λεπτό, τα οποίο κι εξουδετέρωσε ο Ομπλάκ, ενώ στο 39' ο Μπάκα βρέθηκε με πλάτη στο τέρμα μέσα στην μικρή περιοχή, έπεσε και προσπάθησε να πλασάρει, αλλά κόπηκε. Το ματς ανέβηκε λίγο στα τελευταία λεπτά, με τον Βιτόλο να κόβει εξαιρετικά τον Ροδρίγο στο 39', μετά από όμορφη αντεπίθεση της Μπενφίκα, ενώ στη συνέχεια ο Λουϊζάο μετά από κόρνερ πήρε την κεφαλιά με την μπάλα να περνά άουτ. Η Μπενφίκα ανέβασε στροφές και στο 45' ο Περέιρα βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή κι έκανε το σουτ, με τον Μπέτο να αποκρούει ενστικτωδώς, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Ροδρίγο έκανε όμορφη ενέργεια και σουτ μέσα από την περιοχή, αλλά ο Μπέτο έδιωξε ξανά. Μάλιστα στο 45+3' η Μπενφίκα ζήτησε πέναλτι, καθώς ο Γκαϊτάν μπήκε στην περιοχή και φάνηκε να ανατρέπεται (δεν είναι ξεκάθαρο ούτε στο ριπλέι) με τον ρέφερι να δείχνει παίζεται.

Στην επανάληψη οι «Αετοί της Λισαβόνας» μπήκαν δυνατά και στο 48ο λεπτό μετά από κόρνερ της Σεβίλλης, ο Περέιρα έφυγε από δεξιά, άδειασε έναν αντίπαλο κι άλλαξε παιχνίδι, ο Λίμα κατέβασε μόνος του κι έκανε το σουτ αλλά ο Παρέχα έδιωξε πάνω στη γραμμή, ενώ στην εξέλιξη της φάσης η μπάλα έφτασε ξανά στην περιοχή της Σεβίλλης και οι Ροδρίγο και Λίμα έκαναν νέα σουτ, με την μπάλα να κοντράρει και τις δύο φορές σε σώματα. Η Σεβίλλη απάντησε στις ευκειριες της Μπενφίκα στο 53ο λεπτό, καθώς ο Ράκιτιτς έβγαλε όμορφα κάθετα στον Ρέγιες, που πιεζόμενος από τον Λουϊζάο έπιασε κακό σουτ από κοντά και αστόχησε, ενώ στο 55' ο Ρέγιες έκανε το σουτ με το αριστερό έξω από την περιοχή, αλλά ο Ομπλάκ δεν αιφνιδιάστηκε.

Στο 59ο λεπτό ο Φάτσιο παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ, ενώ στο 60' το σουτ του Γκαϊτάν σταμάτησε στο σώμα του Καρίσο και στο επόμενο λεπτό ο Ρέγιες βρέθηκε μόνος μέσα στην περιοχή αλλά το πλασέ του πήγε πάνω στον Ομπλάκ.

Το ματς είχε εξαιρετικό ρυθμό, σε αντίθεση με το πρώτο μέρος και στο 65' ο Βιτόλο έκανε εξαιρετική ενέργεια και μπήκε στην περιοχή από αριστερά αλλά αντί να τελειώσει τη φάση έκανε το γύρισμα και η μπάλα κόπηκε, ενώ στο 70' ο Φάτσιο έπιασε την κεφαλιά, αλλά ο Ομπλάκ δεν απειλήθηκε. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Μάξι Περέιρα μπήκε στην περιοχή από δεξιά κι έκανε το γύρισμα, αλλά ο Λίμα πιεζόμενος, έπιασε αέρα, ενώ στο 80' ο Ροδρίγο έκανε το σουτ από το ύψος της περιοχή, αλλά η μπάλα σταμάτησε στον Φάτσιο. Στο 84ο λεπτό ο Λίμα δοκίμασε τρομερό σουτ από μακριά, αλλά ο Μπέτο έδιωξε σε κόρνερ εντυπωσιακά, ενώ στο 85' μετά από σέντρα, ο πέτο έκανε άστοχη έξοδο αλλά η κεφαλιά του Γκαράι στο δεύτερο δοκάρι, πέρασε μόλις άουτ. Στην τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας, μετά από κόρνερ, η μπάλα στρώθηκε στον Γκαράι, που έκανε το γυριστό αλλά δεν βρήκε στόχο κι έτσι το ματς οδηγήθηκε στην παράταση.

Η πρώτη καλή φάση της παράτασης ήρθε στο 100', καθώς ο Λίμα εκτέλεσε όμορφα το φάουλ, το τείχος άνοιξε αλλά ο Μπέτο απέκρουσε δύσκολα παρότι η μπάλα έσκασε μπροστά του, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Μπακά βγήκε μόνος με τον Ομπλάκ από δεξιά κι έκανε το σουτ αλλά αστόχησε.

Στο 110' το σουτ του Γκαμεϊρό από δεξιά, σταμάτησε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων του Ομπλάκ κι έτσι το ματς πήγε στα πέναλτι.

Η σειρά των πέναλτι:

Μπενφίκα-Λίμα: Γκολ

Σεβίλλη- Μπακά: Γκολ

Μπενφίκα: Καρντόσο-Πιάνει ο Μπέτο

Σεβίλλη-Μπιά: Γκολ

Μπενφίκα-Ροδρίγο-Πιάνει ο Μπέτο

Σεβίλλη-Κόκε: Γκολ

Μπενφίκα-Λουϊζάο-Γκολ

Σεβίλλη: Γκαμεϊρό-Γκολ

ΣΕΒΙΛΛΗ: Μπέτο, Φάτσιο, Καρίσο, Μορένο, Παρέχα, Κόκε, Μπιά, Ράκιτιτς, Βιτόλο (110' Φιγκέιρας), Μπακά, Ρέγιες (78' Μαρίν, 104' Γκαμεϊρό)

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Ομπλάκ, Λουϊζάο, Μάξι Περέιρα, Σικέιρα (99' Καρντόσο), Γκαράι, Αμορίμ, Σουλεϊμάνι (24' Αλμέιδα), Γκαϊτάν (118' Καβαλέιρο), Αντρέ Γκόμες, Λίμα, Ροδρίγο

Keywords
Τυχαία Θέματα